Вкусно и красиво!
Дата и час: 11 Дек 2017, 14:50

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]



Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 289 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 29  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 13 Юни 2009, 18:02 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
"Пиян" кекс с череши

3 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко + 1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.ч. олио
2 с.л. узо / мастика
2 ванилии
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. разполовени и обезкостени череши.

Яйцата се разбиват със захарта. Прибавя се киселото мляко, олиото, узото и ванилията. Внимателно се прибавя брашното и накрая - половинките череши.
Тестото се изсипва в намазнена и набрашнена кексова форма и се пече около 40 мин в умерена фурна.
Изстинал, кексът се наръсва с пудра захар.


Изображение

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Последна промяна Ети на 26 Окт 2010, 11:29, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 13 Юни 2009, 19:03 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Сладък салам

2 пакетчета обикновени бисквити
1 пакетче краве масло
1 ч.ч. едро нарязани орехи
1 ч.ч. пудра захар
3 с.л. какао

есенция ром по желание

/В оригиналната рецепта има яйце, но от съображения за сигурност аз не слагам, а ако е нужно добавям малко топла вода за слепване на продуктите/

Бисквитите се нарязват с нож или блендер на по-едри парчета / в никакъв случай не се смилат/. Всичко се обърква добре. Върху пекарска хартия се оформя "салам". Завива се стегнато и се слага в хладилник няколко часа да се стегне. Преди сервиране се поръсва обилно с пудра захар.


Изображение

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Последна промяна Ети на 26 Окт 2010, 11:30, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 13 Юни 2009, 19:03 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Негърчета

2 яйца
1 ч.ч. захар
1 непълна ч.ч. олио
1 пакетче канела
2 ч.л. сода бикарбонат
6 с.л. мед

брашно до меко тесто

Крем за слепване:
трохите от издълбаването на сладките
1 1/2 ч.ч. прясно мляко
2 ч.л. ром
1/2 до 1 пакетче краве масло

шоколад за потапяне

От посочените продукти се омесва меко тесто. Топчета с големината на орех се пекат в предварително загрята фурна. След изстиване се издълбават с нож, пълнят се с крема и се слепват две по две. Половинката от всяко негърче се топва в разтопен шоколад.


Изображение

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Последна промяна Ети на 29 Ное 2009, 11:14, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 13 Юни 2009, 19:03 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Ореховки

2 белтъка
2 ч.ч. орехи
1 ч.ч. захар
2 с.л. брашно
2 с..л. какао
щипка сол

Белтъците се разбиват на сняг със солта. Прибавят се захарта, брашното, какаото, смлените орехи. Върху пекарска хартия с чаена лъжичка се сипва от сместа на разстояние. Ореховките се пекат до златисто и се отлепват след като изстинат.


Изображение

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Последна промяна Ети на 26 Окт 2010, 11:30, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 13 Юни 2009, 19:14 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Агнеси

4 яйца
1 пакетче краве масло
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. смлени орехи
1ванилия
1 ч.ч. пудра захар

Белтъците се разбиват на сняг със захарта, прибавят се разстопеното масло, орехите, брашното и ванилията. Изпича се в правоъгълна тава. Добре изстинал сладкишът се намазва с разбитите с пудрата захар жълтъци. Оставя се на стайна температура няколко часа докато засъхне отгоре. Реже се на ромбове.


Изображение

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Последна промяна Ети на 26 Окт 2010, 11:31, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 13 Юни 2009, 19:18 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Руло "Черно и бяло"

Бял пласт:

200 гр. сухо мляко
1 ч.ч. пудра захар
2 пакетчета краве масло
2 ванилии

Кафяв пласт
2 пакета чаени бисквити /смлени/
4 с.л. захар
2 с.л. какао
1 ч.ч. топла вода /добавя се на части до получаване на тесто/

От изброените продукти се омесват два цвята тесто. Разстилат се върху пекарска хартия един върху друг /отдолу кафявият/. Завива се сегнато на руло и се оставя няколко часа в хладилник да стегне.


Изображение

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Последна промяна Ети на 25 Окт 2009, 11:45, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 13 Юни 2009, 19:22 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Клавиши

1 кисело мляко + 1 ч.л сода бикарбонат
1 ч.ч. захар
1/3 пакетче краве масло
2 ч.л. какао
2 ч.ч. брашно

Сироп:
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
2 ч.л. ром

Крем
2/3-ти пакетче краве масло
1 кафена чашка пудра захар
1 яйце
смлени орехи

Изпича се блат в правоъгълна тава. Сиропира се. След изстиване се маже с разбитото с пудрата захар краве масло и яйце /който желае, може да пропусне яйцето/. Поръсва се обилно със смлени орехи. Реже се на малки правоъгълници /като клавиши на пиано/.


Изображение

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Последна промяна Ети на 20 Мар 2010, 19:20, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 13 Юни 2009, 19:28 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Калии

2 яйца
2 кафени чашки пудра захар
2 кафени чашки брашно

Разбиват се яйцата с пудрата захар, прибавя се брашното. В тава , застлана с пекарска хартия, с чаена лъжичка се сипва от сместа на разстояние. Пекат се в загрята фурна до зачервяване на крайчетата /стават много бързо/. Още горещи се прищипват с пръсти в единия край, така че да се слепне и да придобие форма на кала. В средата се слага черешка от сладко.


Изображение

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Последна промяна Ети на 26 Окт 2010, 11:34, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 13 Юни 2009, 19:28 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Еклери

1 ч.ч. вода
1/2 ч.л. сол
100 гр масло
1 ч.ч. брашно
4 яйца

Крем:
1 л прясно мляко
8 с.л. захар
4 яйца
1 ч.ч. брашно
2-3 ванилии

шоколад за гарниране

Водата се посолява и се слага да заври. Прибавя се маслото и щом то се разтопи - брашното. Бърка се с дървена лъжица докато тестото почне да се отлепя от стените на съда.
Сваля се от котлона и се охлажда леко.
Едно по едно се прибавят яйцата като всяко се бърка докато се поеме напълно от тестото.
От охладеното тесто се шприцоват върху пекарска хартия пръчки или розички.
Пекат се в умерена фурна като вратата й не се отваря по време на печене, защото еклерите бързо спадат.

За крема прясното мляко се слага да заври със захарта. Прибавят се разбитите яйца и огънят се намалява. След малко се прибавя размитото на гладка каша с малко вода брашно и кремът се бърка енергично до сгъстяване. Ароматизира се с ванилията.

Готовите еклери се шприцоват с крем и се поливат с разтопен шоколад.


Изображение

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Последна промяна Ети на 26 Окт 2010, 11:35, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2009, 14:15 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Охлювчета от Хрушчовско тесто

За Хрушчовското /неостаряващо/ тесто:
50 гр жива мая
1/2 ч.л. сол
1 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. захар
200 гр мек маргарин
около 3 1/2 ч.ч. брашно

смлени орехи, захар и канела за пълнеж

Маята се разбърква с вилица със солта докато се втечни. Прибавят се млякото и захарта.
В брашното се прави кладенче, изсипва се маргаринът и млечно-маяната смес. Замесва се еластично тесто. Увива се в домакинско фолио и стои поне 4 часа в хладилник. /Тестото е наречено "неостаряващо", защото може да се съхранява със седмици в хладилника/.
Студеното тесто разточваме на кора с дебелина 1 см, поръсваме с разбърканите със захар и канела на вкус орехи и завиваме на руло.
Режем на парчета с дебелина около 1,5 см, нареждаме охлювчетата върху пекарска хартия и печем в предварително загрята фурна до зачервяване.


Изображение

Източник: Форум БГ-мамма

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Последна промяна Ети на 26 Окт 2010, 11:35, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 289 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 29  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  

Development: hristof     Design: yordanoff

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Превод: Ioan Arnaudov