Вкусно и красиво!
Дата и час: 19 Ное 2018, 19:09

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]



Напиши нова тема Отговори на тема  [ 153 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Кулинарна магия с Мони
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2010, 14:02 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 06 Май 2009, 11:12
Мнения: 1457
Местоположение: София
Пана кота с кампари, портокал и шоколадов сос

Продукти за 4 порции:

- 300 мл сметана (ползвах продукта на "President" с 35 % масленост)
- 100 г фина захар кристал
- 40 мл кампари
- 60 мл прясно изцеден портокалов сок
- 1 пакетче желатин (предварително накиснат в хладка вода)

За шоколадовия сос:

- 50 г натурален шоколад (при мен 70 %)
- 150 мл сметана

Приготвяне:

В касерола загряваме сметаната и захарта на среден огън при непрекъснато бъркане, за да се разтвори захарта, докато кипне сместа. Махаме от огъня, добавяме кампарито и портокаловия сок и разбъркваме. След това добавяме набъбналия желатин и разбъркваме до пълното хомогенизиране на сместа. Изсипваме в купички или чашки и оставяме в хладилник за не по-малко от 5-6 часа да стегне добре. За шоколадовия сос загряваме сметаната в касерола, докато кипне, добавяме начупения на парчета шоколад и разбъркваме до получаването на хомогенна маса. Стегналата пана кота обръщаме на чинийка, заливаме с шоколадов сос и украсяваме по желание.

Източник: Gourmet-Küche

Прикачени файлове:
panna_cotta_campari_portokal4.jpg
panna_cotta_campari_portokal4.jpg [ 34.62 KiB | Прегледано 10276 пъти ]


Прикачени файлове:
panna_cotta_campari_portokal6.jpg
panna_cotta_campari_portokal6.jpg [ 26.71 KiB | Прегледано 10258 пъти ]

_________________
Изображение


Кулинарна магия с Мони


Последна промяна Мони на 28 Мар 2010, 16:16, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кулинарна магия с Мони
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2010, 17:57 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 06 Май 2009, 11:12
Мнения: 1457
Местоположение: София
Шоколадово-портокалов мус

Продукти:

- 3 яйца (разделени на белтъци и жълтъци)
- 120 г захар
- щипка сол
- 100 г тъмен шоколад с аромат на портокал (при мен на Lindt)
- 3 суп л. портокалов ликьор (ако ще го хапват деца, нека е портокалов сок)
- 1 ч. л. ванилова есенция
- 3 суп. л. неподсладено какао
- ½ ч. л. фино настъргана портокалова кора (в оригиналната рецепта е портокалова есенция)

Приготвяне:

Белтъците разбиваме с щипката сол на хубава пяна и постепенно прибавяме захарта. Шоколада нарязваме на малки парчета, смесваме го с ликьора (сока) и го разтопяваме на водна баня или за кратко в микровълновата. Към разтопения шоколад добавяме ваниловата есенция и портокаловата кора, минаваме през сито какаото и разбъркваме внимателно. При непрекъснато бъркане добавяме един по един жълтъците, а след усвояването им по малко от белтъчната смес. Разбъркваме внимателно сместа, като се стараем да бъркаме в една посока, за да остане пухкава и въздушна. Разливаме в купички или чашки и оставяме да стегне за няколко часа. Може да поднесем с настърган шоколад или сметана.

Забележка: Ако количеството захар ви се стори малко, увеличете го. За нашия вкус беше перфектно.

Източник: Schokolade – die sündige Versuchung

Прикачени файлове:
shokoladovo_portokalov_mus.jpg
shokoladovo_portokalov_mus.jpg [ 38.84 KiB | Прегледано 9883 пъти ]

_________________
Изображение


Кулинарна магия с Мони


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кулинарна магия с Мони
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2010, 22:03 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 06 Май 2009, 11:12
Мнения: 1457
Местоположение: София
Сладкиш "Дамски каприз"

Убедена съм, че този сладкиш се прави от много домакини. Има го в различни варианти, с малки разлики в съставките, но резултатът всеки път е един и същ: пухкав ароматен сладкиш с превъзходен вкус. А ето как го направих аз:

Продукти за блата:

- 4 жълтъка
- 1 ч.ч. захар
- 1 1/2 ч. ч. брашно
- 1/2 пакетче краве масло
- 1 ч. ч. прясно мляко
- 1 1/2 ч. л. бакпулвер
- ванилия
- конфитюр или сладко

Продукти за глазурата:


- 4 белтъка
- 1 ч. ч. пудра захар
- по желание орехови ядки, кокосови стърготини или филирани бадеми

Приготвяне:

Разбиваме жълтъците със захарта и ванилията на хубава пухкава пяна. Добавяме разтопеното, но не топло краве масло. Бъркаме добре, за да се усвои мазнината. Брашното пресяваме с бакпулвера. Добавяме, редувайки, брашно и прясно мляко. На края разбъркваме добре с шпатула. Изсипваме готовата смес в добре намаслена и поръсена с брашно тавичка и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Белтъците и пудрата захар разбиваме на сняг. (Ако ще има ядки или кокосови стърготини, трябва да се добавят сега.) Изпеченият и леко изстинал сладкиш намазваме обилно със сладко или конфитюр, а отгоре изливаме внимателно белтъчната смес. По желание може да се направят "пламъци" с лъжица. Допичаме сладкиша на горен реотан на слаба фурна, докато леко покафенее. Режем внимателно на парчета.

Прикачени файлове:
damski_kapriz2.jpg
damski_kapriz2.jpg [ 48.7 KiB | Прегледано 10086 пъти ]

_________________
Изображение


Кулинарна магия с Мони


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кулинарна магия с Мони
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2010, 22:55 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 06 Май 2009, 11:12
Мнения: 1457
Местоположение: София
Мраморен кекс

За форма с диаметър 22 см

Продукти:

- 4 яйца
- 60 г кристална захар
- 100 г пудра захар
- 1 пакетче ванилена захар
- 200 г масло (маргарин)
- 1 ч. л. настъргана портокалова кора
- 1 суп. л. портокалов сок
- 230 г брашно
- щипка сол
- 1 ½ ч. л. бакпулвер
- 3 суп. л. сметана
- 3 суп. л. какао
- няколко капки ромова есенция

Приготвяне:

Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци. В купа разбиваме белтъците, като добавяме по малко от кристалната захар, докато получим хубав сняг. В друга купа разбиваме с миксер мекото масло (маргарина) и започваме да добавяме пудрата, ванилената захар, портокаловата кора, портокаловия сок до получаването на пухкава смес. Добавяме жълтъците един по един и отново бъркаме. Пресяваме брашното с щипката сол и бакпулвера. След това започваме да добавяме по малко от брашното и от белтъците, но вече бъркаме с шпатула. Кексовата форма намасляваме добре и поръсваме с брашно. Изсипваме около две трети от тестото във формата. Към остатъка добавяме какаото, рома и сметаната и бъркаме до получаването на гладка смес. Изсипваме тъмното тесто върху светлото, прокарваме вилица из тестото, за да се получат мраморни шарки. Печем около 55 минути на предварително загрята на 180 градуса фурна. Проверяваме с дървена клечка. След изпичането оставяме кекса във формата да изстине върху решетка. Готовия кекс поръсваме с пудра захар или правим шоколадова глазура.

Източник: Das grosse Buch der Rezepte

Прикачени файлове:
mramoren_keks4.jpg
mramoren_keks4.jpg [ 40.62 KiB | Прегледано 9618 пъти ]

Прикачени файлове:
mramoren_keks5.jpg
mramoren_keks5.jpg [ 64.12 KiB | Прегледано 9601 пъти ]

_________________
Изображение


Кулинарна магия с Мони


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кулинарна магия с Мони
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2010, 23:47 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 06 Май 2009, 11:12
Мнения: 1457
Местоположение: София
Мока-крем

Продукти:

- 400 мл прясно мляко
- 3 суп. л. кафява захар
- 2 суп. л. нес-кафе
- 1 ч. л. какао
- 60 г фино смлени бадеми
- 3 капки бадемова есенция на д-р Йоткер (Bittermandelaroma)
- 50 мл Амарето
- 200 мл сметана (разбита)

Приготвяне:

Изсипваме млякото в касерола. Добавяме захарта, кафето, какаото, смлените бадеми, бадемовата есенция, разбъркваме всичко добре и при непрекъснато бъркане оставяме да кипне. Оставяме сместа да се охлади. След като е изстинала напълно, добавяме по малко от амаретото и с внимателно разбъркване прибавяме и сметаната. Изсипваме в купички и оставяме в хладилника за няколко часа.
Вариант: На дъното на купичките може да се поставят парченца натрошени бишкоти или савойарди, отгоре изсипваме крема, след което гарнираме с какао, шоколадови пръчици, бисквити или др.

Източник: Gourmet-Küche
Прикачени файлове:
mokka_krem4e2.jpg
mokka_krem4e2.jpg [ 66.73 KiB | Прегледано 9421 пъти ]

_________________
Изображение


Кулинарна магия с Мони


Последна промяна Мони на 24 Фев 2010, 10:51, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кулинарна магия с Мони
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2010, 10:40 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 06 Май 2009, 11:12
Мнения: 1457
Местоположение: София
Pasta & Cheese (Макарони на фурна с три вида сирене)

Продукти:

- 1 пакет (500 г) къси макарони (при мен Penne rigate)
- 250-300 г шунка, пушено филе
- по 200 г топено сирене, синьо сирене и гауда
- 1 средно голяма глава лук (много ситно нарязана)
- 2 суп. л. масло
- 2 суп. л. брашно
- 2 ч. ч. прясно мляко
- 1 ч. л. горчица
- сол, черен пипер, риган

Приготвяне:

Макароните сваряваме в подсолена вода, но не до пълното им разваряване. Изцеждаме от водата и оставяме на страна. В тиган разтопяваме маслото и в него задушаваме лука, докато стане прозрачен. Поръсваме брашното и при непрекъснато бъркане задушаваме за 1-2 минути, като се стараем да не покафенее. Наливаме на тънка струйка млякото, като не спираме да бъркаме, за да не се образуват бучици. Готвим на умерен огън, докато соса се сгъсти. Добавяме топеното сирене, натрошеното синьо сирене и горчицата и продължаваме да бъркаме до получаването на хомогенна смес. Подправяме със сол, пипер и риган и махаме от огъня. Шунката (филето или пушеното месо) нарязваме на кубчета, смесваме с пастата, объркваме добре и изсипваме в огнеупорна или йена-тавичка. Отгоре посипваме с настърганото сирене гауда. Печем около 20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Източник: La cucina italiana

Прикачени файлове:
pasta&cheese3.jpg
pasta&cheese3.jpg [ 60.49 KiB | Прегледано 9144 пъти ]


Прикачени файлове:
pasta&cheese2.jpg
pasta&cheese2.jpg [ 59.99 KiB | Прегледано 9125 пъти ]

_________________
Изображение


Кулинарна магия с Мони


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кулинарна магия с Мони
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2010, 13:17 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 06 Май 2009, 11:12
Мнения: 1457
Местоположение: София
Вариации на тема "Салата с риба тон, чери доматчета и още нещо..."

Вариант II - вместо кромид лук - праз лук, добавен настърган морков

Прикачени файлове:
salata_riba_tonII.jpg
salata_riba_tonII.jpg [ 72.37 KiB | Прегледано 9088 пъти ]


Вариант III - обикновени домати, кромид лук, кисела краставичка

Прикачени файлове:
salata_riba_tonIII.jpg
salata_riba_tonIII.jpg [ 59.69 KiB | Прегледано 9078 пъти ]


Вариант IV - обикновени домати, кромид лук, настърган морков, кисела краставичка

Прикачени файлове:
salata_riba_tonIV.jpg
salata_riba_tonIV.jpg [ 72.12 KiB | Прегледано 9071 пъти ]

_________________
Изображение


Кулинарна магия с Мони


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кулинарна магия с Мони
МнениеПубликувано на: 26 Фев 2010, 18:14 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 06 Май 2009, 11:12
Мнения: 1457
Местоположение: София
Baileys Cupcakes (Мъфини с Baileys)

Продукти за 12 мъфина (форма на Fackelmann):

- 170 г масло
- 80 г захар
- 1 ч. л. ванилена захар
- 2 яйца
- 150 г брашно
- 1 ½ ч. л. бакпулвер
- щипка сол
- 120 мл Baileys


Приготвяне:

Разбиваме яйцата с миксер до получаването на пяна. Бъркайки непрекъснато, започваме да добавяме захарта, ванилената захар, размекнатото масло. След това по малко добавяме и Baileys-а. Пресяваме брашното с щипката сол и бакпулвера. Добавяме по малко от сухата към мократа смес и разбъркваме с миксера на ниска скорост. В гнездата на формата за мъфини смагаме хартиени кошнички. Напълваме всяка почти до половината (при печене тестото се надува достатъчно). Печем 15 минути на предварително загрята на 200 градуса фурна.

Прикачени файлове:
baileys_muffini2.jpg
baileys_muffini2.jpg [ 51.14 KiB | Прегледано 8700 пъти ]

Прикачени файлове:
baileys_muffini9.jpg
baileys_muffini9.jpg [ 56.7 KiB | Прегледано 8669 пъти ]

_________________
Изображение


Кулинарна магия с Мони


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кулинарна магия с Мони
МнениеПубликувано на: 04 Мар 2010, 16:01 
Offline
Начинаещ

Регистриран на: 04 Мар 2010, 15:46
Мнения: 6
Мони, страхотни вкусотийки си сътворила ! :389: :480:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кулинарна магия с Мони
МнениеПубликувано на: 04 Мар 2010, 19:58 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 06 Май 2009, 11:12
Мнения: 1457
Местоположение: София
Ивка, :hi: благодаря ти! :480:

_________________
Изображение


Кулинарна магия с Мони


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 153 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron

Development: hristof     Design: yordanoff

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Превод: Ioan Arnaudov