Начало » Здравословно » Храната като източник, Минерали » Минерали

Минерали

Минерали

Повечето минерали са от съществено значение за функционирането на човешкото тяло. Ето защо е толкова важно да се се храним  разнообразни храни,които съдържат различни минерали във вашата диета всеки ден.

Минерали могат да бъдат разделени в три групи: на Макроминерали/macrominerals/, Микроминерали/microminerals/  и и Ултратрейс елементи/ultratrace/.

Макроминералите - присъстват в сравнително големи количества в тялото и също така са необходими в големи количества с храненето – над 250 милиграма на ден. В тази категория попадат калций, фосфор и магнезий, както и електролитите натрий, хлор, сулфат и калий. Електролитите се групират заедно, тъй като работата им е взаимосвързана. Те участват в регулацията на клетъчните течности и пренасянето на нервни импулси. 

Микроминералите-са необходими в далеч по-малки количества на организма. Повечето от тях не се срещат в тялото в чистата си форма, ами са свързани с органични съединения, от които зависят за транспорт, съхранение и функциониране. За някои от микро минералите има установени препоръчителни дневни дози /мед, йод, желязо, селен, цинк, хром и манган/, но за останалите няма такива, тъй като за тях се зная много малко.

Коментари
Няма добавени коментари
Добави коментар
Име:

Имейл:

Коментар:


© vkusnoikrasivo.com, 2010
All rights reserved!