Вкусно и красиво!
Дата и час: 12 Дек 2017, 05:53

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Актуално


Кликнете, за да видите актуалната тема във форума!



Напиши нова тема Отговори на тема  [ 112 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Торти
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2009, 11:58 
Offline
Потребител
Аватар

Регистриран на: 21 Дек 2008, 01:44
Мнения: 99
О, Абра- това е наслада за всички сетива! :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Торти
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2009, 13:55 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2008, 14:24
Мнения: 5767
Местоположение: София
Абра, тортата е великолепна. Би ли ми казала на колко грама желатин на прах се равнява един лист желатин?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Торти
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2009, 23:40 
Offline
Потребител
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2008, 00:45
Мнения: 138
Местоположение: Виена
Милена, Деси, благодаря за одобрителните думи!

12 листа желатин се препоръчват за 1л течност. 3а съответното количество течност - 18гр желатин на прах (ползвам на Dr. Oetker) Ще рече.. 4листа се равняват на 6гр желатин на прах.

_________________
Тайната на нашата вечеря


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Торти
МнениеПубликувано на: 27 Фев 2009, 10:54 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2008, 14:24
Мнения: 5767
Местоположение: София
Благодаря за отговора, Абра. Аз ползвам на Dr. Oetker на прах, не съм срещала на листчета. Благодаря ти :034:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Торти
МнениеПубликувано на: 27 Фев 2009, 16:11 
Offline
Потребител

Регистриран на: 04 Дек 2008, 17:32
Мнения: 89
Местоположение: София
ШОКОЛАДОВА "ШАРЛОТА"

Продукти

За портокаловият шоко-мус

300 гр.черен шоколад
100 гр.млечен шоколад
5 яйца
100 гр.захар
настъргана кора от 2 портокала
150 мл.пресен портокалов сок
1 пакетче желатин
400 мл.течна сметана

За канелено-ваниловият крем

225 мл.прясно мляко
3 жълтъка
1 пакетче желатин
75 гр.захар
1/2 ч.л.канела
1 ванилия
225 гр.течна сметана

Приготвяне

Шоко-мус :

* Стопете на водна баня двата вида шоколад.

* Разбийте на водна баня яйцата и захарта докато получите пухкав крем.

* Залейте желатина с портокаловия сок и след като набъбне го стопете на водна баня. В друг съд загрейте леко и 120 мл.от сметаната. Останалата сметана разбийте на сняг.

* Смесете шоколада с разбитите жълтъци и портокаловата кора. Добавете течната сметана и портокаловият сок с разтворения в него желатин. Разбъркайте добре крема и след като се охлади прибавете разбитата сметана.

Канелен крем :

* Разбийте на пухкав крем жълтъците със захарта и подправките.Прибавете леко затопленото мляко. Сложете на котлона сместа и сипете в нея желатина. Варете крема на слаб огън няколко минути. След като крема изстине прибавете към него сметаната , предварително разбита на сняг.

Сглобяване

* Постелете дъното на тортена чиния с хартия за печене . Подредете бишкотите прави от вътрешната страна на ринг за торта като леко подрежете единият им край за да могат да стоят изправени. Първи изсипете портокалово-шоколадовия мус и внимателно го загладете. Върху него сипете канеленият крем. Оставете тортата за едно денонощие в хладилника за да се стегне добре. Преди сервиране отстранете пръстена и поръсете тортата с какао. Украсете по желание.


Изключително лека и финна торта. Благодаря на моята приятелка Зоя за прекрасната рецепта.

Изображение

Изображение

_________________
Йоли

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Торти
МнениеПубликувано на: 28 Фев 2009, 17:59 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2008, 01:38
Мнения: 5128
Йоли, шарлотата е невероятна!Страхотна наистина, ммммм.... :480: :480:

_________________
http://kemihphotography.com/

Бебешка, детска и семейна фотография
Сайт за кулинарни рецептиИзображение


Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Торти
МнениеПубликувано на: 05 Мар 2009, 18:55 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 26 Ное 2008, 21:20
Мнения: 1173
Торта с блат от корнфлейкс , извара , сметана и червени боровинки

Изображение Изображение

За 1 форма с пружина
( с диаметър 28 см )

Продукти :

150 гр натурален шоколад
100 гр масло
150 гр корнфлейкс

За глазурата и гарниране :
250 гр обезмаслена извара
2 жълтъка
100 гр захар
1 чаена лъжичка настъргана лимонова кора
желатин
4 супени лъжици лимонов сок
400 гр бита сметана
450 гр компот от червени боровинки
40 гр настърган шоколад

Приготвяне :
Маслото и шоколадът се стопяват на водна баня.Смесва се с корнфлейкса.Сместа се изсипва във форма , покрита с пекарска хартия и се оставя да се втвърди.
Изварата , жълтъците , захарта и настърганата лимонова кора се разбиват на пухкав сняг.Сметаната се разбива на твърд сняг.Желатинът се накисва в студена вода.Лимоновият сок се загрява и желатинът се разтваря в него.
Желиращата течност се прибавя бързо към изварата и след това се добавя и сметаната.
Червените боровинки се отцеждат в гевгир.
Половината от сместа се намазва върху блата , разпределят се боровинките и се покрива с останалата част от крема.
Тортата се похлупва и се оставя да се охлади най-малко 4 часа.

Забележка : Аз не сложих жълтъците и вместо боровинки използвах конфитюр от ягоди.

Източник : "Да печем с любов " , Рийдърс Дайджест


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Торти
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2009, 18:07 
Offline
Потребител
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2008, 00:45
Мнения: 138
Местоположение: Виена
Пролетна (вита) торта

3а тестото съм ползвала основната рецепта за руло:

8 жълтъка
4 белтъка
100гр. захар
80гр. брашно
20гр. пшеничено нишесте
1ч.л настъргана лимонена кора
щипка сол

3а двуетажната торта бяха необходими двойна доза от посочените продукти + още:

3 жълтъка
1 белтък
2с.л брашно
1с. л нишесте
1с. л захар

за основни (долни) блатове с диаметри на тортената форма - 20 и 18см на готовия блат и 16 (14)см.

3а крема-пълнеж:

350мл течна, неовкусена, с мин.36% масленост сметана
500гр фина неовкусена извара
200гр манго (плод) от консерва
200гр сладко (кайсиево или от екзотични плодове)
2бр фиксатор за сметана
2с. л пудра захар

Мангото се отцежда от течността и пасира. Сметаната се разбива с пудра захар и фиксатор, към нея се добавя добре разбърканите сладко, извара и манго. Смесват се добре продуктите и с получения крем се намазват блатовете, които ще се ползват за навиване.
Те се приготвят по следния начин:

Разбиват се жълтъците с лъжица захар, щипка сол и лимонена кора. Белтъците се разбиват на сняг с останалато количество захар. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Последно към сместа се прибавя леко и постепенно пресятото брашно с нишестето. Полученото тесто се изсипва в тава (размери приблизително 40х30см ) застлана с готварска хартия. Пече се на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C около 8-10мин. като още на 6-тата минута се проверява. Когато е готово се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха и се нарязва на ленти по дължина, с ширина еднаква за всички и равна на желаната височина на тортата. В случая височината на долния етаж е 10см, на горния - 6см. Намазват се с крем, когато са вече охладени и се завиват върху основите. Стягат се в ринг и оставят в хладилник. После.. има няколко варианта:

- тортата (тортите) се покриват (шприцоват) със сметана
- с вид покритие (марципан, фондан..)
- друг



Тортата е изключителна на вкус - наличието на пасиран плод пропива от крема и овкусява блатовете: свежо и финно..


Прикачени файлове:
ft_stuck1V.jpg
ft_stuck1V.jpg [ 71.39 KiB | Прегледано 13589 пъти ]

_________________
Тайната на нашата вечеря
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Торти
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2009, 14:30 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 29 Дек 2008, 14:03
Мнения: 3369
Нееее,това е произведение на изкуството,Дими,невероятна си :501:

_________________
Мъжът открил думите и изобретил разговорът, жената открила разговорът и изобретила клюките.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Торти
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2009, 12:16 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2009, 13:03
Мнения: 1432
Ще ви предложа рецептата за една от любимите торти вкъщи - торта Виена. Рецептата имам от колежка и спазена точно я доближава почти на 100% до тортата, позната ни от сладкарниците преди 15-тина години.
Освен това е лесна за приготвяне.

Торта Виена

За блата:
6 яйца
1 ч.ч. захар
5 с.л. галета
3 с.л. какао
1 и 1/2 ч.ч. смлени орехи
щипка канела
щипка сода бикарбонат

Крем:
500 мл. течна сладкарска сметана
конфитюр от вишни

За сиропиране:
сока от компот вишни или захарен сироп

За украса:
вишни от компот
желиран сок от компота /окло 250 мл. сок с 1/2 пакетче желатин/
смлени орехи

Яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се сухите съставки. Изпича се блат, който се разрязва на две части.
Сиропира се с компота/захарния сироп. Намазва се обилно с разбита сметана. Отгоре се разпределя сладкото от вишни. Поставя се вторият блат, леко сиропиран.
Тортата се намазва цялата със сметана. Отстрани като борд се шприцоват сметанови рози. Излива се сока от компота с желатина, поставят се вишни за украса.
Отстрани тортата се облепя със смлени орехи.

Предварително се извинявам за качеството на снимките - правени са преди няколко години със стария фотоапарат.
Скоро ще я направя пак и ще кача по-качествени снимки.

Изображение

Изображение

_________________
Изображение Изображение

Когато готвенето стане страст


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 112 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron

Development: hristof     Design: yordanoff

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Превод: Ioan Arnaudov