Флуор

Какво е флуор?

Флуорид играе важна роля за развитието и здравето на костите и зъбите.
Каква е ролята на флуора за нас?

Флуоридът заздравява вашите кости и емайла на зъбите и абсорбира в детска зъби.

От колко флуорид се нуждаете?

Все още количеството дневна доза не е уточнено.. Безопасната горна граница за деца е определен на 0,5 mg за килограм на ден. Ако водата ви не съдържа достатъчно количество флуор, посъветвайте се с Вашия стоматолог дали е необходимо да се дават добавки.

Има големи спорове около това дали е необходим или не допълнителният прием на флуор. Множество изследвания показват, че флуоридът може да бъде много токсичен и канцерогенен добавен  към питейната вода или паста за зъби и може да доведе до по-висока честота на фрактури на бедрената кост, рак и др. заболявания, от колкото да помага.

Най- големият проблем е, че не може да се осъществи контрол върху това колко флуор се приема дневно с водата, добавена към пасти за зъби и др. и дали е необходим допълнителен прием?!?
Кои храни съдържат флуорид?

Чай, пресни плодове и зеленчуци, както и флуорирана течаща вода.
Признаци на дефицит на флуорид:

Крехки кости и силно деформирани  зъби - като това спорно.
Колко флуорид е  много и вреден за нас?

Повече от 0,5 mg на килограм телесно тегло може да доведе до Флуороза/fluorosis/, което се проявява като варовит бели лепенки върху зъбите.
Нови изследвания за флуорид:

Смята се, че е излишен допълнителният прием на флуор при наличие на флуор в питейната вода.Флуорът се абсорбира само чрез поглъщане, така, че при обогатени пасти се изплюва и това нама до доведе до увеличаване на количеството в организма.