Начало » Здравословно » Храната като източник, Минерали » Желязо

Желязо

Желязо Какве функцията на желязото за нас?

Две трети от тялото на желязо се намира в хемоглобина. Червения пигмент на червените кръвни клетки, които транспортира кислород в кръвта до всички клетки на тялото. Останалата част се съхранява във вашия черен дроб, далак, мускулите, костите и мозъкът.Помага поддържането на косата и ноктите здрави и ви защитава срещу инфекции.
Каква е нуждата ни от желязо?

Нуждите за жените на възраст 11-50 години е 18mg дневно. Жените на възраст над 51г. 10mg на ден. Бременни и кърмещи жени: 45-60mg на ден. Мъже 11-18 години: 18 мг на ден. Мъже 19 години и повече: 10mg на ден. Деца: 10mg на ден.
 
Кои храни са богати на желязо?

Зърнени култури, семена, ядки, червени меса, риба, цвекло и сушени плодове и др. Желязото, което се среща в животинските продукти, в червените меса, в черния дроб и яйцата се абсорбира много по-лесно от организма, отколкото желязото, което се среща в растенията, орехите и зърнените храни.
Признаци на недостиг на желязо:

Симптомите, които се наблюдават са повтарящи се инфекции, загуба на апетит, бледност,  анемия, крехка и чупещи се нокти, гладък червен езика - глосит, косопад и недостиг на въздух.
Количества, които не трябва да се приемат!

Виж по-горе  нормите спрямо възрастите те са задължителни!
Нови изследвания за желязо:

Железни добавки се включват, за да облекчат периоди на болка и слабост, раздразнителност.Коментари
Няма добавени коментари
Добави коментар
Име:

Имейл:

Коментар:


© vkusnoikrasivo.com, 2010
All rights reserved!