Вкусно и красиво!
Дата и час: 20 Ное 2018, 11:17

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Актуално


Кликнете, за да видите актуалната тема във форума!



Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Кремове, мусове, десерти...
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2010, 10:52 
Offline
Потребител

Регистриран на: 07 Дек 2008, 00:11
Мнения: 134
Домашен крем/универсален/

Ето този крем ползвам най-често за еклери , понички и всякакви там кремки.Много е вкусен.Рецептата е за 1 литър мляко , но за поничките използвах 750 милилитра, колкото остана, като отделих 250 милилитра за палачинковото тесто.

http://www.picvalley.net/u/1994/1435095 ... 4cc5ef.JPG


-1 литър прясно мляко -10с.л. захар -2 яйца -3с.л.брашно/пълни/ -3с.л. нишесте" ванилия "-3 прахчета ванилия -125г масло
От сухите продукти , яйцата и малко вода се забърква гъста каша, която се изсипва в кипналото мляко /за малко се махва от огъня/. Връща се на котлона и се бърка енергично до получаване на гъст и гладък крем.Снема се от котлона , ароматизира се с ванилия и се добавя маслото.Отново се бърка , докато кремът поеме маслото.Кремът се охлажда, като се разбърква периодично , за да не хваща коричка.

Ако се прави само с брашно , ми стои малко" тестян".
Ако е само с нишесте, се разводнява при разбъркване.
Перфектната комбинация е 1/1 брашно -нишесте.

За напълване на понички , бухтички , еклери , наполеони използвам голям шприц с дълъг накрайник,който е достатъчно широк и заострен .Така не се нарушава цялостта на сладкишчето .

ИзображениеИзображениеИзображение

_________________
Изненадите на Мери Попинз


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кремове, мусове, десерти...
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2010, 23:40 
Offline
Потребител

Регистриран на: 07 Дек 2008, 00:11
Мнения: 134
Тиквен крем

Изображение
4-5 с. л.захар се карамелизират .
Добавя се бучка масло колкото голям орех.
В карамеления сос се задушава под капак 1 купа настъргана тиква/цигулка/ и пръчка канела.
От време на време се разбърква , за да не загори.
Когато влагата се изпари и тиквата омекне , се снема от котлона.
Пасира се , налива се струйка прясно мляко до получаване на гладко и плътно пюре.
При необходимост се подслажда допълнително на вкус.
Подправя се по желание /канела , ванилия , карамфил , джинджифил , индийско орехче , кардамон/Комбинацията и количеството на подправките е според вкуса.Аз сложих само канела и ванилия.
На 1/2 литър тиквено пюре се добавя 10г предварително подготвен желатин /накиснат в студена вода и разтопен/.
Кремът се охлажда за няколко часа в хладилник.
Може да се комбинира с ядки по желание.

Аз охладих част от крема на тънък слой в/у намаслена хартия за печене .
Приготвих кокосов пълнеж тип Рафаело/кондензирано мляко , масло , кокосови стърготини/, оформих фитил и навих малки рулца , които сервирах оформени като пънчета.

Изображение

_________________
Изненадите на Мери Попинз


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  

Development: hristof     Design: yordanoff

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Превод: Ioan Arnaudov