Вкусно и красиво!
Дата и час: 13 Дек 2017, 23:24

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Актуално


Кликнете, за да видите актуалната тема във форума!



Напиши нова тема Отговори на тема  [ 112 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Торти
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2008, 11:13 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Дек 2008, 18:51
Мнения: 1244
Местоположение: Belgium
В тази тема вписвайте РРЕЦЕПТИ само за торти!
Моля спазвайте изискванията!

Изображение


Каталог торти:

Рецепти за торти-Кеми

Стр. 1
Домашна торта-Кеми
Баскска торта/Gâteau Basque/-Кеми
Сметанова торта с ягоди-Милен@
Торта с кестени-Abra
Торта с бял ганаш-Милен@
Коледна торта Тирамису-gaby_s
Торта Сачер-gaby_s
Торта с касис-Abra
Тирамису с пандишпанови блатове-Милен@

Стр. 2
Пияна сладоледена бомба-nadja_sp
Белтъчено-шоколадова торта-Abra
Шоколадова бомба"Алисиа"-gaby_s
Морковена торта (Rüblitorte)-Abra
Kir Royal/ Черешова торта-Милен@
Бисквитена торта-бъни
Ягодово парфе-Abra

Стр. 3
Шоколадова "Шарлота"-Йоли
Торта с блат от корнфлейкс , извара , сметана и червени боровинки-Диди
Пролетна (вита) торта-Abra
Торта Виена-Ети

Стр. 4
Ванилова бисквитена тортичка - в чаши-pepeliq6ka

Стр. 5
Торта с целувки, лешници и ягодов сос-Ети
Празнична вита торта-Abra
Морковена торта с портокалово-морковен крем-Vicky
Торта с корнфлейкс-adena
Бърза торта с череши и захарни трохи-Диди
Ягодова торта-Vicky
Лека лятна торта-rapi
Торта с крем маскарпоне и шоколадова ганаш- Mi-leidi

Стр.6
Торта "Слънчогледи"-Sunshine
Тирамису-Mi_leidi
Торта Гараш-Джинджър
Шоколадова торта с шоколадово-ягодов крем-Vicky
Торта Гараш-Деси

Стр.7
Есенна шоколадова торта-lety
Death by chocolate-Деси
Шоколадова торта-Мони
Палачинкова торта - rapi
Бисквитена торта в купички-Гелева

Стр.8
Сочна торта с праскови-Vicky

Стр. 9
Палачинкова торта II-rapi
Лека торта с боровинки и сметана-rapi
Лека цветна торта-rapi
Тортички /с повод и без повод/-rapi
Палачинкова торта 3-rapi
Торта Милфьой с банани-rapi

Стр. 10
Торта "Гараш"-iv_malamova
Ягодова торта-rapi
Торта-Гелева
Торта " Реформа "-Ginger Cookies


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Торти
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2008, 11:39 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2008, 01:38
Мнения: 5128
Стр. 11

Devil`s Cake - Ginger Cookies
Торта " Milka " - Ginger Cookies
Новогодишна торта - Рапи
Торта с банани - tillia
Палачинкова торта 4 - rapi
Палачинкова торта 5 - rapi












Домашна торта

Продукти за блата:
8 яйца,
8 с.л. брашно,
12 с.л. пудра захар,
20 гр. бакпулвер,
щипка сол.
За крема:
6 жълтъка,
400 мл. прясно мляко,
200 мл. течна сметана,
1/2 ч.ч. пудра захар,
6 с.л. натурално нишесте,
1 капсула ванилия.
За ганашът:
200 гр. натурален шоколад,
100 мл. течна сметана,
50 гр. масло.
Приготвяне:
Жълтъците и белтъците разделяме.
Жълтъците разбиваме със захарта до побеляване.
Към тях пресяваме брашното и бакпулверът и бъркаме до хомогенност.
Белтъците със солта разбиваме на твърд сняг.
Прибавяме към жълтъчната смес внимателно с дървена бъркалка.
Отделяме една част за тънък блат в кръгла форма /дм. 20см/.
Изсипваме върху пекарска хартия и печем до порозовяване на 190*С в предварително загрята фурна.
Изваждаме и отлепяме хартията.
Другото тесто изсипваме в правоъгълната тава от фурната върху пекарска хартия и изпичаме отново на същата температура.
изваждаме и навиваме с влажна кърпа на руло.
Приготвяне на сладкарският крем:
В купа смесваме жълтъците, захарта, нишестето, млякото и сметаната.
Разбъркваме много добре със миксер и слагаме на слаб котлон да се вари, при непрекъснато бъркане.
Бъркаме, докато започнат да излизат мехурчета и да бълбука.
Изваждаме и изстудяваме.
Приготвяне на ганшът:
В купа смесваме нарязаният на дребно шоколад, маслото и сметаната и разтопяваме на водна баня или в микровълнова фурна /за 1 мин/.Изваждаме и разбърквме много добре, докато стане гладък шоколадов крем.
Оформяне на тортата:
Във форма слагаме най-отдолу кръглият блат и мажем със малко от крема.
Правоъгълният блат развиваме и нарязваме по дължина на ленти /колко да са широки лентите, зависи от това колко висока искате да е тортата/.
Вземаме една лента , намазваме я с крем и завиваме на руло.
Рулото слагаме в средата върху кръглият блат намазна с крем.
Вземаме друга лента мажем я с крем и продължаваме да навиваме около навитата на руло първа лента и се получава навиване под формата на голямо руло или спирала.
навиваме, докато свършат лентите и намазваме цялата торта с остатъка от крема.
Отгоре изливаме ганашът и намазваме обилно цялата торта.
Украсяваме по желание или оставяме във този вид.
Оставяме да престои няколко часа в хладилник.

Изображение
Идея за навиването: /Абра-гответе с мен/

_________________
http://kemihphotography.com/

Бебешка, детска и семейна фотография
Сайт за кулинарни рецептиИзображение


Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Баскска торта/Gâteau Basque/
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2008, 15:22 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2008, 01:38
Мнения: 5128
Баскска торта/Gâteau Basque/

Продукти за тестото:
1 ч.ч.= 200 мл.

1,5 чаши масло/маргарин/,
3 чаши захар,
4 цели големи яйца
5 големи яйчни жълтъци /1 за намазване/
4 3 / 4 чаши брашно,
1 с.л. бакпулвер
щипка сол,
кората на 1 лимон или портокал.
За крема:
6 големи яйчени жълтъка,
2 ч.ч. прясно мляко,
1 ч.ч. течна сметана,
7 с.л. нишесте,
1/2 ч.ч. захар,
1 капсула ванилия,
сушени портокалови кори или пръчка канела за ароматизиране
Приготвяне:
Маслото/маргаринът слагаме в купа и разбъркваме, до пухкав крем.
Добавяме захарта и бъркаме до побеляване.
Започваме добавянето на яйцата и жълтъците при непрекъснато бъркане.
Пресяваме брашното заедно със солта и бакпулверът и добавяме към яйчено-маслената смес.
Замесваме меко лепкаво тесто.
Тестото изсипваме в найлоново фолио и слагаме в хладилник за 4-6 ч.да стегне и да се втвърди/или в камерата за по-кратко/.
През това време приготвяме крема.
В тенджера слагаме млякото и сметаната заедно със сушените кори и довеждаме до кипене.
В купа смесваме жълтъците, захарта и нишестето.
Разбъркваме добре до побеляване на сместа.
С голяма лъжица започваме да смесваме двете смеси-топла и студена при непрекъснато бъркане.
След като се семесят, връщаме в тенджерата и на среден огън бъркаме до сгъстяване на крема.
Когато е готов започват да се образуват мехурчета.
Изваждаме и охлаждаме, като често бъркаме, за да не се образува кожа.
Сглобяване:
Изваждаме тестото и разделяме на 2 части-1 много малка и 1 голяма.
Голямата разточваме на тънка кора върху пекарска хартия.
Кората изрязваме с ринга на тортена форма, като притискаме и завъртаме.
Остатъкът тесто излизащ извън ринга събираме и оформяме с ръце дълъг фитил с големината на формата.
Фитилът започваме да разнасяме с ръце по стените на ринга, като се стараем да стане тънко и гладко.
Прилепваме добре и сливаме с тестото на дъното.
Ако отгоре излиза извън формата изрежете с нож и оформете.
В получилата се тестена форма изливаме кремът и заглаждаме.
С оставеното малко топче тесто в началото разточваме тънка кора върху пекарска хартия и внимателно пренасяме и покриваме крема.
От страни оформяме и притискаме да се получи затворена форма.
Внимателно под ринга с тортата и листа пекарска хартия слагаме и лист алуминиево фолио с помощта на, който завиваме хартията и фолиото около ринга плътно.
Преместваме ги в друга празна форма.
Намазваме с жълтъкът оставен за тази цел, поръсваме с кафява или бяла захар и печем в предварително загрята до 180-190*С около 50 мин.
Изваждаме и охлаждаме.
С нож минаваме между тортата и ренга да ги отделим и откопчаваме ринга.
Слагаме върху чиния за торта и охлаждаме напълно.
Сервираме студена.
Изображение
източник /Аnita S/

_________________
http://kemihphotography.com/

Бебешка, детска и семейна фотография
Сайт за кулинарни рецептиИзображение


Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Торти
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2008, 02:30 
Offline
Потребител
Аватар

Регистриран на: 21 Дек 2008, 01:44
Мнения: 99
Сметанова торта с ягоди

Изображение

За блатът:
125 г. крема – сирене (Philadelphia)
60 г. масло
185 г. пудра захар
2 яйца
100 г. тъмен шоколад (разтопен)
250 г. брашно
30 г. какао
1 ч.л. сода.

За пълнежът:
250г. ягоди (нарязани )
500 мл. сметана/Crème fraîche (не само за пълнеж, но и за намазване на тортата от горе и отстрани)

За кремът от бял шоколад:
125 г. бял шоколад
60 мл. течна сметана

За украса:
Ягоди и сметана

Приготовление:

За блата:
Фурната се затопля до 180 градуса. Тавата ( 20 см диаметър) се намаслява и застила (дъното+ стените) с хартия за печене.
Разбиват се крема- сиренето, маслото и захарта до получаването на лек крем. Добавят се яйцата едно по едно при непрекъснато бъркане. Добавя се разтопеният шоколад и се бърка до получаването на гладка смес.
Прибавя се с лъжица брашното (предварително пресято), какаото и содата, разтворена в 185 мл. вода. Разбърква се добре. Сместа се изсипва във формата за печене и се пече около 45- 50 мин. или до готовност. Блата се вади от фурната и се оставя във формата за около 5- 10 мин., след което се обръща върху решетка за да изстине.

За крема от бял шоколад:
Смесва се белият шоколад със сметаната и се затопля на водна баня. Не се кипва! Внимава се съдът, в който са шоколада и сметаната да не докосва врящата вода! В момента, в който водата заври се дърпа от огъня и се бърка докато шоколада се разтопи. Охлажда се сместа докато стане достатъчно гъста за мазане.

Сглобяване на тортата:
Хубаво е блата да се приготви от предният ден и да се остави една вечер в хладилник, увит във фолио. На следващия ден се реже по- лесно. Блатът се разрязва на три. Горните два блата се слагат на страни. Върху блата се шприцова покрая кръг от сметаната и вътре в него се намазва кремът от бял шоколад, 1/5 от сметаната и се нареждат половината ягоди.
Понеже се редят ягоди между блатовете, за да не се разтекат се шприцова сматаната като предпазен кръг. Поставя се вторият блат и се повтаря процедурата. Отгоре и отстрани тортата се намазва със сметаната и се украсява.
Забележка: Използва се твърда сметана, която да не се разтече както между блатовете, така и за декорацията на тортата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Торти
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2008, 13:13 
Offline
Потребител
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2008, 00:45
Мнения: 138
Местоположение: Виена
Торта с кестени

3а форма с диаметър 24см.:

3а тестото:

6 яйца
200гр захар
150гр брашно
2с. л какао
2с.л меко масло
2с. л кестеново пюре
1ч. л бакпулвер
ванилия

3а крема:

350гр кестеново пюре (консерва от около 400гр. или много добре сварени, обелени и пюрирани кестени)
250мл течна неовкусена сметана
100гр пудра захар
1с.л ром
4л. желатин

100гр фин кайсиев мармалад/сладко (може да се замени с всякакво според вкуса, но от сорта на фино желе сладко, например - желе от дюли..)

3а глазурата:

200гр тъмен шоколад
150мл течна неовкусена сметана
50гр масло

Допълнително и по желание:

50гр ситно смлени орехови ядки
няколко варени и обелени кестена

Яйцата се разделят. Жълтъците с 1с.л захар, меко масло, ванилия, какао, кестеново пюре хубаво разбъркват. Добавя се пресятото с бакпулвера брашно. Белтъците с останалата захар се разбиват на сняг и също внимателно прибавят, разбърква се с дървена лъжица. Цялата смес се изсипва във форма намазана с масло или 'облицована' с готварска хартия и се пече около 50мин. на средна скара, предварително загрята на 180°C фурна. След като се опече - се оставя добре да се охлади. Реже се на 4 блата.
Кестеновото пюре се разбърква с рома и пудрата захар. Сметаната се разбива на сняг и прибавя. Желатинът се накисва във вода за 5мин. после се втечнява на слаб огън и разбъркан с малка част от кестеновата смес се прибавя към останалото количество, разбърква до хомогенност. Всеки блат (редят се в тортен ринг) се намазва най-напред с втечненото, фино кайсиево сладко, после с 1/3 кестенов крем. Оставя се в хладилник да стегне. Когато това стане (след няколко часа) рингът внимателно се маха и тортата залива с шоколадовата глазура: сметаната се затопля, в нея се разтопява настъргания предварително шоколад, прибавя се маслото, разбъркват добре.
По желание тортата може да се украси с потопени най-напред в шок. глазура, после в ореховите ядки кестени (сварени и обелени). Стените също могат да се полепят с орехови (бадемови) ядки.


Прикачени файлове:
maronikakaotorte2V.jpg
maronikakaotorte2V.jpg [ 67.99 KiB | Прегледано 45348 пъти ]

_________________
Тайната на нашата вечеря


Последна промяна Abra на 04 Фев 2009, 02:48, променена общо 1 път
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Торти
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2008, 15:14 
Offline
Потребител
Аватар

Регистриран на: 21 Дек 2008, 01:44
Мнения: 99
Торта с бял ганаш

Изображение

За блатът:
125 г. крема – сирене (Philadelphia)
60 г. масло
185 г. пудра захар
2 яйца
100 г. тъмен шоколад (разтопен)
250 г. брашно
30 г. какао
1 ч.л. сода.

За белият ганаш:
280 г. Бял шоколад
125 г. Течна сметана
250 г. Безсолно масло

За пълнежът:
250г. ягоди (нарязани )
500 мл. сметана/Crème fraîche (не само за пълнеж, но и за намазване на тортата от горе и отстрани)

За декорацията от шоколад:
200 г. Шоколад

За украса:
Ягоди (къпини или малини)


Приготовление:

За блатът:
Фурната се затопля до 180 градуса. Тавата ( 20 см диаметър) се намаслява и застила (дъното+ стените) с хартия за печене.
Разбиват се крема- сиренето, маслото и захарта до получаването на лек крем. Добавят се яйцата едно по едно при непрекъснато бъркане. Добавя се разтопеният шоколад и се бърка до получаването на гладка смес.
Прибавя се с лъжица брашното (предварително пресято), какаото и содата, разтворена в 185 мл. вода. Разбърква се добре. Сместа се изсипва във формата за печене и се пече около 45- 50 мин. или до готовност. Блата се вади от фурната и се оставя във формата за около 5- 10 мин., след което се обръща върху решетка за да изстине.

За ганашът:
Всички продукти се поставят в тенджера на слаб огън. Бърка се до получаване на еднородна гладка смес. След това се прехвърля в друг съд, покрива се и се оставя да се охлади в хладилникът. Самото охлаждане отнема доста време. След 3 часа разбърках сместа до получаване на гъст крем, но той все още не беше особено гъст. За намазване на тортата- между блатовете и отвън е добре като консистенция. Но за шприцоване беше малко рядък. Аз просто нямах време да почакам сместа да се сгъсти малко повече.

За шоколадовата декорация:
Шоколадът се разтопява. Аз го разтопих в микровълновата (30 сек.). Излива се върху хартия за печене и се разстила като се повдигат краищата на хартията от едната страна и след това от противоположната. Така шоколадът се разстила равномерно и липсват следите от нож или шпатула. След като е позастинал се изрязват кръгчета с формичка.

Забележка: Рецептата за блатът е всъщност рецептата ми за тортата със сметана и ягоди. В комбинация с бял ганаш се получава малко тежка торта, тъй като белият ганаш като вкус се доближава до масления крем. Бих пробвала да направя тортата следващият път с пандишпанов шоколадов блат. Но белият ганаш в същото време се комбинира отлично с ягодите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Торти
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2009, 14:21 
Offline
Начинаещ
Аватар

Регистриран на: 05 Дек 2008, 00:10
Мнения: 16
Местоположение: Испания
Коледна торта Тирамису

Изображение

Продукти за блата :
5 яйца
125 гр. пудра захар
1 пакетче ванилена захар
100 гр.брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
50 гр. смлени бадеми
1 щ.сол
мазнина за формата

За крема :
150 гр. стафиди
2 с.л. бадемов ликьор или няколко капки бадемова есенция
500 гр. сирене Маскарпоне
500 мл. сметана
100 гр. захар
1 пак. желатин/12 гр./

Украса :
200 гр. марципан
1 чаша от крема
1 с.л. какао
ламинирани бадеми

Приготвяне на блата :Разделяме белтъците от жълтъците на яйцата.Разбиваме жълтъците със захарта и ванилията.Прибавяме брашното с добавения бакпулвер и смлените бадеми.
Разбиваме белтъците с щипка сол на сняг и прибавяме към яйчената смес.
Обличаме тортена форма / 26 см.∅ /с хартия за печене и изсипваме сместа в нея.Печем в предварително загрята на 180 º фурна около 25 мин.
Оставяме блата да изстине върху решетка и внимателно го разрязваме на две/с дълъг нож,конец или със спец.приспособление ако имате такова /

Приготвяне на крема :
✩Разбиваме сметаната с миксер.Да припомня,че трябва да е силно изстудена,но не замръзнала/аз я слагам за 15 мин. във фризера/Към края на разбиването прибавяме захарта без да спираме да разбиваме.Слагаме сиренцето Маскарпоне и стафидите,предварително накиснати в бадемов ликьор.Отделяме 1 ч. чаша ,за да покрием тортата откоре и отстрани .
✩Добавяме желатина,предварително накиснат в 1 к.ч. вода и леко загрят.
✩Монтираме тортата като в същата форма полагаме единият блат/по желание може да го напръскате или намажете със сварено кафе,но аз този път пропуснах тази процедура/
✩Изсипваме крема и покриваме с втория блат.Оставяме тортата на хладно да стегне и след това я намазваме отгоре и отстрани с отделения за целта крем.Поръсваме обилно с какао и украсяваме със звездички от марципан./Разточваме на тънко марципана и изрязваме звездички с формички /.Отстрани украсяваме с ламинирани бадеми.

Рецепта …с малки изменения …от испанското готварско списание Pasteleria navideña


Изображение

_________________
Моите рецепти


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Торти
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2009, 14:23 
Offline
Начинаещ
Аватар

Регистриран на: 05 Дек 2008, 00:10
Мнения: 16
Местоположение: Испания
Торта Сачер

Изображение

по рецептатана Ауро / La cocina de Auro

Една изключително лесна и приятна на вкус шоколадова тортичка,която хапнахме с приятели на Нова година .Не можах да снимам в разрез по обясними причини Ако не обичате сладко може да намалите количеството на захарта.Рецептата е за Кухненски робот,но аз ви я пиша така,както аз я направих с обикновен електрически миксер .

Продукти:
50 гр.какао на прах/без добавена ахар
150 гр. брашно
1 ч.л. ванилена захар
2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
180 гр. захар
120 гр. краве масло разтопено
4 яйца

За пълнежа:
конфитюр от портокали и боровинки /или по избор -един червен и един жълт /
За сиропа:
100 гр. захар
1 винена чаша вода
ром или ликьор
За шоколадовата глазура:
200 гр. шоколад
200 мл. течна сметана
75 гр. краве масло

Приготвяне:
✳Загряваме фурната на 180º
✳Разбиваме белтъците със 100 гр. захар
✳Разбиваме жълтъците с останалата захар.
✳В голяма суха купа смесваме брашното,какаото ,бакпулвера ,ванилията и солта.
✳При непрекъснато бъркане смесваме жълтъците с прясното мляко,разтопеното /но не горещо / масло и сухата смес.
✳Прибавяме към разбитите белтъци и внимателно разбъркваме с дървена лопатка цялата смес.
✳Изсипваме сместа в тортена форма/добре е да е по-дълбока/с диаметър 24 см.,на която сме покрили стените с хартия за печене.
✳Печем в предварително загрята на 180º фурна около 45 минути.Задължително пробваме дали е опечен блата с дървена клечица.
✳Освобождаваме го от формата,поставяме върху решетка и оставяме да се охлади.
✳Срязваме блата на три /или на две,въпрос на вкус /и напръскваме със захарен сироп,който сме приготвили от водата ,захарта и ликьора
✳Съединяваме блатовете,като намазваме единият блат с портокалов конфитюр,а вторият с конфитюр от боровинки
✳Заливаме тортата с шоколадова глазура и оставяме да се охлади за няколко часа в хладилник

Приготвяне на шоколадовата глазура.На водна баня разтопяваме шоколада с добавена сметана и краве масло .Бъркаме до получаване на хомогенна смес.


Изображение

_________________
Моите рецепти


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Торти
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2009, 13:10 
Offline
Потребител
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2008, 00:45
Мнения: 138
Местоположение: Виена
Торта с касис

3а торта с диаметър 24-26см*.:

3а блата:
100гр меко масло
30гр пудра захар
90гр кристална захар
4 яйца
1 ванилия, 1ч.л канела
150гр смляно маково семе
50гр смляни орехи
50гр брашно

3а крема:
500гр фина неовкусена извара
100гр пудра захар
250мл течна неовкусена сметана
5л. желатин
ванилия
100гр касис

3а покритието:

I вариант:
200гр касис
30гр захар
50мл вода
3л. желатин

Касис-плодчетата се измиват и завират със захарта, охлаждат се достатъчно и когато температурата им се изравни с тази на втечнения желатин, се смесват, разбъркват и на свой сместа се изсипва в тортения ринг.

или II вариант (зависи с какви продукти разполагаме и количествата им):
100гр сладко от касис
100мл вода
1с.л захар
3л желатин

Сладкото се разбърква с водата и затопля до температура, близка с тази на втечнения желатин, смесват се, разбъркват и с получената смес се залива крема в тортения ринг.

има и III вариант за изпълнението на желираното покритие на тортата:
200мл сок от касис
3л желатин

Сокът се затопля до температура, близка с тази на втечнения желатин, смесват се, разбъркват и получената смес се излива върху крема в тортения ринг.

3а украса:
50гр филирани белени бадеми + 6-8 гроздчета касис

Разбъркват се маслото, ванилията, пудрата захар и канелата, към тях един по един се прибавят жълтъците и разбъркват до получаване на пухкава смес. Белтъците с кристалната захар се разбиват на сняг. Смесват се брашното, маковото семе и ореховите ядки и внимателно с разбъркване се прибавят към сместа с жълтъци. Последно се прибавят белтъците разбити на сняг. Сместа се изсипва в тортена форма и пече в предварително загрята на 180°C фурна, около 30-40мин. - проверява се с шиш или клечка за зъби. След като блатът е опечен, се ваби и след минута се обръща върху решетка да се охлади.
Изварата, пудрата захар и ванилията се разбъркват на кремообразна смес. Желатинът се накисва за 5мин в студена вода, след което се загрява на слаба температура до втечняване. Докато желатинът кисне във вода, се разбива сметаната. Желатинът трябва да е съвсем леко топъл, колкото да се втечни и към него се прибавя лъжица от изварената смес, разбърква се до хомогенност, изсипва се в останалото количество изварена смес и разбърква бързо, прибавя се и хубаво разбитата сметана, разбърква се до хомогенност. Охладеният тортен блат се стяга в тортен ринг. Aко разполагаме с повечко касис, измити и почистени плодчета (към 100гр) може да прибавим към крема, разбърква се и се изсипва върху блата в тортения ринг. Следва приготвяне на желираното покритие по един от трите варианта. Излива се върху крема, добавят се няколко грозда касис и тортата се оставя в хладилник за 3 часа да стегне. Когато се извади от тортения ринг, блатът се намазва леко със сладко и се полепва с филирани бадеми.

*на снимката - торта с доаметър 18см.


Прикачени файлове:
kasismohntorteV.jpg
kasismohntorteV.jpg [ 63.64 KiB | Прегледано 44141 пъти ]

_________________
Тайната на нашата вечеря


Последна промяна Abra на 04 Фев 2009, 02:50, променена общо 1 път
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Торти
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2009, 01:02 
Offline
Потребител
Аватар

Регистриран на: 21 Дек 2008, 01:44
Мнения: 99
Тирамису с пандишпанови блатове

Изображение

Необходими са два 22 см. пандишпанови блата.
За маскарпоновият крем:
1 ч.л. нес кафе
190 г. Захар
80 мл. уиски, бадем ликьор (какъвто алкохол предпочитате или без алкохол)
4 жълтъка
500 г. Маскарпоне
300 мл. Гъста сметана
Какао

Могат да се ползват готови блатове. Аз използвам смес, към която добавям само яйца и вода. Но блатовете могат да се изпекат по тази рецепта:
За два блата:
75 г. Брашно
150 г. Самонадигащо се брашно
6 яйца
220 г. Фина захар
8 ч.л. вряла вода

Фурната се нагрява до 180 градуса.
Две форми (22 см) се намазняват, основата се покрива с хартия за печене и след това отново се намазнява. Набрашняват се леко.
Брашното се пресява три пъти. Яйцата се бият около 7 мин. с миксер или докато побелеят и се получи лека смес. Постепенно се добавя захарта, като се бърка много добре след всяко добавяне. С лъжица се бърка при добавяне на брашното и врящата вода. Бърка се кратко и леко до получаване на хомогенна смес. Сместа се разпределя равномерно в двете форми и се пече около 25 мин или докато се получи златист цвят и блата се отдели от стените. Изваждат се от фурната и се оставят около 5 мин. във формите, след това се минава с нож отстрани и тогава се обръщат.

Приготовление на Маскарпоновата смес:
Кафето се слага със 110 г. Захар в малък съд и се добавя 250 мл. вода. Загрява се на слаб огън, докато захарта се разтвори. Отнема се от огъня и се остава да изстине.
Жълтъците се разбиват с останалото количество захар в огнеупорен съд, поставен върху тенджера с вода, която съвсем леко ври. Разбиват се 3 мин с миксер до получаването на гъста смес. Изсипват се в чист съд и се бият още 3 мин. или докато се охладят.
Маскарпонето се изсипва в съд и се разбърква леко, добавят се жълтъците със захарта и накрая се изсипва и сметаната. Разбърква се до като сместа се посгъсти.

Сглобяване на тортата:
Блатовете се разрязват на две. С четка се напръскват с разтвора от кафе и се намазва с 1/5 от Маскарпоновата смес. Процедурата се повтаря, като се завършва с Маскарпоновата смес. Тортата се оставя в хладилника за около един час. След което се намазва с крема отстрани.
По желание се декорира. Например отстрани може да се наредят бишкоти.
Поръсва се с какао преди сервиране.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 112 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron

Development: hristof     Design: yordanoff

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Превод: Ioan Arnaudov