Вкусно и красиво!
Дата и час: 18 Дек 2018, 14:24

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]Напиши нова тема Отговори на тема  [ 237 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 24  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Фотография за начинаещи 6
МнениеПубликувано на: 02 Мар 2011, 23:38 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2008, 01:38
Мнения: 5128
Добре дошли!Предишни теми:

Как да правим по-добри снимки?!Фотография за начинаещи...І
Фотография за начинаещи ІІ
Фотография за начинаещи -ІІІ
Фотография за начинаещи - 4
Фотография за начинаещи - 5
Полезна информация:

Съвети за снимане в кулинарната фотография-/английски език/
Информация за кулинарната фотография -/английски език/
Е-книга за дигитална информация-/английски език/
Кулинарна фотография от Michael Ray-/английски език/
Каталог с линкове за фотография
Как да си направим домашно студио за снимане-нагледни примери
Как да снимаме храна с компактна фотокамера
Светлината в кулинарната фотография
Как да сменим цвета на очите с фотошоп
Екшъни за фотошоп - инсталиране и качване
Поставяне на текстура с фотошоп
Правило за третините

Фотография и Терминология :
/благодаря на момичетата от фотографската тема в бг-мама за тази информация/

* Кадриране - начинът, по който разполагаме обекта в кадъра, аранжировка.
* Златното сечение или Правилото на третините- въведено от Леонардо да Винчи ни помага да позиционираме правилно обекта. Точките, в които се пресичат линиите са най-удачни за правилното кадриране.
Примери : Линк 1 , Линк 2 , Линк 3. Златното сечение може да бъде спираловидно, диагонално..., ето Пример за спираловидно и Пример за диагонално сечение и кадриране.

* Бленда - Всеки фотоапарат се състои от няколко основни части. Кухо свето-непропускливо тяло с отвор в единия край (преден), през който да влиза светлина, и на другия край (заден) записваща повърхност, на която може да се наблюдава обекта, към който е насочен апарата. Лещи, които са поставени пред отвора и спомагащи, в него да влиза повече светлина и образа на задната повърхност да е фокусиран. Отворът в тялото обикновено се контролира от механична диафрагма наречена бленда, но при някои по-прости фотоапарати той е с фиксиран размер.

Размерът на отвора и яркостта на заснемания обект определят количеството светлина, което влиза в апарата за единица време. Факторът време се контролира от друга част наречена затвор, той определя времето, през което образът ще бъде прожектиран на задната повърхност на тялото. Този преиод се нарича време за експозиция. Например при слабо осветени обекти времето за експозиция би следвало да се увеличи или блендата да се отвори и така да се позволи на повече светлина да навлезе в апарата.
Диафрагма наричана още бленда или диафрагмено число означавана като κ или f / напр 5,6 или 22

* Контражур - идва от френското contre jour - срещу деня. Когато снимаш срещу слънцето. Обикновено обекта на снимката ти става черен, защото потъва в сянка.
За да се избегне това, можеш да светнеш със светкавицата, нищо, че е по обяд примерно Wink
* Пиксели / Pixels - picture elements - малките частички, от които се състои образът.

* Боке, Дълбочина на рязкост / Bokeh - идва от японското boke и означава размазване, дефокусиране. Във фотографията се използва като термин за размазване на фона.
Примери на снимки с боке и без боке

* Фокусно разстояние - Фокусът е точка, в която се събира снопа от всички лъчи, успоредни на главната оптична ос, след пречупване през леща или отражение от сферично огледало. За класическа двойноизпъкнала леща, фокусът е точката на събиране на успоредните на главната оптична ос лъчи. Тъй като светлина може да преминава от двете страни на лещата, фокусите са два (по един за всяка страна). Разстоянието от главната равнина на лещата и фокуса се нарича фокусно разстояние.
фокусно разстояние на обектива f в mm, напр. 7,2 mm, 35 mm oder 200 mm

* Експонация (Shutter speed) - Експонация във фотографията се нарича общото количество светлина, на което е позволено да достигне фотографската среда.
За да се получи изображение тази светлина трябва да освети светло чувствителния материал за определно време. Това време зависи от осветеността на обекта, който ще заснемем. Ако той е по-малко осветен трябва да се експонира по-дълго време, или да се разшири отвора на диафрагмата. И съответно ако е повече осветен да се намали отвора на диафрагмата или да се експонира по-малко време. При заснемане на движещи се обекти се използва по-голям отвор на диафрагмата (следователно влиза повече светлина), а не дълго експонационно време, защото ако един движещ се обект се експонира например 3 секунди, снимката ще е много размазана.
Примери за експонация

* Дифракцията е отклонението на вълни от праволинейното им разпространение в пространството, проявявяващо се най-силно при дължина на вълната, близка до размера на някаква нееднородност на средата. Пример за дифракция е промяната в посоката на разпространение на вълната при преминаване през отвор. Дифракцията се наблюдава при всички вълни, независимо от техния характер. Най-добре изучена е дифракцията при светлинните и звуковите вълни.


Информация за обективите: /Slavi-бг-мама/

Разликата в мм на обективите е разлика в зрителният ъгъл. Обхватът при широкоъгълните е широк и къс (т.е. има голям ъгъл) а при телеобективите е тесен и дълъг (малък ъгъл). Ето таз картинка го показва
В диапазона на 50-60 мм са нормални обективи - ъгълът на обхват е приблизително като на човешкото око. Всички под 50мм са широкоъгълни (те обхващат в кадър много повече от сцената и за това се препоръчват като пейзажни). Всички над 60мм са теле (ефект на приближаване, но и орязване на сцената- препоръчват ги за далечни снимки, за снимки на животни и всякакви отдалечени обекти).
Когато в изписването на мм има само една цифра (50мм или 85мм)– обектива е с фиксирано фокусно разстояние, т.е. твърд (ъгъла не се променя), ако има две числа (т.е. диапазон или 17-70мм) е варио (имаш няколко твърди в едно ).

При избор на обектив първо избираш обектива по ъгълът – примерно за портретна фотография широкоъгълен и дълъг телеобектив отпадат, т.е. под 45 и над 200мм.

Второ по важност е светлосилата на обектива. Тя зависи от това колко може да отворим блендата (минимално f число). С изключение на високо-качествените (обикновено доста над 1000лв) вариото е с малка максимална бленда – f 3.5, f4.5 и колкото повече приближаваш към дълият край (зумваш), толкова повече блендата намалява. Примерно 18-70/ 3.5-4.5 означава, че когато фокусното разстояние е 18mm можем да отворим блендата най-много на 3,5, a когато сме на 70mm блендата е не повече от 4,5. Малката светлосила означава и по-бавни скорости на затвора, т.е. ниска осветеност + движение + варио = мишън импосибъл . Твърдите обективи обаче са бързи – дори ниско бюджетните имат бленди 1.4, 1.8, 2.

От блендата зависи и регулирането на дълбочината на рязкост както и други параметри.


Отражатели на светлината (http://stilllifewith.com/)

Един от най-простият начин за подобряване на вашата фотография на храна е чрез контролиране на светлина с отразяваща повърхност, наричана отражателен диск.
Този диск може да бъде всеки материал с бял, сребърен или златен цвят, който отразява светлината.Ефектът може да е почти невидим на пръв поглед, но ще направят голяма разлика в общия вид на вашите снимки, особено когато се използва ограничена натурална светлина, която идва през прозореца на кухнята или трапезарията.
Можете да използвате отражателите по редица начини...просто да олекчите сенки, да подчертаете детайл, който е в тъмната част на субекта,или дори да се контролират отражения.
Ключът е разбирането кой тип отражател да ползвате и къде да го сложите.
Отражателните съществуват в най-различни нюанси на бялото, сребърно и златно.
Белият или сребърният ще отразят светлината обратно върху предмета, без да променят цвета и.
Сребърните отражатели са леко различни от белите в качеството на светлината, леко повишават светлинния контраст.Можете да си направите сребърен отразител в домашни условия като обвиете парче картон с алуминиево фолио ( фолиото трябва да е хубаво намачкано).
Белите ще помагат да се поддържа гладка, мека светлина.Един от най-евтините и ефектни бели отражатели е парче стиропор.
Златните рефлектори, от друга страна, променят цвета слабо и придават по-топли тонове (червени и жълти).
Докато в по-голямата част от времето, ще търсите начини да добавите светлина, има моменти, когато твърде много светлина се отразява обратно към вашия обект.
Тогава имате нужда от негативно поле, което ще абсорбира идващата към обекта светлина, вместо да я отрази обратно.
Идеална за това е всяка гладка черна повърхност.

_________________
http://kemihphotography.com/

Бебешка, детска и семейна фотография
Сайт за кулинарни рецептиИзображение


Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Фотография за начинаещи 6
МнениеПубликувано на: 02 Мар 2011, 23:40 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2008, 01:38
Мнения: 5128
От ме едно сладкишче :)
Изображение
http://www.flickr.com/photos/kemi_h/5490308344/ by Kemi H, on Flickr

Миленка, още чакам и аз линка, за който сподели в предишната тема :021:

_________________
http://kemihphotography.com/

Бебешка, детска и семейна фотография
Сайт за кулинарни рецептиИзображение


Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Фотография за начинаещи 6
МнениеПубликувано на: 04 Мар 2011, 00:00 
Offline
Потребител

Регистриран на: 17 Яну 2009, 00:45
Мнения: 214
Кеми,ето го линка http://www.prophotolife.com/video-library/.Около 30 урока са,надолу с мишката до края на страницата.
Дани,ако не си ме намерила във фликр,аз те имам в контактите,ще ти напиша нещо за по-лесна връзка.

Оо,Кеми наистина е сладкишче.Много ми се иска и цветна да я видя.

_________________
Моят блог


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Фотография за начинаещи 6
МнениеПубликувано на: 04 Мар 2011, 00:14 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2008, 01:38
Мнения: 5128
Благодаря!
Полезен линк!

Ето и цветна :)
Изображение
Untitled by Kemi H, on Flickr

_________________
http://kemihphotography.com/

Бебешка, детска и семейна фотография
Сайт за кулинарни рецептиИзображение


Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Фотография за начинаещи 6
МнениеПубликувано на: 04 Мар 2011, 00:21 
Offline
Редовен потребител
Аватар

Регистриран на: 03 Юни 2009, 14:23
Мнения: 308
Местоположение: София
Оо, нова темичка ли си имаме. Да ни е честита!

Милейди, много благодаря за линка, ще го разгледам подробно.
Кеми, много хубаво детенце, черно бял повече ми харесва кадъра.

Аз ще се отчета с едни вкусни, вкусни кроасани.

Изображение
Homemade croissants by Irina Kupenska, on Flickr

Изображение
Homemade croissants by Irina Kupenska, on Flickr

Снимките не са кой знае какво, но съм болнава и направих много малко кадри. Да не говорим и че съм оставила апарата да снима на jpg, а не на raw, та и нямах възможност за много добра обработка (да не говорим и че не знам доколко ми е правилна преценката за цветовете, че така ме цепи главата, но стига съм мрънкала :051: )

_________________
Run your fingers through my soul. For once, just once, feel exactly what I feel, believe what I believe, perceive as I perceive, look, experience, examine, and for oncе... just once, understand...

Моят блог


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Фотография за начинаещи 6
МнениеПубликувано на: 04 Мар 2011, 00:28 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2008, 01:38
Мнения: 5128
Благодаря, Ирка! Оздравявай бързо, че си чакам и разказ от Рибарица :422:

Кроасаните са прекрасни!

_________________
http://kemihphotography.com/

Бебешка, детска и семейна фотография
Сайт за кулинарни рецептиИзображение


Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Фотография за начинаещи 6
МнениеПубликувано на: 04 Мар 2011, 09:59 
Offline
Потребител
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2010, 03:51
Мнения: 226
Местоположение: Norge
Добро утро и честита ни нова темичка! :099:

Кеми, момиченцето е много сладко! И двата варината ми харесвта, но повече клоня към ЧБ. :021:

Ирка, ами кроасаните ти са :389: мнооооого апетитни! Страхотни са и двете...и никакви обработки не им трябва! :038: И да оздравяваш бързо! :491:

Миленка,благодаря за линка! И аз го чаках... :387:

А аз съм на тема колажи... :052:


Един зелен... нещо ми е пролетно на душата, въпреки снега навън... И един бял...

Изображение
puff pastry аppetizers filled with shrimp salad and caviar by Maggy Vince, on Flickr

_________________
My flickr...Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Фотография за начинаещи 6
МнениеПубликувано на: 05 Мар 2011, 00:03 
Offline
Потребител

Регистриран на: 17 Яну 2009, 00:45
Мнения: 214
Маги,стила ти и при двата колажа ме изненада супер приятно.На пъф пастри-то на голямата фокуса бяга според мен но иначе е толкова колоритно и свежо всичко. Много хубава чаша за кафе!

Ирка,оздравявай по-бързо.Поредна хубава серия от теб,луд фен съм на кроасаните а твоите изглеждат много апетитни.

_________________
Моят блог


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Фотография за начинаещи 6
МнениеПубликувано на: 05 Мар 2011, 19:30 
Offline
Потребител
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2010, 03:51
Мнения: 226
Местоположение: Norge
Милейди, благодаря ти за мнението! :387: Фокуса бяга малко, понеже е кроп na този кадър долу вдясно :) Не бях снимала отделно детайли, а рязах . Но сега вече занам, че за да правя колаж, ще снимам всеки детайл потделно, за да е всеки на фокус, а не да кропвам :) А втората, бялата, ми се струва, че прекалено съм я изсветлила...Ама вече е късно :)

Аз мисля тази вечер да готвя мексиканско ястие-Фахитас със скариди и манго! :303: Ако мога ще снимам, но съм зле с композициите...и не гарантирам, че ще се получат читави снимки. Но поне ще опитам ... :(

_________________
My flickr...Изображение


Последна промяна Vince на 05 Мар 2011, 19:31, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Фотография за начинаещи 6
МнениеПубликувано на: 05 Мар 2011, 19:31 
Offline
Потребител
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2010, 03:51
Мнения: 226
Местоположение: Norge
Приятна вечер , момичета! Отивам при котлончетата и печката :491:

_________________
My flickr...Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 237 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 24  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron

Development: hristof     Design: yordanoff

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Превод: Ioan Arnaudov