Вкусно и красиво!
Дата и час: 14 Дек 2017, 01:26

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]



Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Превод на рецепти
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2009, 23:53 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Дек 2008, 18:51
Мнения: 1244
Местоположение: Belgium
Много моля, някой ако може да ми преведе от руски тези рецепти: :oops:

http://www.carina-forum.com/carina/index.php?topic=10119.0
http://www.carina-forum.com/carina/index.php?topic=2639.0
Ще съм ви безкрайно благодарна!
Аз мога да помогна с френски, холандски и английски. ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Превод на рецепти
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2009, 02:37 
Offline
Потребител
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2008, 00:45
Мнения: 138
Местоположение: Виена
Надя, абсолютно никакви претенции нямам по отношение на знанията си по руски :oops: Часовете по руски по мое време бяха направо фиктивни. Вероятно и преводът няма да е много добър, но пък.. ще пробвам рецептата от първия линк с желанието да ти бъда полезна:

Картофен хляб

рецептата е от книгата на М. Кардирол, Н. Негри, Н. Ару "Питки и хляб в домашни условия"
Като начало - оригиналната рецепта:

Продукти:
500гр бяло брашно
550мл вода
200гр картофи
30гр масло
25гр прясна/свежа мая (или 7гр суха)
10гр захар
15гр сол

Картофите се измиват, обелват, сваряват. Отцеждат се от водата, охлаждат се добре и пасират. Маслото се разтопява. Брашното се пресява и в средата му ('в кладенчето') се добавя захарта и натрошената мая. На тънка струйка се добавя водата, разтопеното масло, пресованите картофи. 3амесва се добре, посолява се и пак омесва. Полученото тесто се намазва с масло и се оставя да се надигне в купа, завита с кърпа за около 45мин. Премесва се и оставя отново за 20-ина минути.
Оставя се тестото върху дъската и се сгъва от двете страни към средата. Оформете на самун и го поставете върху готварска хартия, а после заедно с хартията в кошничка/панер, застлан със салфетка. 3авийте и оставете да втасва за още 30мин.
Извадете тестото като държите за краищата на хартията и го поставете в тава. Направете няколко коси паралелни разрези. Печете във фурна загрята на 220°C в продължение на 20мин.

Моите коментари:
1. От такова количество течност при мен се получи тесто като за мекици. И добавих малко повече брашно. Не измерих точно, мисля, че не по-малко от 300гр, може и повече. 3амесих го в кухн. комбайн до получаване на меко хлебно тесто.
2. Ползвах 10гр сол
3. Добавих 1ч.л нишесте в тестото.
4. Тестото при мен втасваше не 45мин., а час и половина до удвояване на обема си.
5. Оформих тестото така: леко сплесках топката тесто, сгънах двата противоположни края един към друг, после другите два края по същия начин.
6. Посипах с едро смляно царевично брашно формата за втасване (при мен тя е пластмасова) поставих тестото с ръбовете на горе. Покрих със свежо фолио. Втасването при мен продължи не 30мин., а повече, отново час и половина.
7. След като сложих хляба във фурната, напръсках с вода от пулверизатора.
8. Пекох по време колкото е посочено в рецептата. Но от количеството вода и брашно, които добавях като цяло се почулиха 2 големи парчета (самуна).
9. Картофите (картофът), преди да ги пасирам/намачкам, охладих не напълно, а oще топъл и намачках добавяйки 3с. л от водата, в която вряха.

Много вкусен хляб. Когато изстива от него се носи изумително вкусния аромат на прясноизпечен хляб и картофи.

_________________
Тайната на нашата вечеря


Последна промяна Abra на 16 Яну 2009, 18:13, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Превод на рецепти
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2009, 15:17 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Дек 2008, 18:51
Мнения: 1244
Местоположение: Belgium
Много ти благодаря, мила Дими! Изображение
Утре ще покажа какво се е получило. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Превод на рецепти
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2009, 16:52 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2008, 14:24
Мнения: 5767
Местоположение: София
Наде, в понеделник ще имаш и другата рецепта от мен. Трябва ми речник за някои отделни думички, за да сме максимално точни. Надявам се да се справя!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Превод на рецепти
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2009, 00:59 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Дек 2008, 18:51
Мнения: 1244
Местоположение: Belgium
Деси, благодаря ти предварително!
Аз още не съм месила, не ми остана време, а вече го сънувам този картофен хляб! :shock:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Превод на рецепти
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2009, 10:47 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 12 Яну 2009, 10:39
Мнения: 1230
Местоположение: София
Много добре звучи и изглежда този картофен хляб. :) Чудя се дали ще мога да го направя в хлебопекарната? Ще трябва да пробвам тези дни. :roll:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Превод на рецепти
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2009, 10:59 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2008, 14:24
Мнения: 5767
Местоположение: София
Ето и обещаната рецепта в превод.

Селски картофен хляб


680 г сурови картофи, например 3 големи картофа
4 ч.л. сол
1 с.л. суха мая
2 с.л. зехтин
665 г брашно (тип 550 немско брашно)

Кртофите измиваме, нарязваме на 4 части, заливаме с вода, слагаме половината количество сол и варим до готовност. Отмерваме 120 мл вода от тази, в която за вряли картофите, а останалата вода изливаме. Картофите разполагаме така, че да могат да изстиват и да останат сухи накрая след изпаряване на водата.

Сварените картофи размачкваме и поставяме в купата на миксера. Маята смесваме с още топлата вода от картофите и оставяме 5 мин. да престои така, че да шупне. Включваме миксера на ниска скорост, добавяме разтворената мая и зехтина и месим докато не се получи еднородна маса. Вече можем да сложим брашното и останалата сол. Месим 2-3 мин., превключваме на средна скорост и месим още 11 мин. В началото тестото е малко лепкаво, но това не е страшно. Накрая става доста еластично от картофите.

Покриваме купата с тестото с кърпа и оставяме на стайна температура 20-30 мин. За това време обемът все още не е задължително да се увеличи.

Включваме фурната на 190 градуса. Камъкът, в който ще се изпече хлябът поставяме на най-долната решетка. Повърхността на съда за изпичане трябва да бъде поръсена с царевично брашно.

Тестото поставяме на работната повърхност и разделяме на половина. Правим елипсовидни хлебчета от двете половини.. След това разточваме в овал и започваме да оформяме и навиваме на руло по дължина. Краят (там където свършва рулото) посичпваме с брашно, залепяме го и обръщаме така, че залепеният край да се падне отдолу на готовия хляб. Покриваме с кърпа и оставяме 30 мин. да втаса.

Преди печене напръскваме стените на фурната с вода. Втасалият хляб поставяме в горещия камък за печене като го обръщаме със залепения край нагоре. Печем около 45-50 мин докато върхът не се зачерви.

Това е преводът. От бележките на авторката става ясно, че това е рецепта от сайта Petras Brotkasten. Авторката е замесила хляба в хлебопекарна, в която тестото е втасвало 30 мин., след което е пристъпила към оформянето на хляба. Не се споменава къде е пекла, но най-вероятно във фурна и едва ли в камък за печене, който аз си обяснявам като керемида или друг герамичен съд.
Дано съм била полезна. Ако имаш нужда от друг превод не се притеснявай да пишеш. Учила съм 11 год. руски и се надявам да мога да помогна.
Очакваме да покажеш хлебчето си :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Превод на рецепти
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2009, 21:56 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Дек 2008, 18:51
Мнения: 1244
Местоположение: Belgium
Деси, много си мила, благодаря ти от сърце! :)
Само свеки да се излъже един ден да вземе по-рано детето при нея, и запрятам ръкави! :roll:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Превод на рецепти
МнениеПубликувано на: 09 Май 2009, 23:36 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2008, 01:38
Мнения: 5128
Цитат:
Coconut Shrimp with Spicy Pineapple-Apricot Dipping Sauce


For the dipping sauce:
..
1/2 cup pineapple preserves
1/2 cup apricot preserves
1/4 cup pineapple-apricot horseradish sauce (Silver Spring brand) or honey mustard
2 tbsp lemon juice
1 tsp sambal oelek (Thai chili sauce)(more if you really like it spicy)
..
Mix all ingredients together in a small heatproof bowl. Microwave on high for 1 minute. Stir and set aside.
..
For the shrimp:
..
1 cup flour
1 tsp baking powder
3 large eggs
2 cups panko (Japanese bread crumbs)
1 cup shredded coconut
1/2 teaspoon allspice
1 tsp kosher salt
1 lb jumbo peeled and deveined shrimp
canola or peanut oil for frying
...
Put about 2 inches of oil in a large, deep pot. Begin heating oil to 325 degrees F. While oil is heating, prepare the shrimp as follows.
..
Place flour in a wide, shallow plate or baking dish.
..
Place eggs in a wide, shallow bowl.
..
Combine panko, coconut, allspice and salt in another wide, shallow plate or baking dish. Dip each shrimp in flour, coating both sides. Shake off any excess. Dip into egg mixture, allowing excess to drip off. Then, dip shrimp into panko/coconut mixture, patting it into the shrimp to stick.
..
Carefully, drop the shrimp into the oil, 5-6 at a time, and fry until golden brown, no more than 2 minutes. Drain on paper towels. Repeat until all shrimp are cooked.
..
Serve shrimp with Spicy Pineapple-Apricot Dipping Sauce.

_________________
http://kemihphotography.com/

Бебешка, детска и семейна фотография
Сайт за кулинарни рецептиИзображение


Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Превод на рецепти
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2009, 00:54 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 08 Юни 2009, 20:53
Мнения: 2012
Кеми, опитах се да я преведа, доколко съм успяла е друг въпрос.Имай предвид, че за първи път правя превод на рецепта

Кокосови скариди с пикантен ананасово-кайсиев сос

За соса:
1 / 2 ч.ч. консервиран ананас
1 / 2 ч.ч. консервирани кайсии
1 / 4 ч.ч. ананасово-кайсиев сок от хрян (марка Silver Spring) или медена горчица
2 суп.л. лимонов сок
1 суп.л. Sambal oeleк (тайландски чили сос), (повече, ако харесвате лютото)

Всички съставки се смесват в малка топлоустойчива купа.Слага се на силни обороти в микровълновата за 1 мин.Разбърква се и се оставя настрана.

За скаридите:
1ч.ч. брашно
2суп.л. бакпулвер
3 големи яйца
2ч.ч. panko(трохи от японски хляб)
1ч.ч. настърган кокосов орех
1/2ч.л. бахар
1ч.л. сол
0.453кг.едри обелени и deveined скариди
рапица или фъстъчено олио за пържене


Сложете около 1инч(3см) от олиото в голяма, дълбока тенджера.Започнете да загрявате олиото до 325 градуса.Докато олиото се затопля пригответе скаридите както следва.


Поставете брашното в широко, плитко блюдо или тавичка за печене
Поставете яйцата в широки, плитки купи.

Смесете panko-то, кокоса, бахара и солта в друго широко, плитко блюдо или тавичка за печене.Овъргаляйте всяка скарида с брашно и от двете страни.Оттърсете ги, за да се премахне излишъка.Потопете в сместа от яйцата и изтърсете излишъка отново.След това потопете скаридите в panko coconut mixture, patting it into the shrimp to stick.

Внимателно потопете скариди в олиото (около 5-6 наведнъж) и пържете до златисто кафяво не повече от 2 мин.Подсушете на салфетки.Повторете докато приготвите всички скариди.

Сервирайте скаридите с пикантния ананасо-кайсиев сос

_________________
"Да си губиш времето означава да отхвърлиш правилата на една икономическа игра, в която основен противник ти е времето."


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron

Development: hristof     Design: yordanoff

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Превод: Ioan Arnaudov