Начало » Полезно » Подправки, Семена, Листни, Корени » Резене/Foeniculum vulgare

Резене/Foeniculum vulgare

Резене/Foeniculum vulgare Резенето/Фенхел (Foeniculum vulgare), наричано още морач, див копър или сминд) е растение от рода Foeniculum (смятано за единствен вид от много ботаници) и расте в южна Европа (особено по Средиземноморието) и югозападна Азия. То е от семейството на магданоза и моркова Сенникоцветни.Цъфти от юли до септември

От резене се добива и етерично масло. Използва се и като билка при запек, недостиг на кърма при кърмачките, при камъни и възпаления на бъбреците, колити ,газове, за апетит, при кашлица.Семената облекчават газовете и стомашните болки, имат диуретичен и противовъзпалителен ефект. Под формата на настойка действа като очистително и облекчава коремното разтегляне.

При неспазване на предписаната доза семената могат да бъдат отровни.

Използва се в италианската и испанската кухни за подправяне на риби и супи.Отглежда се заради ароматните си листа, семена и корен. Семената и зелената част са популярна съставка в италианските колбаси. Зелената част на резенето се използва в много салати, рибни ястия и др. Грудката се използва в салати, често заедно с цикория, а също така се задушава в различни ястия и гарнитури.
wikipedia.orgКоментари
Няма добавени коментари
Добави коментар
Име:

Имейл:

Коментар:


© vkusnoikrasivo.com, 2010
All rights reserved!