Начало » Полезно » Подправки, Листни » Копър /Anethum graveolens/

Копър /Anethum graveolens/

Копър /Anethum graveolens/

Копър

 

Копърът е едногодишно растение с кратък живот, достигащо височина до 1 м.Той бива два вида европейски копър и индийски копър.Унас се използва европейският копър, който намира приложение в кулинарията и като съставка на някои медикаменти. Още древните римляни считали, че копърът има тайнствена,чудодейна сила. . Копърът е сред подправките, които са богати на фолиева киселина(витамин В9), каротин(провитамин А) и витамини С и Е.

 

Копърът има приятен свеж аромат, сладникав и парлив вкус.В кулинарията най-често подправяме салати,  млечните и майонезени сосове, маринати и сирена. Използва се при приготвянето на туршии, стерилизирани краставички, таратор. Подходящ е за подправянето и на други блюда в зависимост от вашият вкус.

 

Семената са добре известни с техните лечебни свойства, най-вече поради етерични масла в тях. Копъровата отвара е  много  ароматна и има  газогонно действие, особено полезна е  при метеоризъм, колики и хълцане на кърмачета и деца.Често се дава като лактогонно средство при кърмачки.Копъровото семе е много ефективно за лош дъх в устата в при сдъвкване.
Коментари
Няма добавени коментари
Добави коментар
Име:

Имейл:

Коментар:


© vkusnoikrasivo.com, 2010
All rights reserved!