Вкусно и красиво!
Дата и час: 22 Сеп 2018, 08:59

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]



Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 289 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 29  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 26 Май 2009, 14:36 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Картофено руло с шунка и кашкавал

1 кг. сварени картофи
1 глава ситно нарязан червен лук
1 яйце
сол и чубрица на вкус

За пълнежа:
300 гр. шунка
200 гр. кашкавал
2 твърдо сварени яйца

Картофите се обелват и намачкват. Смесват се с яйцето, лука, сол и чубрица на вкус. Разстилат се на пласт с дебелина 1 см. върху намазнено алуминиево фолио. В единия край на правоъгълника се нареждат четвъртинките яйца, а върху тях - кубчетата шунка и кашкавал. С помощта на фолиото се навива на руло и се прехвърля в намазнена тава. Повърхността на рулото се намазва обилно с масло.
Пече се до зачервяване.


Изображение

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Последна промяна Ети на 23 Окт 2010, 20:16, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 26 Май 2009, 14:40 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Дробчета по селски

500 гр. пилешки дробчета
4-5 кисели краставички
3 глави лук, нарязан на полумесеци
3 червени печени чушки
100 мл. готварска сметана
1 с.л. доматено пюре
сол, черен пипер и чубрица на вкус

Почистените и измити дробчета се разбъркват с лука, нарязаните на ивички чушки и кисели краставички. Овкусяват се на вкус, добавят се 2 с.л. олио и се пекат до готовност. В края на печенето се заливат с размитото в сметаната доматено пюре и се запичат още малко.


Изображение

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Последна промяна Ети на 23 Окт 2010, 20:17, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 26 Май 2009, 14:52 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Картофена запеканка с праз

1-1,5 кг. сварени, обелени и намачкани картофи
3-4 стръка праз, нарязан надребно и задушен в масло
сол и черен пипер на вкус

За заливката:
4 яйца
400гр. кисело мляко
2 с.л. брашно
по желание - сирене

Картофите се омесват с праза и подправките. Изсипват се в намазнена тава, подравняват се и се заливат с разбитите с киселото мляко и брашното яйца.
Запеканката се пече в умерена фурна до зачервяване на коричката.


Изображение

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Последна промяна Ети на 23 Окт 2010, 20:20, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 26 Май 2009, 14:58 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Пататник

Продукти за 1 порция:
1 голям картоф, настъргат на едро ренде
1/5 глава ситно нарязан лук
1 яйце
сол, черен пипер, джоджен на вкус

Към леко разбитото яйце се прибавят настърганият и отцеден от водата картоф, лука и подправките.
Сместта се изсипва в нагорещен, леко намазнен тефлонов тиган и се пече до почервеняване на краищата. Обръща се с помощта на голяма чиния и се запича и от другата страна.
Още горещ се намазва с масло.


Изображение

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Последна промяна Ети на 23 Окт 2010, 20:28, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 26 Май 2009, 20:28 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Пълнени чушки с боб

10-12 сушени червени чушки, замразени пресни или печени
1,5 ч.ч. боб
1 глава лук
сол и джоджен на вкус

Бобът се сварява с малко сол до пълна готовност. прибавя му се ситно нарязаният лук, сол на вкус и стрит сух джоджен. С бобената смес се пълнят чушките /ако са сухи се накисват 15 мин- предварително в топла вода. Подреждат се в тава, налива се малко вода, 1-2 с.л. мазнина, по желание доматно пюре и се пекат 45 мин. в умерена фурна

Вариант - може да се наредят в тава с ориз с гъби и се изпекат заедно.


Изображение

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Последна промяна Ети на 23 Окт 2010, 20:32, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 26 Май 2009, 20:41 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Основна рецепта за питки

1 кг. брашно
400 мл. хладка вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 пак. суха мая "Д-р Йоткер"
3 яйца /единия жълтък за намазване/
60 гр. разтопено краве масло

краве масло/маргарин за намазване на корите

В пресятото брашно в кладенче счупваме яйцата, хладката вода, разстопеното масло, захарта и солта. По ръба на брашното изсипваме сухата мая. Замесваме меко и еластично тесто. Тайната на бухналата питка е в "биенето" на тесто в плота - поне 100 пъти.
Омесеното тесто покриваме с навлажнена кърпа и оставяме на топло да втаса.
Втасалото тесто разделяме на 3 - 4 части, които разточваме на еднакви правоъгълници. Намазваме всеки обилно с маргарин, поставяме един върху друг и завиваме на руло. Режем на еднакви парчета, а всяко парче - на две по диагонал. Нареждаме парчетата в намазана с маргарин тава прави, с високата част към ръба на тавата и отново оставяме да втаса. Втасалата питка намазваме с разбит с малко олио жълтък и печем в умерена фурна, първоначално покрита отгоре с фолио /аз покривам с няколко листа вестник/, за да не прегори. В края на печенето откриваме, за да се зачерви отгоре. Още гореща намазваме обилно с разстопен маргарин.



Изображение

Изображение

Изображение

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Последна промяна Ети на 23 Окт 2010, 20:43, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 26 Май 2009, 20:51 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Основна рецепта за козунак

/използвам хлебопекарна/

3 яйца
125 мл. пр. мляко
125 мл. разтопено кр. масло
150-200 гр. захар
600 гр. брашно
1 суха мая "Д-р Йоткер"
настъргана лимонова кора
2 ванилии

по желание - захаросани портокалови корички, стафиди, орехи, бадеми

*за любителите на по-сладкото може да се добави в млякото 1 ч.л. течен подсладител

Яйцата се разбиват леко, прибавя се прясното мляко и се изсипват в контейнера. В пресятото брашно се изсипват захарта, настърганата лимонова кора, ванилиите и се изсипват върху яйчено-млечаната смес. Вкладенче отгоре се изсипва маята. Пуска се машината и когато оформи топка от тестото по малко се налива разстопеното масло докато го поеме изцяло. На звуковия сигнал се добавят стафидите, орехите или бадемите.
Преди цикъл "печене" машината се отваря, козунакът се намазва с жълтък и се посипва обилно със захар.

От същото тесто могат да се приготвят кифлички с локум, мармалад или орехова плънка.

Рецептата е подходяща и за ръчно месене.


Изображение

Изображение

Изображение

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Последна промяна Ети на 24 Окт 2010, 13:02, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 30 Май 2009, 15:35 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Козунак с три вида плънка

1 доза козуначено тесто
За трите вида плънка:
*100 гр. стафиди /предварително накиснати в коняк/
*1 кутия локум /или по 1/3-та кутия от различен цвят локум - розов, жълт и зелен/
*1/2 ч.ч. орехи, попарени с подсладено прясно мляко, канела и малко галета

Втасалото козуначено тесто се разделя на три равни части. Всяка от тях съвсем леко се оформя на правоъгълник, по дължината му се поставя съответно стафидите, локумът, нарязан на кубчета и ореховата плънка. Завива се на руло и с трите рула козунакът се сплита на плитка. Прехвърля се в намаслена форма и се оставя да втаса вотри път.
След повторното втасване се намазва с разбит жълтък, поръсва се с кристална захар и се пече около 45 мин. в умерена фурна, първоначално покрит отгоре, за да не изгори.


Изображение

Изображение

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Последна промяна Ети на 24 Окт 2010, 13:08, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 30 Май 2009, 15:46 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Козуначен венец с орехова плънка

1 доза козуначено тесто

За ореховата плънка:
300 гр. едро нарязани орехи
150 гр. пудра захар
50 гр. галета
200 мл прясно мляко
канела на вкус

Втасалото козуначено тесто внимателно се разстила на правоъгълник с дебелина 1 см.
За плънката млякото завира с пудрата захар. С него се попарват орехите, добавя се канелата и галетата.
С изстиналата плънка се намазва правоъгълника, навива се на руло и се поставя в кръгла форма с отвор в средата. На еднакви разстояния рулото се прерязва от външния край, без да се стига до края. Всяко полуотрязано парче леко се обръща с разрезите нагоре.
Венецът втасва още веднъж, намазва се с разбит жълътък и се пече около 45 мин в умерена фурна.


Изображение

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Последна промяна Ети на 24 Окт 2010, 13:08, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 30 Май 2009, 15:55 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Дърпана баница

За тестото:

600 гр. брашно /ако е нужно, добавете още/
300 мл. хладка вода
7-8 с.л. олио
1,5 с.л. сол
1 ч.л. оцет

300 - 400 гр. сирене
мазнина /олио, краве масло, маргарин/ за поръсване на корите

Замесва се меко и еластично тесто.Оставя се час да почине. Разделя се на 6-7 топки.Намазват се ги с мазнина, за да не хванат коричка.
Първо се раздърпва с ръка всяка топка.Поставя се на намаслена повърхност и се раздърпва/ за начало може леко да се разточи с точилка/.Раздърпват се крайчетата с пръсти .Трябва да стане много тънка кора, да прозира през нея. С нож се изрязват по-дебелите краища.Намазнява се и се посипва с натрошено сирене.Навива на руло. Всички кори се навиват като охлюв в намазнена тава. Отгоре се разпределят парченца масло.
Баницата се пече в предварително загрята фурна до зачервяване. След изваждане от фурната се напръсква обилно с вода /около 3/4 ч.ч./, завива с кърпа и се оставя да омекне.


Изображение

Изображение

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Последна промяна Ети на 24 Окт 2010, 13:11, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 289 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 29  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron

Development: hristof     Design: yordanoff

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Превод: Ioan Arnaudov