Начало » Здравословно » Диети и режими на хранене, Диети при разл. заболявания » Диети при различни заболявания по М.И.Певзнер/диетолог/

Диети при различни заболявания по М.И.Певзнер/диетолог/

Диети при различни заболявания по М.И.Певзнер/диетолог/

Диети при различни заболявания:

 източник на информацията за диетите:/Грижи за болния, автор:Л. Трифонова, изд. Ми Арсо 96г./

Храната е основен фактор за правилното развитие на растящият организъм, за подържането на равновесието в здрав и  възстановяването на болен организъм.

Тя е източник на енергията, работоспособността и устойчивостта на организма спрямо различните вредни влияния на които е подложен.Енергийните нужди на човек са равни на енергийните загуби, като тяхното съотношение се определя от възраста, пола, характер на труда, степен на умствено напрежение, състояние на организма, и др.Тяхното количество рязко се колебае е от 180-5000калории дневно.

Енергийният баланс се регулира чрез хранителен режим.Най-рационалното хранене е 4-5 кратното хранене в деня.

Чрез храненето могат да се регулират и лекуват редица хронични, заболявания и състояния.

Специалният хранителен режим чрез който се доставя на организма достатъчно градивен и енергиен материал, необходим за възстановяването и активизирането му и увеличаването на защитните сили на нездравият организъм.

Този начин на хранене се нарича лечебно хранене .

Лечебното хранене трябва да бъде изготвено в индивидуален план от специалист!

Диетата е лечебно хранене предназначено за хора с определен вид заболяване.

Тя трябва да бъде така изградена, че да изгради в човекът за, който е предназначена положително отношение за правилното и приложение.

Лечебното хранене най-често се провежда в здравни заведения, като то бива групово и индивидуално, но нека оставим това на специалистите диетолози да определят кой към коя група принадлежи!

Съществуват 15 диети по  М.И.Певзнер/руски диетолог/ чрез, които можете значително да облекчите вашите страдания, да са ви от полза при приготвяне  на храна за  ваши близки в  в състояние изискващо лечебно хранене.В ежедневната практика се използват не повече от 8-10 от диети съобразени с нашите условия, вкусови навици и национална кухня.

 

Виж диетите за различни заболявания >>
Коментари
Георгиева каза:08/10/2011 09:06:46
Тази публикация ми беше от полза! Благодаря

Добави коментар
Име:

Имейл:

Коментар:


© vkusnoikrasivo.com, 2010
All rights reserved!