Вкусно и красиво!
Дата и час: 20 Авг 2018, 12:00

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]



Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 271 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 28  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Bonne Appetit с Надя
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2009, 15:56 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Дек 2008, 18:51
Мнения: 1244
Местоположение: Belgium
Сладкиш с шоколад и тиквички



110гр масло(стайна температура)+една бучка за намазване на тавичката
или 120 мл зехтин+ 1 каф.л. за тавичката
240 гр брашно
3 яйца
60гр какао
1каф.л. сода бикарбонат
1/2каф.л. бакпулвер+1/2каф.л. сол
180гр захар касонада
1каф.л. ванилия
1каф.л. инстантно кафе
350гр настъргани на ситно млади тиквички
160 гр шоколадов чипс или нарязан на едро черен шоколад
пудра захар за поръсване или разтопен черен шоколад за глазура
------------------------------------------------------------------------------------------------
Загряваме фурната на 180*Ц, намазваме с масло кръгла разкопчаваща се тавичка с диам. 25см.
В голяма купа смесваме брашното, какаото, содата, бакпулвера и солта.
В отделна купа(или кухн.робот) разбиваме касонадата и маслото, прибавяме инстантното кафе и яйцата,едно по-едно, като разбъркваме добре след всеки продукт.
Запазваме 1/3 от брашняната смес, останалата прибавяме при яйцата.
Смесваме внимателно,до пполучаване на хомогенна смес, но не прекаляваме с бъркането, защото сладкиша ще стане сбит.
Прибавяме тиквичките и шоколадовия чипс при запазеното брашно и разбъркваме добре. Слагаме ги при сместа с яйцата и разбъркваме внимателно с дървена лъжица.
Изсипваме получената смес в намаслената тавичка и печем за около 40-50 мин.
Изтиналия напълно сладкиш поръсваме с пудра захар или глазирама с разтопен черен шоколад.

chocolateandzucchini.com
Прикачени файлове:
choko-courg2.jpg
choko-courg2.jpg [ 46.48 KiB | Прегледано 3863 пъти ]


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Bonne Appetit с Надя
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2009, 16:03 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Дек 2008, 18:51
Мнения: 1244
Местоположение: Belgium
Пиле Корма Пилаф

4бр. пилешки гърди
400 гр ориз басмати
2 големи глави лук
6 скилидки чесън
3 сантиметрово парче джинджифил
2 големи домата
300 гр. кисело мляко
2 пресни люти чушки
5 зрънца кардамон
1/2 каф.л. канела на пудра
1 с.л. смлян кориандър
1каф.л. смлян кимион
1/2 каф.л. настъргано индийско орехче
1 каф.л. куркума
2 дафинови листа

Оризът се изплаква няколко пъти със студена вода, след това се накисва в голяма купа със студена вода за 30 минути.
Нарязваме на ситно лука, джинджифила, чесъна и лютите чушки. Обелваме доматите, изваждаме семките и режем на дребни кубчета.
Загряваме 4 с.л. олио в тенджера, добавяме нарязаните на кубчета пилешки гърди, като се зачервят ги изваждаме и поставяме върху кухненска хартия.
На тяхно място слагаме да се запържат лука,лютите чушки, джинджифила, чесъна, кардамона и канелата. Разбъркваме за 5 минути, след това прибавяме кориандъра, индийското орехче, и кимиона.
Наливаме 700мл вода, прибавяме пилешкото месо и оставяме да къкри за 10 мин. на слаб огън. След това прибавяме киселото мляко и доматите, посоляваме. Оставяме отново да къкри за около 40 мин. ,
до получаване на гладък сос.
През това време подсушаваме ориза и го измерваме( с чаена чаша примерно) На една доза ориз прибавяме две дози вода.Слагаме водата в тенджера заедно с дафиновите листа и оставяме да заври. Прибавяме сол, 1с.л. олио и куркумата.
Изсипваме ориза във врящата вода и оставяме да се готви на слаб огън за около 20 мин( ориза трябва да поеме цялата течност)
Загряваме фурната на 150*Ц . Намазваме с олио голяма тава и разпределяме половината ориз, отгоре пилешката смес и след това останалия ориз. Запичаме за около 20 мин.

За по-луксозна версия на ястието, преди да го сложим във фурната го заливаме с разтворен в 100мл вода 1 доза шафран.
Прикачени файлове:
pilekormapilaf.jpg
pilekormapilaf.jpg [ 56.11 KiB | Прегледано 3879 пъти ]


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Bonne Appetit с Надя
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2009, 16:06 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Дек 2008, 18:51
Мнения: 1244
Местоположение: Belgium
Бисквитки с пармезан и лют пипер

8с.л. масло
460г брашно
230г настърган пармезан
1 жълтък
125мл вода
лют пипер
-------------------------------------------------
маслото се смесва с брашното до получаване на трохи. Прибавят се пармезана, жълтъка и водата, разбърква се добре. Тестото се разделя на 2 топки, разточва се лист с дебелина 0,5см. С кръгла чашка се изрязват кръгчета,поръсват се с малко лют пипер.
Подреждат се в покрита с пекарска хартия тавичка,пекат се до готовност в предварително загрятa до 180`C фурна.
Прикачени файлове:
biskv_parmezan.jpg
biskv_parmezan.jpg [ 11.83 KiB | Прегледано 3859 пъти ]


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Bonne Appetit с Надя
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2009, 16:08 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Дек 2008, 18:51
Мнения: 1244
Местоположение: Belgium
Mексикански сладкиш с карамелов сос


150гр канелени бисквити ( може и други ароматни бисквити)
60гр масло
750гр Маскарпоне
150гр пудра захар
1 пак. ванилия
3 яйца
1 кутия концентрирано подсладено мляко
----------------------------------------------------------------------------------
Бисквитите се смилат, смесват се с маслото до хомогенна смес. Намаслява се закопчаваща се кръгла форма за печене, бисквитеното тесто се разтила на дъното и. Оставя се на хладно за 30 минути.
Загрява се фурната до 180'Ц. В голяма купа се разбива маскарпонето с пудрата захар, добавят се ванилията и яйцата (едно по едно). Сместа се сипва във формата с бисквитеното тесто и се пече 50 минути до 1 час. Оставя се да изтине на стайна температура, след това се оставя да престои 12 часа на студено място.
За карамеловият сос:
Кутията с концентрираното мляко се поставя в тенджера, залива се вода, оставя се леко да ври за 2 часа. Ако трябва се долива вода. Преди да се отвори кутията, се чака 30 минути да изтине.
Сладкишът се вади от формата преди сервиране.
Прикачени файлове:
mexsladkish.jpg
mexsladkish.jpg [ 9.46 KiB | Прегледано 3877 пъти ]


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Bonne Appetit с Надя
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2009, 16:12 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Дек 2008, 18:51
Мнения: 1244
Местоположение: Belgium
Локум Роза


300гр пудра захар
75гр глюкоза
8г желатин
1-2с.л. розова вода
1каф.л. олио
1 каф.л. царевично нишесте
vълта и розова сладкарска боя
1 с.л. кристална захар
---------------------------------------------
Желатинът се накисва в купичка със студена вода.Слага се да заври 300мл вода, прибавя се глюкозата. С непрестанно бъркане се прибавя пудрата захар и се оставя да поври 10-15 минути.
Парфюмира се с розовата вода, прибавя се желатинът, разбърква се добре и се сваля от огъня.
Сиропът се разделя на две. Към всяка част се прибавя боя, капка по капка, до получаване на желания цвят.
Сиропът се изсипва в две намаслени квадратни форми. Оставя се 24 часа в хладилника да се стегне.
Локумът се изважда от формите, реже се на квадратчета, и се овалва в кристалната захар смесена с царевичното нишесте.

* Аз изсипах сиропа във формички за лед, не го правете, локума после няма вадене от там!
:051:
Прикачени файлове:
lokumcheta.jpg
lokumcheta.jpg [ 23.67 KiB | Прегледано 3863 пъти ]


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Bonne Appetit с Надя
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2009, 16:16 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Дек 2008, 18:51
Мнения: 1244
Местоположение: Belgium
Ципура и картофи с портокал и вермут на фурна

4 малки ципури( може и друга риба с по-стегнато месо)
800гр картофи
5-6 стъбла целина
2 малки глави лук
200гр чери доматки
2 портокала(нетретирани)
2 лайма
10с.л. зехтин
150мл вермут
2 стъбла розмарин
сол, черен пипер
-------------------------------------------------------
Картофите се измиват под течаща вода, режат се на колелца без да се белят.
Целината се почиства и се реже на парчета по 5-6 см.
Лукът се реже на ситно.
Кората на портокалите се настъргва и сокът им се изцежда.
Фурната се загрява на 220*Ц. Смесва се кората и сокът на портокалите,вермута,зехтина, картофите,лука,сол и пипер. Слага се в тава и се пече 10 минути.
Лаимовете се режат на колелца,розмарина на не много ситно, и се пълнят в рибата.
Рибата се посолява, слага се върху картофите и се пече 20 минути.
5 мин преди края на печенето се прибавят доматките.
Прикачени файлове:
zipura_kart.jpg
zipura_kart.jpg [ 17.57 KiB | Прегледано 3855 пъти ]


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Bonne Appetit с Надя
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2009, 16:18 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Дек 2008, 18:51
Мнения: 1244
Местоположение: Belgium
Лимони конфи (лимони в саламура)

лимони
сол
вода( количеството зависи от големината на буркана)
----------------------------------------------------
*водата се слага да заври и се оставя да изтине
*лимоните се измиват под течаща вода, разрязват се на четири, като края им се оставя цял (четирите части да останат свързани)
*слага се 1 кафена лъжица сол във всеки лимон, поставят се в стерилизиран буркан, поливат се с преварената вода
*Бурканът се затваря добре, оставя се на тъмно място за един месец
*могат да се добавят зрънца кориандър, черен пипер, дафинов лист и др.
*вместо с вода лимоните могат да се залеят и с олио
Прикачени файлове:
citron confit.jpg
citron confit.jpg [ 10.66 KiB | Прегледано 3846 пъти ]


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Bonne Appetit с Надя
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2009, 17:59 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Дек 2008, 18:51
Мнения: 1244
Местоположение: Belgium
Taze Ezmesi

2 големи домата, обелени, почистени от семките и нарязани на малки кубчета
2 зелени пиперки, почистени от семките и нарязани на дребно
1 глава лук, нарязан на ситно
1/2 връзка магданоз, нарязан на ситно
шепа листа от мента, нарязани на ситно
1-2 с.л. зехтин
сол и прясно смлян черен пипер
--------------------------------------------------------------------
Смесваме всички продукти в саладиера и разбъркваме добре.
Овкусяваме със солта, черения пипер и зехтина.
Сервираме мезето с препечен пита хляб.
По рецепта на Ghillie Basan
Прикачени файлове:
taze ezmesi.jpg
taze ezmesi.jpg [ 30.53 KiB | Прегледано 3865 пъти ]


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Bonne Appetit с Надя
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2009, 18:01 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Дек 2008, 18:51
Мнения: 1244
Местоположение: Belgium
Пържени птици с жито и грах

за 4 порции
4 пъдпъдъка или 4 бр. пилешки гърди и 4 бутчета.
100 гр. пушен бекон, нарязан на кубчета
400 гр. жито
400 замразен грах
1 глава червен лук
2 шепи накъсани на едро листа от айсберг салата
2 с.л. нарязана на ситно мащерка
50гр. масло + 2с.л. брашно стрити заедно на трохи

Слагаме житото да се вари в солена вода, на бавен огън за около 50 мин.
В тиган запържваме нарязания на ситно лук. Прибавяме отцеденото от водата жито, замразения грах и 1 литър топъл пилешки бульон. Когато бульона се изпари на половина, прибавяме маслото стрито с 2 с.л. брашно. Това е стар английски начин за сгъстяване сосове. Прибавяме листата от салатата и снемаме от огъня.
В друг тиган слагаме да се пържат птиците, предварително овкусени със сол, черен пипер и мащерка. Прибавяме бекона и пържим до готовност на слаб огън.
рецепта на Джейми Oливър
Прикачени файлове:
pile Djejmi.jpg
pile Djejmi.jpg [ 35.85 KiB | Прегледано 3874 пъти ]
Прикачени файлове:
pydpydyci Djeimi.jpg
pydpydyci Djeimi.jpg [ 35.25 KiB | Прегледано 3844 пъти ]


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Bonne Appetit с Надя
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2009, 18:02 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Дек 2008, 18:51
Мнения: 1244
Местоположение: Belgium
Lahmacun

1ч.л. суха мая
1/2 ч.л. захар
150 мл. топла вода
350г. бяло брашно
1/2 ч.л. сол
няколко капки олио

за пълнежа:
1с.л. олио
1с.л. масло
1лук, нарязан на ситно
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
225 гр. агнашка кайма
2 с.л. доматено пюре
1с.л. захар
1-2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. суха мента
1-2 ч.л. смлян сумак
сол и черен пипер

Приготвяне на тестото:
В купичка смесваме маята, захарта и половината от топлата вода.Изчакваме докато започне да се образува пяна, около 15 минути.
В голяма купа пресяваме брашното заедно със солта, правим кладенче по средата и изсипваме шупналата мая и останалата топла вода.
Омесваме меко и еластично тесто, намазваме го с олио и оставяме да втаса за 1 час.

Приготвяне на плънката:
В тиган загряваме маслото и олиото, слагаме чесъна и запържаме до омекването му. Оставяме да изстине в тигана.
В купа смесваме всички останали продукти за плънката, прибавамя чесъна и разбъркваме добре.
Загряваме фурната на 220 *Ц.
Разделяме тестото на малки питки ( големината е пожелание, могат да се напряват големи колкото пица),
разточваме ги на тънко и ги пордеждане в намаслена тава.
Разпределяме плънката върху питките и ги печем за около 15-20 минути.
Сервираме готовите питки поръсени с нарязан магданоз,сумак и лимонов сок.

De Turkse Keuken
Прикачени файлове:
lahmacun.jpg
lahmacun.jpg [ 32.4 KiB | Прегледано 3854 пъти ]


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 271 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 28  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron

Development: hristof     Design: yordanoff

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Превод: Ioan Arnaudov