Вкусно и красиво!
Дата и час: 24 Сеп 2018, 13:15

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]



Напиши нова тема Отговори на тема  [ 153 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Кулинарна магия с Мони
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2009, 21:17 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 06 Май 2009, 11:12
Мнения: 1457
Местоположение: София
Рулца от праз с бекон, сирене и сметана

Продукти:

- 2 стръка праз със средна дебелина
- 12 ленти бекон (много тънко нарязан)
- 6 тънки ленти сирене (при мен Ементалер)
- 125 г сирене крема
- 200 мл сметана
- настъргано индийско орехче
- мазнина за съда за печене

Приготвяне:

Почистените и измити стръкове праз се нарязват общо на 6 парчета (с дължина около 10 см) и се поставят във вряща подсолена вода за 6-8 минути (не ги оставяйте по-дълго). След като са омекнали, изцеждаме водата и потапяме за малко в студена вода. След това започваме да увиваме около всяко парче праз по една лентичка бекон, след това сирене и отгоре пак бекон и така с всички 6 парчета. Разбъркваме крема сиренето и сметаната. Нареждаме рулцата праз в намазнената формичка, отгоре изливаме сметановата смес, поръсваме с индийското орехче или с подправки по ваш вкус. Печем на 180 градуса, докато се получи златиста коричка.

Прикачени файлове:
rulza_praz_bekon4.jpg
rulza_praz_bekon4.jpg [ 50.61 KiB | Прегледано 22371 пъти ]

_________________
Изображение


Кулинарна магия с Мони


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кулинарна магия с Мони
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2009, 16:49 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 06 Май 2009, 11:12
Мнения: 1457
Местоположение: София
Прикачени файлове:
jabulkov_sladki63.jpg
jabulkov_sladki63.jpg [ 80.86 KiB | Прегледано 21175 пъти ]


Ябълков сладкиш с мед и лимон

Продукти за форма с диаметър 20 см:

- 200 г бяла захар
- 50 г кафява захар
- 6 суп. л. масло (размекнато на стайна температура)
- 2 яйца
- 1 ч. л. настъргана лимонена кора
- 1 ч.ч. (220 г) брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- щипка сол

- 3 зелени ябълки
- 2 суп. л. лимонов сок
- 4 суп. л. мед

Приготвяне:

Ябълките се обелват, разрязват се на четвъртинки и след това се режат на тънки филийки. В касерола се смесват меда и лимоновият сок. Касеролата се слага на умерен огън, добавят се ябълките и се варят 15 мин., като от време на време внимателно се бъркат. Когато са готови, се махат от огъня и се оставят на страна.
Маслото, двата вида захар и лимонената кора се разбиват добре с миксер до получаването на хомогенна смес. След това едно по едно се добавят яйцата, като след всяко сместа се разбърква внимателно. Брашното, бакпулверът и щипката сол се пресяват и се прибавя по малко към маслената смес. Бъркаме с шпатула внимателно, докато цялото брашно се поеме от сместа.
Фурната се загрява на 190 градуса. Формата се намазва добре с масло. Изсипва се половината от тестото. С решетъчна лъжица се изваждат ябълките. Половината от тях нареждаме върху изсипаното тесто така, че да се запълни цялата повърхност (аз редих като слънце със застъпващи се лъчи). Отгоре се изсипва останалата част от тестото и върху него редим другата част от ябълките отново така, че да се покрие цялото тесто. Ябълките може леко да се притиснат към тестото, при печене тестото се надига и те ще са леко потънали в него. Поставяме във фурната и печем около 45-60 минути. След изпичане изсипваме медно-лимонената смес внимателно върху целия готов сладкиш и го оставяме да изстине напълно във формата.

Коментар: При мен ябълките бяха със средна големина, така че при тънкото им нарязване на филийки се получи едно доста сериозно количество, достатъчно да се сложи на два пъти. Когато се пече сладкиша, проверете след 40-тата минута с дървено шишче, дали вътрешността се е опекла и ако не е, покрийте с фолио или пекарска хартия и пуснете долен реотан. Не го препичайте, за да остане сочен.

Източник: Die besten Obstkuchen

Прикачени файлове:
jabulkov_sladki64.jpg
jabulkov_sladki64.jpg [ 75 KiB | Прегледано 21178 пъти ]

_________________
Изображение


Кулинарна магия с Мони


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кулинарна магия с Мони
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2009, 23:16 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 06 Май 2009, 11:12
Мнения: 1457
Местоположение: София
Прикачени файлове:
bademovi_sladki3.jpg
bademovi_sladki3.jpg [ 62.67 KiB | Прегледано 16618 пъти ]


Бадемови сладки

Продукти:

- 100 г захар
- 2 яйца
- 100 г заквасена сметана
- 20 г масло
- 70 г сурови бадеми
- 100 г брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- 2-3 капки бадемова есенция

Приготвяне:


С миксер разбиваме добре яйцата и захарта до получаването на пухкава смес. Добавяме сметаната и разбъркваме добре. Маслото се разтопява и внимателно прибавяме към яйчната смес. Бадемите смиламе, пресяваме брашното и бакпулвера и размесваме добре сухите съставки. Започваме да добавяме към маслено-яйчната смес и с шпатула разбъркваме, докато брашното се поеме от сместа. Загряваме фурната на 190 градуса. Тавата на фурната застиламе с пекарска хартия. С помощта на две лъжички (или пош) изсипваме от сместа, като оставяме достатъчно разстояние, защото се надуват от набухвателя. Печем 12-15 минути.



Източник: Die besten Weihnachtsrezepte


Прикачени файлове:
bademovi_sladki2.jpg
bademovi_sladki2.jpg [ 74.69 KiB | Прегледано 16628 пъти ]

_________________
Изображение


Кулинарна магия с Мони
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кулинарна магия с Мони
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2009, 01:55 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 06 Май 2009, 11:12
Мнения: 1457
Местоположение: София
Какаови квадрати

Прикачени файлове:
kakaovi_kvadrati4.jpg
kakaovi_kvadrati4.jpg [ 78.34 KiB | Прегледано 19647 пъти ]


Това е рецепта, която имам от баба ми. Много е лесна и бърза, получават се изключително мехи, пухкави сладки, дори и без какъвто и да е набухвател в тях. Понякога съм добавяла по някоя и друга подправка (канела, карамфил и индийско орехче, ако го правя около Коледа), но днес реших да го оставя без каквато и да била промяна.

Продукти:
(чаена чаша - 220 мл)


- 150 г масло (размекнато на стайна температура)
- 1 1/2 ч. ч. пудра захар
- 3 яйца
- 3 суп. л. какао
- 1 1/2 ч. ч. брашно
- орехови ядки за украса


Приготвяне:

В купа разбъркваме добре с миксер размекнатото масло и минатата през сито пудра захар, докато получим пухкава смес. Добавяме едно по едно яйцата, като след всяко отново бъркаме добре. Пресяваме брашното и какаото. Започваме да добавяме по малко от сухата смес към яйчено-маслената смес. Взимаме тавичка (при мен с размери 23 х 32 см), застиламе я с пекарска хартия, която намасляваме. Изсипваме тестото върху намаслената хартия и с помощта на шпатула разпределяме равномерно върху цялата тавичка. След това украсяваме с половинки орехови ядки, които се стараем да слагаме равномерно, за да може после при разрязването на квадрати върху всяко парче да има ядка. Печем 20-25 минути на предварително загрята на 180 градуса фурна. Следете сладкиша при печенето. Когато е готов, той започва да се отделя от стените на тавичката. Хубаво е да остане леко влажен. Може и да проверите с клечица, но нека да е тънка (не дървено шишче!), защото кората на сладкиша е много нежна и ще остане следа от дупчицата. След изпичането оставяме тавичката да изстине на скара или дъска. Режем едва при абсолютно изстиване на еднакви квадрати, като се стараем ореховата ядка да се пада в средата на квадратчетата.
Коментар: Както казах горе, а и както сте се убедили от продуктите, в рецептата няма набухвател. Това не пречи след изпичане сладкишът да е с дебелина 1,6-2 см (както може да се види и от втората снимка).

Прикачени файлове:
kakaovi_kvadrati3.jpg
kakaovi_kvadrati3.jpg [ 44.83 KiB | Прегледано 16316 пъти ]

_________________
Изображение


Кулинарна магия с Мони


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кулинарна магия с Мони
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2009, 14:10 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 08 Юни 2009, 20:53
Мнения: 2012
Браво, Мони!

_________________
"Да си губиш времето означава да отхвърлиш правилата на една икономическа игра, в която основен противник ти е времето."


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кулинарна магия с Мони
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2009, 19:47 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 06 Май 2009, 11:12
Мнения: 1457
Местоположение: София
Прикачени файлове:
sv.drob_na_furna3.jpg
sv.drob_na_furna3.jpg [ 61.12 KiB | Прегледано 14192 пъти ]


Тази рецепта се получи спонтанно, изправена пред необходимостта да сготвя набързо нещо с продукти, които ми се намираха вкъщи. Затова и продуктите, както и количествата им са според наличността им в момента. Всеки може да я пригоди според вкуса си. Получи се изключително вкусно ястие, което препоръчвам любителите на субпродукти задължително да опитат.

Свински черен дроб със зеленчуци и заливка на фурна

Продукти:

- 700 г свински черен дроб
- 2 големи глави кромид лук
- 2 червени чушки
- 200 г стерилизирани гъби
- 2 скилидки чесън
- 3 суп. л. зехтин
- 100 мл сухо бяло вино
- 250 мл течна сметана
- 3 яйца
- 100 г настърган кашкавал (при мен леко започнало да се втвърдява сирене Гауда)
- сол, черен пипер на вкус
- 1 ч. л червен пипер
- 1 ч. л. ронена чубрица

Приготвяне:

Измитият и почистен от ципите черен дроб се нарязва на не много малки парчета. Лукът се нарязва на полумесеци, чесънът на малки парченца, а чушката на тънки лентички. Гъбите също се нарязват на по-малки парчета. В загретия зехтин задушаваме лука,чесъна и чушките, докато омекнат добре. Поръсваме с червения пипер и добавяме парчетата черен дроб, разбъркваме, заливаме с бялото вино и задушаваме под капак. Когато дробът се е задушил, добавяме гъбите и ако е необходимо, малко от маринатата им. Подправяме на вкус със сол и черен пипер, поръсваме с чубрицата и разбъркваме. Задушаваме до изпаряване на течността. В огнеупорен съд сипваме на дъното малко сметана, а върху нея задушения дроб и зеленчуците. В купа разбиваме трите яйца, сметаната и настъргания кашкавал (твърдо сирене), подправяме с малко сол и изливаме върху парчетата дроб. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато се получи златиста коричка. По време на печенето заливката се надува, така че си преценете добре височината на съда за печене. Не препичайте, за да могат парчетата дроб да остават сочни.

Прикачени файлове:
sv.drob_na_furna4.jpg
sv.drob_na_furna4.jpg [ 57.11 KiB | Прегледано 14231 пъти ]

_________________
Изображение


Кулинарна магия с Мони


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кулинарна магия с Мони
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2009, 00:59 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 06 Май 2009, 11:12
Мнения: 1457
Местоположение: София
Публикувам само снимка на ястие по рецепта на Кеми, направена с малки изменения от основната идея:

Мусака с праз и кайма

С увеличено количество кайма и праз, пропуснати гъби и маслини. Добавих малко червен пипер. Но принципът на приготвяне е запазен. Благодаря сърдечно на Кеми за споделената рецепта. :503:

Прикачени файлове:
musaka_praz4.jpg
musaka_praz4.jpg [ 73.74 KiB | Прегледано 12061 пъти ]

_________________
Изображение


Кулинарна магия с Мони


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кулинарна магия с Мони
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2009, 17:24 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 06 Май 2009, 11:12
Мнения: 1457
Местоположение: София
Салата с риба тон, чери доматчета и още .....

Продукти (за 2 големи салати):

- 1 кутийка риба тон
- 120 г царевица от консерва
- 150 г чери доматчета
- 1 голяма зелена кисела ябълка
- 1/2 глава червен лук
- няколко листа от салата
- 100 г черни маслини без костилките
- сол, черен пипер, копър

За дресинга:

- сокът на половин не много голям портокал
- 1 суп. л. лимонов сок
- 1 ч. л. мед
- 4 суп. л. зехтин (ако рибата тон е била с повече мазнина, намалете количеството)
- сол, черен пипер

Приготвяне:

Най-напред приготвяме дресинга, като за целта смесваме всички съставки и ги разбъркваме добре. С помощта на вилица накъсваме рибата тон внимателно на парченца. Лукът нарязваме на дребно. Чери-доматчетата нарязваме на половинки, ябълката обелваме и нарязваме на по-малки парченца. Оставяме две цели маслини, а другите нарязваме примерно на четвъртинки. В една купа изсипваме доматите, лука, рибата тон, парченцата ябълка, царевицата, нарязаните маслини, наситнения копър и заливаме с дресинга. Объркваме добре. В купичките, в които ще поднасяме, слагаме листата от салата (или маруля), като покриваме цялото дъно. Разпределяме салатата, поставяме в средата по една цяла маслинка, по няколко стръка копър (или украсявате по ваш вкус) и поднасяме. Салатката е много приятна и свежа.

Източник: Kuriositätenladen

Прикачени файлове:
pustra_salata_s_riba_ton2.jpg
pustra_salata_s_riba_ton2.jpg [ 71.24 KiB | Прегледано 10201 пъти ]

_________________
Изображение


Кулинарна магия с Мони


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кулинарна магия с Мони
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2009, 19:19 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 06 Май 2009, 11:12
Мнения: 1457
Местоположение: София
Сом, пълнен с кашкавал, върху лучена плънка

Прикачени файлове:
som_vurhu_luk.jpg
som_vurhu_luk.jpg [ 73.23 KiB | Прегледано 9281 пъти ]


Продукти:

- 1 сом (в случая около 1,200 кг)
- 3 големи глави лук
- 4 суп. л. масло
- 100 г кашкавал (или твърдо сирене)
- сосът на половин лимон
- сол, черен пипер на вкус


Приготвяне:

Сомът се почиства добре и се измива внимателно, а след това се подсушава с кухненска хартия. Лукът се почиства и нарязва на тънки полумесеци. В тенджерка загряваме маслото, изсипваме лука, посоляваме и го задушаваме до омекването му. Рибата се подправя със сол и черен пипер, но не се прекалява със солта (кашкавалът също е солен). В йенски съд изсипваме лучените полумесеци. Кашкавалът може да се настърже или да се нареже на тънки пръчици, след това с него се напълва коремчето на рибата и се зашива, за да не изтече при печене. (Ще е трудно да се закрепи само с клечици или тънко дървено шишче, затова я зашийте). Поставяме рибата върху задушения лук, поръсваме с лимоновия сок и печем 20 минути на предварително загрята на 220 градуса фурна.

Прикачени файлове:
som_vurhu_luk2.jpg
som_vurhu_luk2.jpg [ 72.83 KiB | Прегледано 9263 пъти ]

_________________
Изображение


Кулинарна магия с Мони


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кулинарна магия с Мони
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2009, 19:58 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 06 Май 2009, 11:12
Мнения: 1457
Местоположение: София
Лучено-сметанов сос

Продукти:

- 1 глава лук
- 1 суп. л. масло
- сол и пипер
- 50 мл вода (гореща)
- 100 т заквасена сметана

Приготвяне:

Лукът се нарязва на ситно и се задушава в маслото. Добавя се горещата вода, щипка захар, сол и пипер на вкус и се оставя на заври на котлона. След това добавяме сметаната и продължаваме да варим още няколко минути, но на по-слаб огън, като бъркаме непрекъснато. След като е готов, сосът се пюрира и се изсипва в сосиера. Подходящ е за рибни и месни ястия.

Прикачени файлове:
lu4eno_smetanov_sos2.jpg
lu4eno_smetanov_sos2.jpg [ 40.18 KiB | Прегледано 8837 пъти ]

_________________
Изображение


Кулинарна магия с Мони


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 153 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron

Development: hristof     Design: yordanoff

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Превод: Ioan Arnaudov