Вкусно и красиво!
Дата и час: 14 Дек 2017, 01:22

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]



Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 289 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 29  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2009, 14:38 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Хлебче - пица

550 гр брашно
1 ч.ч. айрян
1 яйце
3-4 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 пакетче суха мая

5 с.л. лютеница
100 гр. шунка
100 гр. кашкавал

Втасалото тесто разточваме на правоъгълник с дебелина 1 см. Намазваме с лютеница, поръсваме с босилека и нарязаните на дребни кубчета шунка и кашкавал. Завиваме на руло и разрязваме на две по дължина. Обръщаме парчетата с разреза на горе и усукваме едно с друго. Поставяме в нямязнена правоъглна форма за хляб, изчакваме да втаса още веднъж и печем в загрята фурна 30 мин.

*Може да се изпече и в кексова форма като Солена корона.


Изображение

Изображение

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Последна промяна Ети на 24 Окт 2010, 17:55, променена общо 3 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2009, 14:41 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Питка със сусам

550 гр брашно
1 ч.ч. айрян
1 яйце
3-4 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 пакетче суха мая

сусам за поръсване
1 жълтък за намазване

Замесва се меко и еластично тесто. Оставя се 30 мин да втаса и се разделя на 7 еднакви топки. Поставят се в намаслена тава, втасват втори път. Намазват се с разбит жълтък, поръсват се със сусам и питката се пече до златисто в загрята фурна.


Изображение

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Последна промяна Ети на 24 Окт 2010, 17:56, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2009, 16:48 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Торта "Пламък"

За блата:
3 яйца + 3 жълтъка
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно

Сироп:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
2 с.л. какао
50 мл ром или коняк

За белтъчната глазура:
3 белтъка
6 с.л. захар

5 с.л. захар за карамелизиране

Яйцата се разбиват със захарта до пухкав крем. Внимателно се прибавя брашното. Блатът се пече в намаслена и набрашнена форма за торта.
Изстинал се сиропира с топлия сироп.
За белтъчната глазура белтъците се разбиват на гъст сняг със захарта. Останалата захар се карамелизира и веднага се прибавя на тънка струйка при белтъчния сняг при непрекъсното разбиване с миксер.
Изстиналият блат се намазва с белтъчната глазура. С помощта на вилица по нея се оформят "пламъци".


Изображение

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Последна промяна Ети на 24 Окт 2010, 18:02, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2009, 17:01 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Кръгла торта с рула

2 готови рула
400 гр заквасена сметана
300 гр течен шоколад
1 кофичка кисело мляко
2 банана
2 пакетчета желатин
няколко обикновени бисквити

Стените на дълбока кръгла купа се покриват с фолио за свежо съхранение. Плътно по стените се нареждат парчетата рула / може да редувате шоколадови и ванилови рула за по-голям ефект/.
Сметаната се разбърква до хомогенизиране с шоколада. Прибавя се едно пакетче желатин, предварително разтворено в 30 мл хладка вода и разстопено на водна баня. По същия начин се прибавя второто пакетче желатин към подсладеното на вкус кисело мляко.
Върху рулата се изсипва половината от шоколадово-сметановия крем. Нареждат се кръгчета банани. Върху тях - киселото мляко, отново кръгчета банани и останалия шоколадов крем. най-отгоре плътно се нареждат обикновени бисквити за основа на тортата. Покрива се плътно с фолиото и се поставя за няколко часа в хладилник, за да се желират кремовете.
Тортата се обръща внимателно върху сервирна чиния, фолиото се отстранява.


Изображение

Изображение

Източник: Leo - forum bg-mamma

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Последна промяна Ети на 24 Окт 2010, 18:01, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2009, 17:15 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Торта "Йогурт с ягоди"

За блата:
6 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно

500 мл течна сладкарска сметана
2 кисели млека
2 пакетчета желатин
500 гр. ягоди
1 компот от ягоди

Яйцата се разбиват със захарта на пухкав крем. С леко бъркане се прибавя брашното. Блатът се пече в тортена форма с диаметър 23 см. Изстинал се разрязва на две.
Разбива се течната сметана.
Киселото мляко се подслажда на вкус. Прибавя се 1 пакетче желатин, предварително разтворен в 30 мл вода и разтопен на водна баня. Добавят се и 200 гр нарязани ягоди.
В тортената форма /най-добре разкопчаваща се/ се слага долната половина на блата и леко се сиропира със сока от компота. Намазва се с крема от кисело мляко и ягоди. Покрива се с втория блат, който също се сиропира леко. Отгоре се намазва дебело със сметана. По края се шприцоват рози от сметана.Средата на тортата се покрива керемидообразно с парчета ягоди и се залива с ягодово желе, приготвено от 1 кафена чаша сок от компота с разтворен в 30 мл вода и разтопен на водна баня желатин.
Тортата се поставя за 3 часа в хладилник.
Преди сервиране формата се разкопчава, тортата се поставя в сервирна чиния и се украсява отстрани със сметана.


Изображение

Изображение

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Последна промяна Ети на 24 Окт 2010, 18:04, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2009, 17:24 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Торта "Виена"

За блата:
6 яйца
1 ч.ч. захар
5 с.л. галета
3 с.л. какао
1 и 1/2 ч.ч. смлени орехи
щипка канела
щипка сода бикарбонат

Крем:
500 мл. течна сладкарска сметана
конфитюр от вишни

За сиропиране:
сока от компот вишни или захарен сироп

За украса:
вишни от компот
желиран сок от компота /окло 250 мл. сок с 1/2 пакетче желатин/
смлени орехи

Яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се сухите съставки. Изпича се блат, който се разрязва на две части.
Сиропира се с компота/захарния сироп. Намазва се обилно с разбита сметана. Отгоре се разпределя сладкото от вишни. Поставя се вторият блат, леко сиропиран.
Тортата се намазва цялата със сметана. Отстрани като борд се шприцоват сметанови рози. Излива се сока от компота с желатина, поставят се вишни за украса.
Отстрани тортата се облепя със смлени орехи.


Изображение

Изображение

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Последна промяна Ети на 24 Окт 2010, 18:05, променена общо 3 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2009, 17:51 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Торта "Трюфел"

За блатовете:
6 яйца
2/3 ч.ч. захар
2 с.л. гореща вода
2 с.л. какао
5 с.л. брашно
1 пакетче инстантен пудинг "Сметана" на Д-р Йоткер

Сироп:
1 каф. ч. вода
1 каф. ч. захар
1 с.л. ликьор

За шоколадовия ганаш:
500 мл течна сладкарска сметана
400 гр течен шоколад

За фалшивите бонбони "Трюфел":
1 пакетче обикновени бисквити
1 ч.ч. смлени орехи
1 с.л. какао
2 с. л. пудра захар
50 мл разтопено масло
гореща вода

150 гр. черен шоколад

Жълтъците се разбиват с 1/3 ч.ч. захар. Последователно се прибавят разтвореното в горещата вода какао, брашното, пудинга и разбитите с останалата 1/3 ч.ч. захар.
Върху пекарска хартия се очертават 6 кръга с диаметър 22 см. Върху тях се нанася равномерен, дебел около 6-7 мм слой от тестото. Блатовете се пекат за кратко в загрята фурна.
Изстинали се отлепят много внимателно от хартията и се сиропират леко с изстиналия сироп.
За шоколадовия ганаш сметаната се загрява без да кипи. В нея се разтваря до хомогенизиране течния шоколад. Кремът престоява една нощ в хладилник. Разбива се до пухкав крем.
Блатовете се намазват с крема и се поставят един върху друг. цялата торта се покрива с крем.
Фалшивите бонбони се приготвят като всички продукти за тях се смесват до еднородно "тесто". Оформят се топчета, които се потапят в разтопения на водна баня шоколад.
Тортата се украсява се с фалшиви бонбони "Трюфел" и шоколадови стърготини.


Изображение

Изображение

Източник: Ванчето, Гответе с мен

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Последна промяна Ети на 24 Окт 2010, 18:10, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2009, 18:02 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Торта "Рафаело"

За блата:
6 яйца
180 гр захар
160 гр брашно

За крема:
250 гр. меко масло
1 консерва /400 мл/ подсладено кондензирано мляко
150 гр кокосови стърготини

За фалшивите бонбони "Рафаело":
1 пакетче обикновени бисквити /смлени/
3 с.л. пудра захар
30 мл. разтопено масло
50 гр кокосови стърготини
1 ванилия
100 гр бял шоколад

150 гр кокосови стърготини за овлаване на бонбоните и посипване на тортата

1 консерва "Тропически плодове"

Белтъците се разбиват на сняг, а жълтъците - със захарта на пухкав крем. Прибавят се към белтъците, разбъркват се внимателно. Прибавя се и брашното.
Блатът се пече в леко загрята фурна.
Изстинал, внимателно се разрязва на три части.

Маслото се разбива с кондензираното мляко на крем. прибавят се кокосовите стърготини.

За фалшивите бонбони - всички продукти се смесват до еднородна, лепкава смес. Оформят се топчета, които се потапят в разтопения на водна баня шоколад и се овалват в кокосови стърготини..

Блатовете се сиропират със сока от консервата. Всеки блат се намазва с крем, поръсва се с парченца от тропическите плодове.
Цялата торта се назва с крем и се заглажда.
Украсява се бонбоните и се поръсва с кокосови стърготини.


Изображение

Изображение

Изображение

Източник: Наталина, Гответе с мен

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Последна промяна Ети на 24 Окт 2010, 18:21, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2009, 18:14 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Торта "Крем а ля крем"

За блата:
4 яйца
10 с.л. захар
2 пакетчета /100 гр/ шоколадов пудинг на Д-р Йоткер

За крема:
250 мл сметана
2 пакетчета "Крем Оле" на Д-р Йоткер - бял
400 мл. студено прясно мляко

За глазурата:
150 гр черен шоколад
3-5 с.л. прясно мляко
2 с.л. ром или коняк

Продуктите за блата се разбиват с миксер. Блатът се пече в леко загрята фурна до готовност.
Сметаната, прясното мляко и пудинга се разбиват до пухкав крем.
Шоколадът за глазурата се разтопява с малко мляко на водна баня.
Блатът се намазва с крема и се залива с глазурата.
По желание може да се украси с бял шоколад.


Изображение

Изображение

Източник: Гответе с мен

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Последна промяна Ети на 26 Окт 2010, 10:30, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2009, 18:29 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Торта "Писта осмица"

6 готови пандишпанени блата /3 шоколадови и 3 ванилови/

За шоколадовия ганаш:
500 мл. течна сладкарска сметана
400 гр течен шоколад

За масления крем:
250 гр меко масло
200 гр. пудра захар

За марципан "Варна":
150 мл вода
70 гр. краве масло
150 гр брашно
500 гр пудра захар

За сиропа:
1 ч.ч. вода
182 ч.ч. захар.

Изрязва се шаблон във формата на цифрата 8. Блатовете се подреждат като се редуват шоколадов - ванилов и се изрязват по шаблона.[
За шоколадовия ганаш сметаната се загрява без да кипва и в нея се разтваря шоколада. Охлажда се една нощ в хладилник и после се разбива на пухкав крем.
Блатовете се сиропирта леко и се съединяват с шоколадовия ганаш. Отгоре и отстрани тортата се заглажда с масления крем.
Марципан "Варна" се приготвя като във врящата вода се разтваря маслото и се изсипва наведнъж брашното. Разбърква се добре и се изсипва на плот, разстила се докато се охлади.
Полученото тесто се измесва с пудрата захар докато я поеме всичката. Увива се в домакинско фолио и се охлажда в хладилник.
Марципанът се оцветява в зелено за покриване на тортата, като част от него се оцветява по желание за различна украса.
Разточва се върху пекарска хартия на много тънък лист, позволяващ да се покрие цялата торта / включително и отстрани/. Пренася се и се захлупва върху тортата с помощта на хартията. Изглажда се и се оформя внимателно по тортата.
От останалия марципан се моделират пътя, цветя и стръкчета трева. Поставят се върху тортата и се закрепят чрез лек натиск.


Изображение

Изображение

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Последна промяна Ети на 26 Окт 2010, 10:35, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 289 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 29  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron

Development: hristof     Design: yordanoff

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Превод: Ioan Arnaudov