Вкусно и красиво!
Дата и час: 20 Авг 2017, 20:16

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]



Напиши нова тема Отговори на тема  [ 153 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Кулинарна магия с Мони
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2009, 23:22 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 06 Май 2009, 11:12
Мнения: 1457
Местоположение: София
Здравейте и добре дошли в моята кулинарна темичка! :099:
Тук ще се постарая да ви представям предложения от моята кухня, създадени по рецепти, запазени от майка ми и баба ми, кулинарни книги и списания, интернет-сайтове, както и мои творения.
Ще се радвам всеки да намери нещо по свой вкус. :422:
Защото всичко е направено с много желание, старание и любов. :459:



САЛАТИ:



Салата от моркови с риба тон и босилек
Яйчена салата
Салата с риба тон, чери-доматчета и още ...
Зеленчуково-вълча салата



СОСОВЕ И ДИПОВЕ:



Сос с копър
Сметанов сос със сирене
Лучено-сметанов сос
Сос с горчица


СУПИ:


Крем-супа от целина (Cream of celeriac)
Крем-супа от праз
Зеленчукова супа със сметанова застройка


ПРЕДЯСТИЯ / ГАРНИТУРИ:


Пица-картофи
"Кули" от патладжан и тиквички с моцарела
Рулца от праз с бекон, сирене и сметана
Картофи-ветрило
Вкусни ароматни картофки за гарнитура ... или просто така
Патладжани-бюрек
Пилешки пръстчета в хрупкав бекон
Яйчени мишлета




БЕЗМЕСНИ ЯСТИЯ:


Пилаф с патладжани
Праз с яйца и извара
Праз с ориз на фурна
Миш-маш
Спанак с ориз и яйца на фурна
Яхния от жълт фасул със сирене


ЯСТИЯ СЪС СУБПРОДУКТИ:


Свински черен дроб със зеленчуци и заливка на фурна



ЯСТИЯ С РИБА:


Филе от треска с хрупкава коричка
Филе от хек с цитрусово-бадемова панировка
Пъстърва на фурна с бяло вино
Сом, пълнен с кашкавал, върху лучена плънка
Панирана бяла риба с кашкавал, сусам и мак
Бърза запеканка с риба
Сьомгова пъстърва със зелена плънка



ЯСТИЯ С МЕСО:


Капама
Сочно свинско печено
Катино мезе
Пилешка кавърма
Пияно мезе със свинско
Заек в гювеч



ЯСТИЯ С КАЙМА:


Пастицио
Запеканка с фусили, телешка кайма и зеленчуци
"Вълчи" рататуй с кайма и заливка
Месно руло с галета и прясно мляко
Карфиол ала Болонезе
Кюфтета на фурна
Шотландски яйца (на фурна)
Кюфтета с пушено сирене на фурна


ИТАЛИАНСКА КУХНЯ:


Lasagna Bolognese
Pasta & Cheese (Макарони на фурна с три вида сирене)
Талиателе със сметана и риба тон



ТЕСТЕНИ:


Баница с праз и сирене
Хапки от бутертесто с кайма - Рецепта стъпка по стъпка
Ябълков щрудел
Руло от бутертесто с рибно-морковена плънка - Рецепта стъпка по стъпка
Chocolate Crepes (Шоколадови палачинки)
"Мързелива" (бъркана) баница



КЕКСОВЕ И МЪФИНИ:


Мъфини с боровинки
Шоколадови мъфини с парченца шоколад
Мъфини с ябълка и бадеми
Мъфини с тиква
Мраморни мъфини
Много шоколадов кекс
Шоколадови пудингови мъфини
Портокалови мъфини
Мраморен кекс
Baileys Cupcakes (Мъфини с Baileys)
Бананови мъфини
Мъфини с ябълка и сметана
Бърз, сочен и пухкав кекс
Кексчета с ябълки и канела
Тройно шоколадови кексчета
Мъфини със захарно-канелен топинг
Шоколадови кексчета
Щолен с извара



ТОРТИ:


Шоколадова торта



СЛАДКИШИ, ПАЙОВЕ, ТАРТИ:


Сладкиш с нектарини
Бърз сладкиш със сини сливи
Пай със сини сливи
Torta al Vino (Пай с грозде и вино)
Сладкиш с круши
Torta di Nada (Сладкиш с грозде)
Шоколадово изкушение (Много шоколадов сладкиш)
Мраморен чийзкейк-брауни с рикота
Чийзкейк с тиква
Ябълков сладкиш с мед и лимон
Бърз и лесен шоколадов сладкиш
Сладкиш "Дамски каприз"
Орехови пастички
Шоколадов венец
Cheesecake swirl chocolate brownies
Пирог със сини сливи с бадемов пълнеж
Кадифено шоколадово удоволствие
Бадемов сладкиш
Сладкиш с мандарини



БИСКВИТИ, ДРЕБНИ СЛАДКИ, БОНБОНИ:


Курабийки с банан и парченца шоколад
Lemon Bars (Лимонови квадрати)
Бадемови сладки
Какаови квадрати
Месечинки с канела
Мраморни сладки
Триъгълничета с мак
Малки целувки - хапки
Сладки гнезда
Шоколадови снежни топки
Портокалови талери
Spekulatius (Шпекулациус)
Ванилени кравайчета






КРЕМОВЕ, МУСОВЕ И ДЕСЕРТИ:


Бял шоколадов мус с малини
Десерт с шоколад Toblerone
Пана кота с кампари, портокал и шоколадов сос
Шоколадово-портокалов мус
Мока крем
Тирамису (в чаша)


ЗИМНИНА:


Смесена туршия


РЕЦЕПТИ ОТ САЙТА:


Мусака с кайма и праз - Кеми
Шоколадова баклава - Burma tatlisi - Кеми

_________________
Изображение


Кулинарна магия с Мони


Последна промяна Мони на 13 Дек 2010, 14:19, променена общо 106 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кулинарна магия - Ястията на Мони
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2009, 23:28 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 06 Май 2009, 11:12
Мнения: 1457
Местоположение: София
Салата от моркови с риба тон и босилек

Продукти:

- моркови (количество по желание, аз използвах 3 доста големи)
- 1 конс. кутийка риба тон
- 1 суп. лъж. прясно изцеден лимонов сок
- няколко листа пресен босилек
- сол
- пипер

Приготвяне:

Морковите се настъргват, но не на най-ситното ренде. Към тях се добавя рибата тон, като след това се изсипва и течността на рибата, а след това и лимоновият сок. Разбърква се внимателно. Подправя се със сол и пипер на вкус, пресният босилек се нарязва на ситно и се добавя към салатата. Отоново леко се разбърква и е готова за консумация.

Източник: GoFeminin
Прикачени файлове:
morkovi_riba_ton.jpg
morkovi_riba_ton.jpg [ 125.95 KiB | Прегледано 18026 пъти ]

_________________
Изображение


Кулинарна магия с Мони


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кулинарна магия с Мони
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2009, 23:41 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 06 Май 2009, 11:12
Мнения: 1457
Местоположение: София
Яйчена салата

Продукти:

- 5 твърдо сварени яйца
- 1 опаковка (от 250 г) майонеза
- 100 г извара
- 1 ч. л. горчица
- 2-3 дребни стерилизирани краставички
- бял пипер
- сол
- ситно нарязан магданоз

Приготвяне:

Сварените яйца се нарязват на парчета с желана големина, желателно е да не са много едри. Нарязваме на ситно краставичките и добавяме към яйцата. Майонезата и изварата се разбъркват не прекалено енергично и след известно време прибавяме и горчицата. Готовата майонезена смес се изсипва върху яйцата, подправя се на вкус със сол и пипер, добавя се магданозът и всичко се разбърква внимателно с дървена лъжица или шпатула, за да се запазят парченцата яйце. (Ако все пак се разбърка по-силно се получава кремообразна субстанция, подобна на пастет.)


Прикачени файлове:
jajchena_salata.jpg
jajchena_salata.jpg [ 66.23 KiB | Прегледано 17696 пъти ]

_________________
Изображение


Кулинарна магия с Мони
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кулинарна магия с Мони
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2009, 23:56 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 06 Май 2009, 11:12
Мнения: 1457
Местоположение: София
Сос с копър

Продукти:

- 3 суп. л. масло
- 100 мл сметана
- 1 суп. л нишесте
- 100 мл бяло вино
- сол
- бял пипер
- индийско орехче
- 1 връзка копър

Приготвяне:


Маслото се разтопява на не много силен огън. Добавя се нарязаният на ситно копър и се разбърква малко в маслото. Нишестето се размива в сметаната и при непрекъснато бъркане се добавя към маслено-копърената смес. Посолява се, овкусява се с пипера и индийското орехче. Когато се посгъсти, се добавя бялото вино и се оставя на котлона още десетина минути на не много силен огън, като се бърка, за да не загори.

* Сосът е много подходящ за рибни ястия.


Прикачени файлове:
sos_kopur.jpg
sos_kopur.jpg [ 45.37 KiB | Прегледано 17832 пъти ]

_________________
Изображение


Кулинарна магия с Мони
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кулинарна магия с Мони
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2009, 00:05 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 06 Май 2009, 11:12
Мнения: 1457
Местоположение: София
Сметанов сос със сирене

Продукти:

- 100 мл зеленчуков бульон
- 100 мл сухо бяло вино
- 150 мл сметана
- 100 г сирене Филаделфия или Рама
- 1 суп. л. царевично нишесте
- сол, пипер на вкус
- по желание на върха на ножа индийско орехче

Приготвяне:

Зеленчуковият бульон и бялото вино се изсипват в касерола, сместа се оставя да заври и да се редуцира до половината. Добавя се сиренето, разбърква се внимателно, а след това се добавя и сметаната, в която е разбъркано нишестето. Подправя се на вкус. Оставя се на умерен огън още няколко минути до получаване на кремообразна смес.
Подходящ е за пилешко месо и картофи.

Коментар: Който не обича индийско орехче, нека го пропусне, но аз мисля, че добавено в малко количество, а именно на върха на ножа, придава особено приятен аромат и вкус на соса.


Прикачени файлове:
smetanov_sos_sirene.jpg
smetanov_sos_sirene.jpg [ 54.73 KiB | Прегледано 17871 пъти ]

_________________
Изображение


Кулинарна магия с Мони
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кулинарна магия с Мони
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2009, 00:13 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 06 Май 2009, 11:12
Мнения: 1457
Местоположение: София
Пица-картофи

Продукти:

- 6 големи картофа
- 1 суп. лъжица кимион
- 1 дафинов лист
- 2-3 домата (не много големи)
- 150 г сух салам, тип Salami (при мен Бургас)
- моцарела (опаковка от 125 г)
- риган
- 4 суп. лъжици олио
- сол
- пипер
- черни или зелени маслини

Приготвяне:

Картофите се сваряват, като във водата им се слагат кимиона и дафиновият лист.
След като са добре сварени, им се отрязват капачета и се издълбават с лъжичка.
Доматите се нарязват, изрязва им се семенната част и след това се нарязват на
кубчета. По същия начин се нарязват салама и моцарелата.
Кубчетата домати, моцарела и салам се разбъркват с 2 суп. л. олио, ригана и
се подправят на вкус със сол и пипер.
Огнеупорен съд се намазва с 1 суп. лъжица олио. Картофите се пълнят със сместа,
отгоре се слагат нарязаните на парченца маслини. С четчица краищата на картофите
се намазват с последната лъжица олио. Нареждат се в тавичката и се запичат в
предварително загрятата на 200 градуса фурна за 10-15 минути.


Прикачени файлове:
pizza-kartofi.jpg
pizza-kartofi.jpg [ 66.34 KiB | Прегледано 18124 пъти ]
pizza_kartofi1.jpg
pizza_kartofi1.jpg [ 68.73 KiB | Прегледано 18112 пъти ]
pizza_kartofi2.jpg
pizza_kartofi2.jpg [ 61.29 KiB | Прегледано 18104 пъти ]
pizza_kartofi3.jpg
pizza_kartofi3.jpg [ 73.57 KiB | Прегледано 18089 пъти ]

_________________
Изображение


Кулинарна магия с Мони
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кулинарна магия с Мони
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2009, 00:18 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 06 Май 2009, 11:12
Мнения: 1457
Местоположение: София
"Кули" от патладжан и тиквички с моцарела

Продукти:

- патладжан
- тиквичка (при мен тъмнозелена - цукини)
- моцарела (две опаковки от 125 гр.)
- червено песто (или по-гъсто доматено пюре)
- сол, пипер, смляни Herbes de Provence (намерих ги в Billa, в мелничка)

Приготвяне:

Небелените патладжан и тиквичка се нарязват на кръгчета с желана дебелина (нека не са прекалено тънки). Патладжанът се накисва във вода или се наръсва със сол за известно време, за да му излезе горчилката. Когато зеленчуците са готови за по-нататъшна обработка, се топват в брашно и след това се запържват в тиган с малко зехтин. След това в тавичка (аз наредих върху фолио) се нареждат кръгче патладжан, върху него песто, парче моцарела, подправки, кръгче тиквичка, песто, моцарела, подправки и така докато използвате всички продукти. Височината на куличките става по желание и съобразено с броя парчета зеленчуци, но и моцарела. Хубаво е да има от нея между всеки ред. Най-отгоре трябва да се завърши с моцарела и да се наръси с подправки. Готовите "кулички" се слагат в предварително загрятата фурна и се запичат за кратко време, само колкото да се поразтопи моцарелата.


Прикачени файлове:
patladj._kuli.jpg
patladj._kuli.jpg [ 97.8 KiB | Прегледано 18229 пъти ]

_________________
Изображение


Кулинарна магия с Мони
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кулинарна магия с Мони
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2009, 00:22 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 06 Май 2009, 11:12
Мнения: 1457
Местоположение: София
Филе от треска с хрупкава коричка

Продукти:

- 4 парчета филе от треска
- 4 малки глави лук
- 1 лимон
- 2 суп. л. зехтин
- 1 белтък (при мен яйцето беше по-голямо)
- сол, пипер, индийско орехче, чесън на прах
- галета
- олио

Приготвяне:

Парчетата филе се нарязват наполовина и се поръсват със солта,
пипера, индийското орехче и чесъна на прах. Двете суп. л. зехтин
и сокът на лимона се разбъркват и в маринатата се поставят
парчетата риба. Престояват 2-3 часа.
4 кошнички от пекарска хартия, подплатени с фолио се намазват
с малко олио, отгоре се подрежда нарязаният на кръгчета лук и
се наръсва с "Маggi 10 зеленчука".
Белтъкът се разбива на сняг с малко сол и в него се потапят
парчетата треска. След това се панират (но не прекалено) в
галетата и се поставят по две парчета в кошничките. Върху всяко
парче риба се капва малко зехтин. Кошничките се поставят в
тавичка и се пекат 25-30 минути на 220-230 градуса, докато
коричката стане златиста. Поднася се с гарнитура по избор,
аз избрах да е картофено пюре.


Прикачени файлове:
file_treska1.jpg
file_treska1.jpg [ 60.62 KiB | Прегледано 17812 пъти ]
file_treska2.jpg
file_treska2.jpg [ 69.63 KiB | Прегледано 17780 пъти ]

_________________
Изображение


Кулинарна магия с Мони
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кулинарна магия с Мони
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2009, 00:25 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 06 Май 2009, 11:12
Мнения: 1457
Местоположение: София
Филе от хек с бадемово-цитрусова панировка


Продукти:

- филе от хек (може и друга риба по избор)
- 100 г сурови бадеми (смляни)
- 50 г настърган пармезан
- 1 ч. л настъргана лимонена кора
- 6-7 листенца розмарин (ситно накълцани)
- 3-4 суп. лъжици олио
- сол и пипер на вкус

Приготвяне:

Измитата риба се подсушава добре и се овалва за малко в брашно (не като за сериозно паниране, просто да поеме влагата). В удобен по-плитък съд се смесват смлените бадеми, пармезанът, лимонената кора, накълцаният розмарин. Добавят се на вкус сол и черен пипер. Всичко това се смесва с олиото до получаване на пастообразна смес.
Всяко парче риба се овалва в панировката и се запържва в добре загрят тиган само за по 1 минута от всяка страна, за да се запечата панировката. След това всички парчета риба се нареждат в тавичка (може и върху фолио) и се запичат за 10-15 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

* Количествата на продуктите за панировката варира в зависимост от количеството риба. Хубаво е да е достатъчно, за да се покрият добре парчетата.


Прикачени файлове:
hek_bademi.jpg
hek_bademi.jpg [ 123.04 KiB | Прегледано 17774 пъти ]

_________________
Изображение


Кулинарна магия с Мони
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кулинарна магия с Мони
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2009, 00:42 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 06 Май 2009, 11:12
Мнения: 1457
Местоположение: София
Пастицио
или гръцкият вариант на италианската лазаня

Продукти:

- 1 пакет Penne rigate или друг вид дебели макарони (не спагети!)
- 700 г телешка кайма
- 60 г масло
- 4 суп. лъжици зехтин
- 1 глава лук
- 1-2 скилидки чесън
- 150 мл бяло вино
- 1 суп. лъжица доматено пюре
- кутия домати на кубчета (моята беше от 500 г)
- сол, черен пипер, щипка захар, риган
- пармезан или кашкавал

За сос Бешамел:

- 1 л прясно мляко
- 60-70 г масло
- 8 суп. лъжици брашно
- 1 яйце
- сол, индийско орехче

Приготвяне:

Макароните се сваряват, но не до разваряване, а да останат леко твърди. Отцеждат се от водата и докато са още горещи, се смесват с маслото. В съд се загрява зехтина и в него се задушава ситно нарязаният лук. Прибавя се каймата и се бърка, за да стане на трохи. Добавят се нарязаният чесът, солта, черният пипер, ригана. После се прибавя виното. Когато сместа заври, се добавят доматеното пюре, доматите и щипката сол. Оставя се да ври на котлона, докато водата изври и каймата остане само на мазнина.
За бешамела разтопяваме маслото. Прибавяме брашното при непрекъснато бъркане, докато леко покафенее. Изливаме млякото на тънка струйка и продължаваме непрекъснато да бъркаме, докато сосът се сгъсти. Когато е готов, се оставя настрана да се охлади. След като поизстине малко, добавяме яйцето, солта и индийското орехче. Разбъркваме добре, докато яйцето се поеме от сместа.
Намазваме дълбок съд с масло. Изсипваме половината от макароните и поръсваме с малко пармезан или настърган кашкавал. Върху тях разпределяме добре цялото количество плънка от кайма и пак поръсваме с пармезан. Върху каймата изсипваме другата половина от макароните. Най-отгоре изливаме внимателно бешамела. Той е доста гъст и няма да потъне надолу между пластовете. Пече се на 180 градуса около 45-50 минути. Към края на печенето се изважда от фурната, поръсва се с още малко пармезан (кашкавал) и се запича отново за 5-10 минути, за да се получи хрупкава коричка.


*В оригиналната рецепта подправките в каймата са канела и карамфил, камо че вкусът става по-различен. Лично аз направих това пастициа с риган.

Източник: няколко рецепти от Интернет, които в крайна сметка комбинирах в мой вариант.


Прикачени файлове:
pastizio_01.jpg
pastizio_01.jpg [ 55.15 KiB | Прегледано 17961 пъти ]
pastizio_02.jpg
pastizio_02.jpg [ 112.44 KiB | Прегледано 17930 пъти ]
pastizio_03.jpg
pastizio_03.jpg [ 89.52 KiB | Прегледано 17905 пъти ]
pastizio_04.jpg
pastizio_04.jpg [ 41.35 KiB | Прегледано 17858 пъти ]
pastizio_05.jpg
pastizio_05.jpg [ 104.81 KiB | Прегледано 17916 пъти ]

_________________
Изображение


Кулинарна магия с Мони
Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 153 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron

Development: hristof     Design: yordanoff

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Превод: Ioan Arnaudov