Начало » Полезно » Продукти, Плодове » Череша

Череша

Череша Черешата /Cerasus/ е подрод овощни дървета, принадлежащ към рода Prunus, семейство Розоцветни. Думата идва от латинското „cerasum“. Черешата има костилков плод.Плодът е гладък и по него няма трапчинки.

Черешите са едни от най-ранните пролетни плодове.Най-широко разпространените видове череши, които са предназначени за консумация в прясно състояние, са дивата череша /Prunus avium/ и вишната /Prunus cerasus/. Родината на тези два вида е Европа и Западна Азия. Вишната се използва главно за приготвяне на мармалад и в кулинарията.

Плодовете на някои сортове череши се характеризират с голямо съдържание на захари, от 7 до 17%, главно редуциращи захари; захарозата е средно 0,5%. Плодовете съдържат и 6,47% глюкоза и 5,02% фруктоза. Количеството на киселините е сравнително малко - от 0,4 до 0,9%. От тях над 80% е ябълчната киселина. Количествотона азотните вещества е около 0,9%. Солите са около 0,5%.

С разнообразния си химичен състав, голямата си хранителна стойност, черешите влияят благотворно върху храносмилането и обмяната на веществата, върху алкализирането на кръвта и урината.
bg.wikipedia.orgКоментари
Няма добавени коментари
Добави коментар
Име:

Имейл:

Коментар:


© vkusnoikrasivo.com, 2010
All rights reserved!