Вкусно и красиво!
Дата и час: 09 Сеп 2010, 12:16

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Бабини рецепти
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2009, 12:31 
Администратор
Аватар

Бабини рецепти против простуда и кашлица.
Нека споделим всички тези рецепти, които знаем от нашите майки, баби...

My Flickr
Моите рецептиИзображение
Блогчето ми

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Re: Бабини рецепти
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2009, 12:35 
Модератор
Аватар

чай от лайка с мед.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 13 Окт 2009, 12:38 
Модератор
Аватар

Мед в носа, компрес с ракия, краката във вряла вода...спомени от детството :032:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 13 Окт 2009, 13:59 
Модератор
Аватар

За кашлица чай от дюлево семе; чай от босилек; по равни количества мед, ракия и олио да загреем на котлона и изпиваме колкото можем по-топло да търпим.

За гърло мазане на сливиците с мед и сода.

За хрема скилидка чесън стрита с много сол и се поставя за няколко минути в средата на челото в основата на носа, но след като сме намазали с мазен крем, защото изгаря. Нагревки с УВ-лампа.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 14 Окт 2009, 09:19 
Пристрастен
Аватар

Чай от мащерка за кашлица. Аз имам цял хартиен плик изсушена мащерка и даже да не съм болна си правя често, харесва ми.
Една отвара, която знам от майка ми: В тенджера се сваряват няколко ореха натрошени заедно с черупките, кр.лук с люспите, ябълка, дюла/или семето/, небет шекер/или лукчета за смучене/ и няколко листа от индрише. Пие се като чай.
И две рецепти, които съм записала от рецептите на баба Ванга: ДЕТСКА КАШЛИЦА (упорита) - Сваряват се 1 картоф, 1 глава кромид лук и ябълка в литър вода, докато водата остане наполовина. дава се на детето три пъти на ден по чаена лъжичка.
Рецепта за кашлица-100 г мед и 100 г прясно масло се смесват с 1 пакетче ванилия.
Чувала съм, че чай от ленено семе също помага срещу кашлица, но лично аз не съм го изпробвала.
Ако се сетя още нещо ще пиша.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 23 Окт 2009, 11:26 
Пристрастен
Аватар

Пак нещо от рецептите на баба Ванга: - При синузит. Сложете в едната си ноздра парченце прясно краве масло с размери на царевично зърно. Следващата вечер сложете в другата ноздра. Правете процедурата няколко дни подред.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 25 Окт 2009, 10:27 
Пристрастен
Аватар

ЧЕРНА РЯПА
Действие: Ряпата подобрява отделянето на жлъчен сок. Билката действа жлъчегонно и отхрачващо, укрепва чернодробните клетки и ги предпазва от токсичното действие на вредни вещества, възбужда секрецията на лигавицата на червата и усилва тяхната перисталтика. Има очистителен ефект. Сокът от черната ряпа има омекчаващо действие върху дихателните пътища и улеснява отхрачването. Подобрява храносмилането и спомага за освобождаването на червата от газове. Подпомага зарастването на счупените кости.
Прилага се при невралгии, храносмилателни разстройства, счупвания на кости, бронхити, пясък в бъбреците и пикочния мехур, лениви черва, панкреатит, хроничен хепатит, камъни в жлъчния мехур.
Използваема част: Сокът от пресен корен.
Химичен състав: Ряпата съдържа етерични масла с фитонцидни свойства, витамини, ферменти, пектини и др.

Начин на употреба: Една черна ряпа се издълбава така, че да стане като кладенче. Напълва се с мед (2-3 с.л.) или захар и се оставя няколко часа, докато се напълни със сок. Приема се по една чаена лъжичка няколко пъти дневно

Вчера прочетох ето тази рецепта и понеже ходих до пазара, купих една черна ряпа и я направих. Моята ряпа беше голяма и я разрязах на две, всяка половинка издълбах и сложих по една лъжица мед. Детенце много я хареса и минавайки покрай масата си куска по една лъжичка. :389:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 25 Окт 2009, 13:43 
Администратор
Аватар

Поли, много хубави идеи си дала, благодаря! :503:
Мисля да направя тази по рецепта от баба Ванга, че много време се проточи нашата кашлица :038:

My Flickr
Моите рецептиИзображение
Блогчето ми

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 12 Фев 2010, 12:22 
Пристрастен
Аватар

ПРОПОЛИСЪТ (ПЧЕЛНИЯТ КЛЕЙ)

представлява смолисто вещество с тъмнозелен до кафяв цвят. Той е съставен от смоли, восъци и цветен прашец, обогатен с фрагменти. Съдържа също микроелементи и витамини.

Действие:
Доказан широк антимикробен спектър (противовъзпалително, антисептично и противогъбично действие) и болкоуспокояващ ефект. Повишава имунологичната реактивност на организма и стимулира образуването на антитоксини, антибактериални и антивирусни антитела. Прополисът е безвреден. Антибактериалната и противовирусна активност на препарата са от особено значение за профилактиката на грипа и възстановяване след боледуване. Има регенериращ ефект при възпаления и рани по кожата.

Клеевата тинктура представлява 30%-ов прополис във водно алкохолен разтвор. Пие се профилактично пролет и есен по 30 капки разтворени във вода или мляко половин час преди ядене, три пъти дневно. За деца 1 капка е равна на 1 година, ако детето е на 6 години се дават 6 капки.При заболяване от грип и настинка прополисът може да се употребява продължително. Усилва действието на антибиотиците и други лекарства. Използва се за профилактика и при възпалителни заболявания на лигавицата на носа, устата и горните дихателни пътища. Благодарение на регенативния, обезболяващ и нормализиращ стомашната секреция ефект прополисовият разтвор може да се използва за профилактика през пролетта и есента, когато обикновено се изострят дуоденалните язви и гастрити. Приема се профилактично против чревни инфекции. При възпаление на гърлото се прави гаргара с прополисов разтвор във вода.

Препоръчвам! :246:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 12 Фев 2010, 12:26 
Пристрастен
Аватар

Поли,благодаря :503:

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ]