Вкусно и красиво!
Дата и час: 13 Дек 2017, 23:19

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]



Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 289 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 29  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 25 Юни 2009, 17:45 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Ароматни питки със зехтин и босилек

600 гр брашно
150 гр кисело мляко
180 мл вода
1 яйце
1 жълтък
2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
5 с.л. зехтин
1 пакетче суха мая

1 жълтък1 1 с.л. зехтин
1 кафена лъжичка сух босилек за намазване

Замесва се меко тесто от изброените продукти и се оставя на топло да втаса 45 мин.
Разделя се на 12 еднакви къса, всеки от които се оформя на топка.
Нареждат се една до друга в намаслена тава и се оставят още 30 мин да втасат.
Намазват се с разбития със зехтина и босилека жълтък и се пекат в загрята фурна до зачервяване.
Горещи се намазват с масло.


Изображение

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Последна промяна Ети на 26 Окт 2010, 12:16, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 27 Юни 2009, 17:35 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Желирана торта с кайсии

2 опаковки /400 гр/ какаови бисквити
60 гр масло
2 кофички кисело мляко
4 с.л. пудра захар
2 пакетчета желатин
5-6 добре узрели кайсии
1 банан
2 ванилии
250 мл сок от компот кайсии
шоколодови вафлички за украса

Бискивитите се смилат, разбъркват се със стопеното масло и топла вода така че да се получи тесто.
Разстилат се на дъното на тортена форма с откопчаващ се борд.
Киселото мляко се подслажда с пудрата захар и се разбърква с нарязаните на парченца кайсии /отделят се няколко резенчета за украса/ и банан. Ароматизира се с ванилиите.
Желатинът /отделя се 1 ч.л. от двете пакетчета/ се залива с 1 кафена чашка вода и се оставя да набъбне. Разтопява се на водна баня и се прибавя към млечно-плодовата смес.
Излива се върху бисквитения блат и се поставя в хладилника да стегне малко.
Отделеният желатин също се разтопява на водна баня и се прибавя към сока от компота.
Щом млечната смес леко се желира, тортата се украсява с вафлички и резенчета кайсии и се залива със сока от компота.
Връща се в хладилника до окончателно желиране.


Изображение

Изображение

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Последна промяна Ети на 26 Окт 2010, 12:17, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2009, 16:52 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Галактобурико
/Арменска баница с грис/


1 пакет фини точени кори
1 л прясно мляко
300 гр захар
150 гр грис
3 яйца
100 гр краве масло
кората на 1 портокал

1 л вода
500 гр захар
1 с.л. коняк /1/2 капсула есенция коняк или ром/

Млякото завира със захарта. На тънка струйка се изсипва грисът и се бърка около 10 мин. Прибавят се разбитите яйца и кремът се бърка до сгъстяване. Снема се от огъня и му се прибавят маслото и настърганата портокалова кора. Охлажда се.
Кремът се разпределя върху повърхността на кората и тя, заедно с долната /т.е. две кори заедно/ се навива на руло. Поставя се в намаслена тава.
По същия начин се процедира и с останалите двойки кори.
Баницата се пече в предварително загрята фурна до зачервяване.
Залива се с хладък сироп от 1 л вода, 500 гр захар и коняк /есенция/.
След като баницата попие сиропа се нарязва на парчета.

*В оригиналната рецепта сиропът се вари с 900 гр. захар, но нас ни е прекалено сладък, затова намалявам захарта до 500 гр.


Изображение

Източник: Вестник за жената

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Последна промяна Ети на 26 Окт 2010, 12:18, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2009, 16:53 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Торта с бишкоти и портокалов крем

1 пакет бишкоти /400 гр/
250 мл течна сметана
500 гр обезсолена извара
5 с.л. пудра захар
2 портокала
150 мл прясно мляко
1 ч.л. инстантно кафе

За крема се разбива течната сметана и в отделна купа - изварата с пудрата захар и сока на 1 портокал. Внимателно се съединяват двата крема, ароматизират се с настърганата кора на единия портокал. Ако е нужно, може да се добави още пудра захар.
Стените на откопчаваща се тортена форма се тапицират с бишкоти. На дъното се подрежда ред бишкоти, топнати в прясното мляко с кафето.
Отгоре се изсипва половината от крема. Върху него се посипват парченца почистен от ципите и нарязан портокал. Покрива се с останалата част от крема.
Охлажда се 2 часа в хладилник.
Преди сервиране се украсява с резенчета портокал и ивици портокалова кора.


Изображение

Изображение

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Последна промяна Ети на 26 Окт 2010, 12:19, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2009, 18:22 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Шоколадов любовен сладкиш

4 яйца
2 ч.ч. захар
125 гр краве масло
4 с.л. какао
1 ч.ч. брашно
2 ванилии
50 гр едро нарязани орехови ядки

*по желание - сметана и шоколад за украса

Яйцата се разбиват със захарта на пухкав крем. Прибавя се разтопеното и охладено масло, смесено с какаото. Разбърква се леко и се добавят брашното, ванилията и орехите.
Сместа се изсипва в намаслена правоъгълна тава и се пече 25-30 мин в предварително загрята фурна.

След изстиване се нарязва на квадратни парчета и се гарнира със сметана и шоколад.


Изображение

Източник: Иван Звездев, Бон Апети

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 09 Юли 2009, 19:55 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Пастицио


500 гр пенне ригате/или къси макарони/
500 гр кайма
1 буркан стерилизирани домати
1 глава лук
1/2 ч.л. сушен риган
1/4 ч.л. сушен босилек

За белия сос:
500 мл прясно мляко
2 яйца
3 с.л. брашно
70 гр масло
щипка индийско орехче

150 гр настърган кашкавал

Пастата се сварява според указанията на опаковката.
Лукът се нарязва наситно и се запържва в 2-3 с.л. олио. Добавя се каймата и се бърка докато стане на трохи. Изсипват се пасираните домати и сосът се вари до сгъстяване. Подправя се със сол, риган и босилек.

За белия сос яйцата се разбиват с брашното, добавя се разтопеното масло.
С бъркане се изсипват във врящото мляко.
Сосът се бърка до сгъстяване и се подправя със сол и индийско орехче.
Тавата се намаслява и наръсва с галета. Изсипва се половината от сварената паста, покрива се с доматения сос. Отгоре се изсипва останалата паста и белия сос.
Пастициото се пече 35-40 мин на 180 градуса.
В края на печенето се поръсва с настъргания кашкавал и се връща във фрната докато се разтопи.


Изображение

По идея на: 50 рецепти за паста и пици, колекция Бон апети

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 10 Юли 2009, 16:51 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Мъфини с парченца круши и шоколад

2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1/2 капсула есенция ром/коняк
1 ч.ч. обелени и нарязани на кубчета круши
100 гр натурален шоколад.

Яйцата се разбиват със захарта. Добавя се прясното мляко, олиото, есенцията и пресятото с бакпулвера брашно. Разбърква се леко и се прибавят парченцата круши.
Сместа се изсипва в намаслена форма за мъфини. Отгоре се разпределят парченца шоколад.
Мъфините се пекат в умерена, незагрята предварително фурна, около 30 мин.
По желание се гарнират с разтопен шоколад или шоколадов топинг.


Изображение

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2009, 14:11 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Кекс с цял банан

2 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко + 1/2 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 банан
2 ванилии
2-3 ч.л. какао

Яйцата се разбиват със захарта до пухкав крем. Добавят се млякото със содата и олиото. Разбърква се леко и внимателно се прибавя пресятото с бакпулвера брашно.
Сместа се разделя на две части. Бялата се ароматизира с ванилиите, а за кафявата се добавя какаото.
Бялата смес се изсипва в намаслена продълговата кексова форма. Отгоре се изсипва половината от какаовата смес, в средата се поставя оваляният в галета банан и се покрива с остатъка от какаовата смес.
Кексът се пече в умерена фурна 35 мин или до готовност.

По желание се гарнира с шоколадов топинг.


Изображение

Изображение

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2009, 17:32 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Торта "Династия"

Продукти за блата

10 белтъка
300 гр.кристална захар
300 гр.смлени орехи
3 с.л.брашно
кора от 1 лимон
3 пак.ванилия

Белтъците се разбиват на сняг.На тънка струйка се прибавя захарта и всичко се разбива до пълното и разтваряне.Добавят се смлените орехи,брашното,настърганата лимонова кора и ванилията.Сместа се разбърква внимателно с лъжица или лопатка.Разделя се на 3 равни части.Всеки блат се пече на 150*в предварително загрята фурна.

Продукти за основния крем

1 литър прясно мляко
10 с.л.захар
8 с.л.брашно
10 жълтъка
кората от 1лимон
2 пак.ванилия

Брашното,захарта и ванилията се смесват в купа и се разбъркват.Добавя се малко мляко до получаване на каша.Прибавят се жълтъците и настърганата лимонова кора.Всичко се разбива добре и постепено се разрежда с останалото мляко.Сварява се гъст крем.След като готовият крем изстине се разделя на две части.Към едната се прибавя 250 гр.масло,разбито на пухкав крем със 100 гр. пудра захар.Масленият крем се разбива добре с миксер.Към другата част от основния крем се прибавя200 гр. разтопен на водна баня черен шоколад.И този крем се разбива отново добре с миксер.

Тортата се сглобява се по обичайният начин - блат,кремове;блат,кремове и т.н.(Кремовете се намазват един върху друг - маслен,шоколадов).Тортата се намазва отстрани и отгоре с крем и се гарнира с млени орехи.

*Тук съм покрила с марципан Варна, а фигурките са от Руска мастика, тъй като тортата е за специален повод.


Изображение

Изображение

Изображение

Източник: Йоли_Гответе с мен

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Последна промяна Ети на 08 Фев 2010, 07:51, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Когато готвенето стане страст...или да ви е сладко с Ети!
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2009, 17:39 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Кокосови мъфини с белтъчна глазура

Продукти за 12 броя:

1 яйце
1 жълтък
3/4 ч.ч. захар
150 мл прясно мляко
70 мл олио
40 гр кокосови стърготини
1 ванилия
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер

За белтъчната глазура:
1 белтък
3 с.л. пудра захар

Яйцата се разбиват със захарта. Добавят се прясното мляко, олиото и ванилията. Сместа се разбърква леко, изсипват се кокосовите стърготини и брашното, пресято с бакпулвера. Разбърква се съвсем леко и се изсипва в намаслени форми за мъфини.
Пекат се в незагрята предварително фурна 30 мин.
След като изстинат се гарнират с белтъчната глазура, приготвена от разбития с пудрата захар белтък и се връщат във фурната докато порозовее глазурата.


Изображение

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 289 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 29  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron

Development: hristof     Design: yordanoff

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Превод: Ioan Arnaudov