Вкусно и красиво!
Дата и час: 21 Юли 2018, 01:24

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Актуално


Кликнете, за да видите актуалната тема във форума!



Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Ястия съобразени с църковния пост
МнениеПубликувано на: 27 Фев 2009, 23:06 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 26 Ное 2008, 21:20
Мнения: 1173
Темата е предназначена за рецепти , които са съобразени с църковния пост !

В използваните продукти за ястията не се допускат месо , яйца , млечни произведения , животински мазнини.
Освен зеленчуците , са разрешени само рибата и морските дарове.


Съдържание

Стр.1

Крем-супа от картофи и моркови-brazilka
Боб с праз-Диди
Кафяв и жасминов ориз с гъби със сметанов сос-Диди
Постен гювеч-brazilka
Бутерки с маслинова паста-brazilka
Постен ябълков сладкиш с грис-бъни
Пържени тиквички с орехово-чеснов сос-Диди
Броколи с морковен сос-Диди
Постен шоколад-Диди

Стр.2

Бутер-банички с плънка от праз , царевица и орехи-Диди
Торта без мляко и яйца-Диди


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ястия съобразени с църковния пост
МнениеПубликувано на: 03 Мар 2009, 00:15 
Offline
Начинаещ

Регистриран на: 14 Яну 2009, 10:41
Мнения: 17
Днес открих великденския пост с

Крем - супа от картофи и моркови

Изображение

Продукти :

6 големи картофа
2 големи моркова
зехтин
сол, черен пипер на вкус
индийско орехче

За крутоните:

хляб
зехтин
скилидка чесън
сол

Приготвяне :

Картофите и морковите се нарязват на едри парчета. Поставят се в тенджера и се заливат с вода, колкото да ги покрие. Прибавя се сол и се варят 25-30 минути под капак на умерен огън. Отстраняват се от котлона, прибавят се няколко супени лъжици зехтин и се пасира с пасатор. Овкусява се с черен пипер и индийско орехче.

Севира се с крутони, който се приготвят от по - твърдичък хляб, нарязан на кубчета. Поставят се в широк и дълбок тиган и се поливат леко със зехтин. Прибавя се една скилидка чесън. Не се бъркат, а само се раздрусват, за да не се разкашкат. Посолявят се и се сервират към супата.*

* в извън постно време може да се сервира и с лъжица заквасена сметана


Последна промяна brazilka на 07 Мар 2009, 23:28, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ястия съобразени с църковния пост
МнениеПубликувано на: 03 Мар 2009, 02:27 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 26 Ное 2008, 21:20
Мнения: 1173
Боб с праз

Изображение

Продукти :

500 гр боб
2-3 стръка праз
лук
настъргани домати
червен пипер
джоджен олио
сол

Приготвяне :

Бобът се сварява , отцежда се в гевгир и се изпържва заедно с нарязания лук.Добавя се червеният пипер , доматите ( количеството е по желание ) , джодженът и солта.Сместа се изсипва в тавичка.Отделно се запържва или задушава нарязаният праз.С него се покрива бобът и ястието се запича в предварително загрята фурна.Може да се направи и на пластове.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ястия съобразени с църковния пост
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2009, 18:36 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 26 Ное 2008, 21:20
Мнения: 1173
Кафяв и жасминов ориз с гъби със сметанов сос

Изображение

Продукти :

1 чаена чаша жасминов ориз
1 чаена чаша кафяв ориз
1 голяма глава почистен и нарязан лук
500 грама почистени и нарязани гъби
200 милилитра растителна сметана или соево мляко
вегета
черен пипер
куркума
нарязан магданоз
чесън

Приготвяне :

Двата вида ориз се приготвят поотделно в два съда на тих огън.Жасминовият ориз само със сол , кафявият с вегета.Подправките може и да са по желание.
Лукът се задушава в малко олио.Добавят се нарязаните гъби.Когато се поизпари водата , се заливат със сметаната.
Добавят се подправките и се поръсва с магданоза.
В чиния се слага от двата вида ориз и се заливат с гъбите със сметановия сос.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ястия съобразени с църковния пост
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2009, 23:42 
Offline
Начинаещ

Регистриран на: 14 Яну 2009, 10:41
Мнения: 17
Постен гювеч

Изображение

Продукти :

1 глава лук
1 морков
1 ч.ч. грах
200 гр. замразена бамя
2 с.л. доматено пюре
200 гр. кьопалу (най- често ползвам на Кенар)
1 ч. л. червен пипер
1 - 1, 5 кг каротфи
зехтин (олио)
сол, черен пипер
магданоз

Приготвяне :

Лукът и морковът се нарязват на ситно и запържват в зехтина. Добавят се грахта и бамята и се задушават. Прибавя се и червения пипер, запържва се за кратко и се отстранява от котлона. Картофите се обелват и нарязват на едри кубчета и се поставят в глиненият гювеч. Прибавя се и сместа от запържените зеленчуци , както и кьопалуто. Добавя се сол и черен пипер на вкус, както и доматеното пюре. Всичко се разбърква хубаво и се залива с гореща вода, колкото да покрие нивото на картофите. Съдът се покрива и се пече около 2 часа в умерена фурна. Сервира се с пресен магданоз.

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ястия съобразени с църковния пост
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2009, 02:29 
Offline
Начинаещ

Регистриран на: 14 Яну 2009, 10:41
Мнения: 17
Бутерки с маслинова паста

Изображение

Продукти

1 лист бутертесто (450 гр.)
паста от черни маслини
паста от зелени маслини
сусам за поръсване

Приготвяне

Бутертестото се разстила и се разделя на две. Едната половина се намазва с пастата от черни маслини и се прегъва на две с намазаната част отвътре. Другата по същия начин се намазва с пастата от зелени маслини и се прегъва на две. Нарязват се на лентички с дебелина около 1 пръст, които се навиват и нареждат в тавичка върху хартия за печене. Поръсват се със сусам и се пекат в предварително загрята фурна около 15 минути на 200 градуса.

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ястия съобразени с църковния пост
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2009, 15:22 
Offline
Потребител
Аватар

Регистриран на: 01 Фев 2009, 15:05
Мнения: 113
Постен ябълков сладкиш с грис


Изображение

Изображение
Самият сладкиш не стои като кекс - в него няма яйца.Има вкус на ябълков щтрудел ,но е доста по сочен :love:
Чудесен начин да не изхвърлям вечно изоставащите ми ябълки :peace:

Необходими продукти

1 килограм ябълки - аз използвах от жълтите (само тях ам), но нищо не пречи да стане и с други ябълки
2 ч.ч захар - сложих малко по малко, че да не дебелея съвсем :roll:
1 ч.ч брашно
1ч.ч грис
1ч.л бакпулвер
1 ч.л канела - аз нямах и сложих подправка на Котъни за ябълков сладкиш .
3/4 ч.ч олио - - на мен лично ми се стори мазничко и не сложих цялото количество мазнина.Сложих само 1/ 2 ч.ч олио.Ако искате да стой по сочно и мазничко сложете мазнина както си е по рецепта.
1ч.л настъргана лимонова кора
2 с.л лимонов сок

Приготвяне

В два отделни съда се правят ябълкова и брашнена смес.
За ябълковата смес - ябълките се настъргват, смесват се с половината количество захар,кората от лимона и лимоновия сок.
За брашнената смес - смесваме брашното с бакпулвера, добавяме гриса,останалата захар, бакпулвера и канелата.
В тавичка застлана с хартия за печене редим от брашнената смес, от ябълковата, поръсваме с олио......пак брашнена смес, пак ябълки пак олио докато свършат продуктите.Най отгоре трябва да завършим с ябълкова смес и олио.Пече се около 45 мин на умерена фурна - при мен на 200 градуса.
Още топъл поръсваме сладкише с пудра захар.

Източник - списание Меню


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ястия съобразени с църковния пост
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2009, 14:46 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 26 Ное 2008, 21:20
Мнения: 1173
Пържени тиквички с орехово-чеснов сос

Изображение

Продукти за соса :

200 грама орехови ядки
1 филийка хляб накиснат във вода
чесън на вкус
сол
олио

Приготвяне :

Посочените продукти се пасират.Чесънът , солта и олиото са на вкус.Ако е необходимо се добавя още вода , до достигане на желаната консистенция


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ястия съобразени с църковния пост
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2009, 14:50 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 26 Ное 2008, 21:20
Мнения: 1173
Броколи с морковен сос

Изображение

Продукти :

500 грама замразени броколи

За соса :

3-4 големи моркова
чесън
сол
зехтин

Приготвяне :


Броколите ги изпържих във фритюрника на най-слабата температура за 1 минута.Стават крехки и хрупкави.
Морковите се почистват и сваряват.Пасират се с чесъна , солта и олиото.Количеството им е на вкус.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ястия съобразени с църковния пост
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2009, 14:50 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 26 Ное 2008, 21:20
Мнения: 1173
Постен шоколад

Изображение

Продукти :

500 грама какао
200 гр. кашу
1 консерва кокосово мляко
40-50 гр. какаово масло
7 кардамома(счукан в хаванче!)
1 буркан мед
вода на око

Приготвяне :

Кашуто се накисва предварително във вода.След това се пасира на фина каша.Всичко се изсипва в дълбок съд и ке бърка с миксер 50 минути - 10 на І степен , 20 на ІІ степен , 20 на ІІІ степен.Добавя се по малко вода , но да не стане течен шоколадът.
Дългото бъркане е с цел да има пухкава консистенция.

Забележка : Какаково масло не намерих и не сложих !

Източник : inchhigh от BG-Mamma


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron

Development: hristof     Design: yordanoff

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Превод: Ioan Arnaudov