Вкусно и красиво!
Дата и час: 18 Дек 2018, 14:20

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Актуално


Кликнете, за да видите актуалната тема във форума!



Напиши нова тема Отговори на тема  [ 112 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Торти
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2009, 01:04 
Offline
Редовен потребител
Аватар

Регистриран на: 03 Юни 2009, 14:23
Мнения: 308
Местоположение: София
Първата ми торта с покритие :459:
Вътре е вита торта от тези на Абра, с крем шоколадов ганаш

Торта "Слънчогледи"
Изображение

Изображение

Продукти
За блатовете:

12 жълтъка
6 белтъка
150гр. захар
120гр. брашно
30гр. пшеничено нишесте
1с.л настъргана лимонена кора
щипка сол
1 готов кръгъл блат за торта

За шоколадовия ганаш:
450гр. черен шоколад (5 шоколада Своге)
450мл течна подсладена сметана
2 есенции ром

За сиропиране на блатовете:

100мл. прясно мляко
1-2с.л. ром

Приготвяне

На блатовете:
Разбиваме жълтъците с 2с.л. захар, лимонената кора и щипка сол. В друга купа разбиваме на сняг белтъците с останалото количество захар. Постепенно и внимателно прибавяме към тях разбитите жълтъци и разбъркваме добре. Пресяваме предварително брашното и нишестето и ги прибавяме внимателно към получената смес. Разбъркваме добре до получаването на хомогенно тесто, което изсипваме на три пъти в тавичка (моята с размери 20х30см), застлана с готварска хартия. Печем в предварително загрята фурна на 230-240градуса, около 7-8минути. След като блатът е готов го изваждаме от тавичката и го обръщаме върху навлажнена кърпа, след което махаме хартията и навиваме внимателно на руло. По този начин, блатът ни ще запази еластичността си, която ни е нужна.

На крема:

Кипваме сметаната и я изливаме при предварително начупения на малки парченца шоколад. Бъркаме добре, докато шоколадът се разствори напълно, изливаме есенцията и оставяме да изстине. Прибираме в хладилник и непосредствено преди употреба, разбиваме с миксер.

Сглобяване

Поставяме готовия блат в поднос и сиропираме. Изстиналите блатове нарязваме на равни по големина ленти, които мажем с крем и завиваме на охльовче върху основния блат. Продължаваме така до последната лента.
Стягаме тортата с тортен ринг или я завиваме със свежо фолио. Оставяме в хладилник за ден преди украсяването.

Тъй като аз исках тортата да бъде със захарно покритие отгоре, е нужно върху тортата да се нанесе тънък слой маслен крем, който се приготвя от:

125гр масло
2ч.ч пресята пудра захар
2с. л прясно мляко
1 ванилия

Разбиваме всички съставки, докато получим гладък крем, който мажем върху тортата и оставяме за известно време в хладилника, за да стегне.

Тортата украсих с готова моделираща маса, като “чаршафа” е от несъхнеща, а цветята от съхнеща :)

_________________
Run your fingers through my soul. For once, just once, feel exactly what I feel, believe what I believe, perceive as I perceive, look, experience, examine, and for oncе... just once, understand...

Моят блог


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Торти
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2009, 01:27 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2008, 01:38
Мнения: 5128
Съншайн, моите най-искрени адмирации! :503: :503: :503:
Ако това е първата, не искам да си представя следващите!Браво, чудесна е тортата! :501:

_________________
http://kemihphotography.com/

Бебешка, детска и семейна фотография
Сайт за кулинарни рецептиИзображение


Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Торти
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2009, 22:29 
Offline
Потребител

Регистриран на: 17 Яну 2009, 00:45
Мнения: 214
Тирамису

Изображение

За торта с диаметър 20 см.

Пакет бишкоти.
/Ползвала съм на вид тези,които са поръсени със захар отгоре.В случай ,че не са добавете към сметаната една лъжица захар в повече./
3 жълтъка
200 течна сметана
250 гр маскарпоне
6 1/2 с.л.захар
1 кафена чаша силно нес кафе или еспресо.
Ако разполагате с Марсала-3 с.л.аз нямах в наличност и експериментирах с... бяло сухо вино(2 с.л)
Какао за поръсване.

Разбиват се жълтъците с 1 с.л захар и се слагат на водна баня за 3-4 мин.като се бъркат непрекъснато.Оставят се настрана.
През това време се разбива сметаната с 3 1/2 с.л.захар.Отделно в друг съд се разбива до гладка смес Маскарпонето.Към него се прибавя сметановят крем и се бърка леко до еднородна смес.
Взема се поизстиналият вече яйчен крем,досипва му се още една супена лъжица захар и се разбива хубаво с миксер.Прибавя се към основният крем.Всичко заедно се бърка отново с миксер за кратко,да речем около 10-15 секунди на висока скорост.
Прави се кафето с добавка 1.с.л захар и виното.
Сиропират се бишкотите в кафето,като се потапят набързо и от двете страни.Внимава се да не се напоят много и да се разкашкат.

Във формата се редят най-отдолу ред бишкоти,като се оставя въздух 0,5-1 см от стените на съда.Покриват се с крем.Отново ред бишкоти-ред крем.Така,докато се получат три етажа бишкоти и крем между тях и най-отгоре.Оставя се във фризер да стегне тортата за няколко часа.


Идеята по която съм правила тортата е от списание.Броят беше посветен на италианската кухня от различни части на страната.Тирамисуто представяше региона на Тоскана.Основните продукти съм ги спазвала,грамажите и бялото вино са моя импровизация.

_________________
Моят блог


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Торти
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2009, 23:16 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2008, 01:38
Мнения: 5128
:501: :501: :501:
Невероятно красиво!

_________________
http://kemihphotography.com/

Бебешка, детска и семейна фотография
Сайт за кулинарни рецептиИзображение


Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Торти
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2009, 08:13 
Offline
Потребител

Регистриран на: 11 Май 2009, 19:11
Мнения: 131
Toрта Гараш


продукти:

6 яйца
6 с.л захар
2 ч.ч едро смлени орехи
3 с.л брашно и щипка сода бикарбонат /по желание/-слагам
500мл течна подсладена готварска сметана /35% масленост/
400 мг полусладък шоколад
есенция ром или ванилия/по желание/-не слагам

приготвяне:

жълтъците се разбиват с 4 с.л захар до побеляване с миксер
белтъците се разбиват с другите 2 с.л. захар на сняг
смесват се
добавя се брашното, в което е премесена содата бикарбонат
добавят се млените орехи

всеки блат се пече в/у намазнена оризова хартия при умерена температура до порозовяване
оставят се да изстинат -обикновено ми се получават 5 блата, но този път импровизирах с тавите(нямам форма за торта:))


Сметаната се разбива до сгъстяване, ако не е сладка се добавя захар на вкус.
Шоколадът се разстопява на водна баня и по-голяма част от него се добавя към вече разбитата сметана.Бърка се до еднороден шоколадов мус. Блатовете се редят, като всеки се маже обилно с шоколадовия мус.Украсата оставям във ваши ръце:) Тортата трябва да пренощува в хладилник.Сервира се на другия ден.
Прикачени файлове:
100_6655.jpg
100_6655.jpg [ 302.43 KiB | Прегледано 8981 пъти ]


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Торти
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2009, 14:17 
Offline
Потребител

Регистриран на: 07 Дек 2008, 14:48
Мнения: 287
Местоположение: София
Шоколадова торта с шоколадово-ягодов крем
Изображение


Продукти за блата:

5 яйца
6 с л течен шоколад (използвах Нутела)
7 с л брашно
5 с л кафява захар
50 г меко масло
1 ч л бакпулвер
1 ванилия

Приготвяне:


Яйцата се разбиват със захарта. Добавя се шоколад, ванилията и маслото и хубаво се разбиват Добавя се пресятото с бакпулвера брашно. Тестото се бърка докато се получи еднородна смес. Изсипва се в намаслена кръгла форма. Пече се до готовност.

Изважда се, оставя се да изстине и се разрязва на две.


Продукти за крема:

200 г заквасена сметана
3-4 с л течен шоколад (отново използвах Нутела)
1 пакетче желатин
150 г пресни ягоди (нарязани на парчета)

Приготвяне:

Сметаната се разбива с шоколада. Добавят се ягодите. Желатина се разтваря в 3- 4 с л студена вода и се оставя да набъбне. Разтопява се на водна баня и се прибавя към шоколадово-сметановата смес. Поставя се в хладилник за около 20 минути.

Първият блат се поставя на дъното на тортена форма. Отгоре се изсипва крема и се заглажда. Отгоре се поставя вторияи леко се притиска. Тортата се поставя в хладилник до напълното стягане на крема.

Тортата намазах отгоре и отстрани с 4 с л течен шоколад разбит с 1 с л заквасена сметана. Украсих с шепа пресни ягоди, които потопих в тъмен шоколад и кокос.

_________________
Good to the last drop


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Торти
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2009, 15:16 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2008, 14:24
Мнения: 5767
Местоположение: София
Торта Гараш

Продукти за блатовете:

10 белтъка
300 г. захар
400 гр.смлени орехи

продукти за крема:
300 гр. краве масло
200 гр.разтопен шоколад
6 жълтъка
100 гр.захар
0,100 л. вода
1 прах ванилия

Разбиваме белтъците на сняг. Прибавяме захарта по малко и продължаваме да разбиваме, докато сместта се сгъсти. Прибавяме и орехите. Разбъркваме добре. Разделяме сместа на 5 части, които изпичаме поотделно в тортена форма,застлана с хартия и намазана с масло. Печем в умерена фурна.
За да приготвим крема, сваряваме захарта на сироп с водата и шоколада,като бъркаме непрекъснато, за да не станат грашки /Аз сварявам сиропа в микровълновата , прибавям начупения шоколад и връщам в микровълновата фурна./.Докато сиропът е още топъл, прибавяме жълтъците. Разбъркваме добре и оставяме да изстине. Разбиваме маслото и прибавяме по малко от изстиналата шоколадова смес, в която сме сложили и ванилия. Всичко разбъркваме до пълно хомогенизиране. Слепваме внимателно блатовете с крем. Намазваме тортата отгоре и отстрани със същия крем. Украсяваме по желание.

източник: /Габи-gotvetesmen.com/forum/

Като отметка мога да кажа, че се получава много тежка торта заради многото масло в нея. Вкусът е страхотен, но е много тежка. Следващия път ще опитам рецепта с по-малко масло, за да не е толкова калорична тортата.

И за да се посмеете малко ще ви споделя, че блатовете стават много тънки (формата ми е диаметър 30 см). Мъжът ми като влезе и видя петте блата ме попита "какви са тия дюнери дето ги правя?" :050:


Прикачени файлове:
torta garaj.jpg
torta garaj.jpg [ 74.96 KiB | Прегледано 8659 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Торти
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2009, 02:04 
Offline
Потребител

Регистриран на: 27 Мар 2009, 20:44
Мнения: 109
Местоположение: Norge
Милейди,
Толкова е хубаво Тирамису_то ти, че ми идва да те прегърна за настроението, което ми достави снимката ти.
:038:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Торти
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2009, 22:43 
Offline
Потребител

Регистриран на: 17 Яну 2009, 00:45
Мнения: 214
Кеми,Нелка благодаря за комплимента за тирамисуто :503: .
Нелка такива думи от професионалист като теб ме радват много.Харесала съм си една идея от твоя торта,надявам се да не се сърдиш,че ще я използвам.То много идеи от теб съм си харесала но повечето за мен като изпълнение са мишън импосибъл.

_________________
Моят блог


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Торти
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2009, 00:05 
Offline
Потребител

Регистриран на: 27 Мар 2009, 20:44
Мнения: 109
Местоположение: Norge
Милейди,
Официално ти се позволява да ползваш която идея си искаш. :444:
В допълнение да кажа, че ако има нещо за питане, с удоволствие ще ти отговоря.
Само да не е като онази торта от Ол_а..., още ми е в главата. :038:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 112 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron

Development: hristof     Design: yordanoff

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Превод: Ioan Arnaudov